Skócia - ahol a hullámok megtörnek
Címlap / Kultúra / Skócia - ahol a hullámok megtörnek

>

Skócia - ahol a hullámok megtörnek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Skót Felföld - misztikus borzongás fut végig az ember gerincén, ha meghallja ezt a szót. Hajnalonta sötét várak és kísértetkastélyok tûnnek elõ a szürke ködbõl. Csillogó mélykék tavak várakoznak sztoikus nyugalomban. A távolban skót dudák siránkozó-zümmögõ hangja hallatszik. Naplemente idején fénykoncertbe kezd az ég.  

Skót Felföld - misztikus borzongás fut végig az ember gerincén, ha meghallja ezt a szót. Hajnalonta sötét várak és kísértetkastélyok tûnnek elõ a szürke ködbõl. Csillogó mélykék tavak várakoznak sztoikus nyugalomban. A távolban skót dudák siránkozó-zümmögõ hangja hallatszik. Naplemente idején fénykoncertbe kezd az ég. Közben, halkan a háttérben, letûnt idõk hullámai verdesik a széltépte skót partokat.

Ez Skócia, egyszerre képzelet és valóság, maga a költészet... Itt nem baj, ha esik az esõ, mert ez is hozzá tartozik a tájhoz. A whisky íze, a pubok forró hangulata, a várak hûvös folyosói éppúgy hozzátartoznak Skóciához, mint a kristálytiszta levegõ vagy a beszippantott tengerillat.

Adatok dióhéjban
Terület: 78 772 km2 (30 414 négyzetmérföld)
Népesség: 5,2 millió fõ
Fõváros: Edinburgh (népesség: 420 000)
Népcsoportok: kelták, angolszászok
Nyelv: angol, gael
Vallás: Presbiteriánus Skót Egyház, más presbiteriánus egyházak, anglikánok, katolikusok
Kormányzat: parlamentáris demokrácia
Államfõ: II. Erzsébet
Miniszterelnök: Tony Blair
Gazdasági adatok
GDP: 1.054 milliárd USD
Egy fõre esõ GDP: 18.138 USD
Éves növekedés: 3 %
Infláció: 3 %
Fõbb iparágak: bank és pénzügy, acél, közlekedési gépek, olaj és földgáz, turizmus

Az ország vad, megszelídítetlen és gyönyörû. A rossz idõjárás ehhez csak hozzátesz, de Skócia túlélte a farkasordító hideg idõjárást, és népének sziklaszilárd személyiségtudata van. Sõt, mi több, a skótok nem pusztították el folyóikat és erdõiket. A skót hegyi bárány, marha, szarvas, a pisztráng és a lazac igen híres, csakúgy, mint a vadmadarak, például a nyírfajd, vagy a fácán.

Jó tudni:
Skócia drága, de nem annyira, mint Anglia. A hátizsákosoknak való szálláslehetõségek jóval gyakoribbak, úgyhogy az éjszakai szállás költségeit lehet csökkenteni. Edinburgh drágább, mint a vidék, és a Felvidéken, illetve a szigeteken meredeken emelkednek az árak. Még ezeken a részeken kívül is legalább napi 30 dollárra van szükség, de ha "Bed and Breakfast"-ban szállunk meg, illetve napi egyszer étteremben étkezünk, a belépõjegyeken pedig nem spórolunk, akkor a költség körülbelül napi 65 dollár.

A font sterling a határ mindkét oldalán elfogadott, de a skót bankok kibocsátják a saját bankjegyüket is (ezt általában Angliában is elfogadják). Az utazási csekket a bankok beváltják, már eleve font sterlingben kell kérni, hogy ne kelljen kétszer átváltani. A bankautomaták (ATM) mindennaposak Nagy-Britanniában: a legtöbb a nagy bankkártya rendszerekhez csatlakozik, mint például a Cirrus, Maestro és a Plus. Ha a bankautomata elnyeli a kártyát, a legtöbb bank kettévágva küldi vissza az otthoni bankfióknak.

A skót éttermekben legalább 10 % a borravaló, kivéve, ha a kiszolgálás rossz volt. A pincéreket általában úgy bérezik, hogy számítanak arra, a fizetést megtámogatja a borravaló. Néhány étterem a számlába foglalja a felszolgálás költségeit, ilyenkor nem kell külön borravalót adni. A taxisofõrök is általában 10 % -ot várnak el.

Nevezetességek

Edinburgh
Edinburgh a világ egyik legnagyszerûbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedõ építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbûvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt.

Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörû, romantikus és a város véres múltjának emléke. Alapkövei Kr. e. 850-ig nyúlnak vissza, a legrégebbi megmaradt rész 1130-ból való. A XI-tõl a XVI. századig a skót királyi család szimbolikus székhelye volt, és mai napig otthont ad a hadsereg skót részlegének. A kastély a Royal Mile (Királyi Mérföld) nyugati részén található, amely egészen a kényelmesebb királyi lakóhelyig, Holyrod-ig vezet. Ezen a fõútvonalon van az a különleges, épen maradt emelkedõ, amely a XVI-XVII. századból maradt fenn. Ha a mellékutcákban sétálunk, felidézhetjük az akkori idõszak pezsgõ életét. A környéken lévõ múzeumok és felújított lakóházak lenyûgözõ betekintést adnak a XVII. századi városi életébe.

A közelben lévõ Calton Hillt érdemes megmászni, mert csodálatos kilátást nyújt. Romantikus emlékmûvei a felvilágosodás korából valók, amikor is a várost, mint "Észak Athénját" ismerték.
Mielõtt elsétálnánk az Újvárosba, nézzük meg Greyfriars Kirk-et, itt írták alá 1683-ban a Nemzeti szerzõdést (National Covenant). A temetõ adta a hátteret Disney egyik legszívszaggatóbb filmjének, a Greyfriars Bobby-nak. A történet, (amely egy legendára épül), egy lis Skye terrierrõl szól, amely 14 évig virrasztott elhunyt gazdája sírja mellett.

Az új városrész északon fekszik, amelyet egy süllyesztett vasútvonal és a Prines St Gardens választ el, utóbbiban található a gótikus Sir Walter Scott emlékmû. György-korabeli rend és elegancia tükrözõdik az Újváros gyönyörû terein, körterein és teraszain. A Skót Nemzeti Galéria ad otthont egy igen impozáns európai mûvészeti gyûjteménynek, míg a Skót Nemzeti Portré Galériában a látványos skót történelmet megörökítõ képeket láthatjuk.

Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az idõszakokban már jó elõre szállást kell foglalni. A Bed and Breakfast elhelyezés az egyik legjobb, mert így jobban beleláthatunk Edinburgh lakóinak mindennapi életébe. Az Újváros északi részén elég sok ilyen szállást találni, illetve Newington külvárosban, a központtól délre. A külsõ részeken számos youth hostelt találhatunk. Meglepõ módon a Royal Mile-on sok jó minõségû és kellemes éttermet találni, a szingapúritól a tradícionális skót konyháig többféle ételt kipróbálhatunk.

Glasgow
Sokáig Edinburgh elhomályosította a csupán 30 mérföldre (48 km) lévõ várost, de Glasgow-ban valójában sok a látnivaló. Már maga mögött hagyta a munkanélküliség, a gazdasági depresszió és a városi erõszak miatt kialakult rossz hírnevét. Az 1980-as és ’90-es években újra kitalálta magát kulturálisan és szociálisan egyaránt. Kétségkívül skót város, csordultig vibrálással és energiával. A városközpont a hajóépítõ folyó, a Clyde északi partján épült. A látnivalók nagy területen szétszórva találhatók, a Sauchiehall Street-re a boltok, pubok és éttermek miatt érdemes elmenni.

A legrégebbi városrész keleten, az épen maradt gótikus Glasgow-i Katedrális mesteri építménye, a St Mungo Vallásos Élet és Mûvészet Múzeuma, és Glasgow legöregebb háza, a XV. századi Provand’s Lordship körül terül el. Ha nyugatra indulunk, érdekes séta vezet át a XVIII. századi kereskedõváros pompás házai és kereskedelmi építményei közt. A forgalmas Sauchiehall Street-en találhatók a Glasgow-i Iskola Charles Rennie Mackintosh Art Nouveau mestermûvei, és a még mindig mûködõ Willow Tearoom (Fûz Teaház). A Tenement House (Bérház) egy különleges idõkapszula, itt betekintést nyerhetünk a századforduló polgári életébe. Ne hagyjuk ki Glasgow legfelkapottabb kulturális látnivalóját, a Burrell gyûjteményt, amely a várostól délre, a mintegy 3 mérföldre (5 km) lévõ Pollok Country Parkban található. Az egyedi gyûjteményben kínai porcelánt, középkori bútort, impresszionista festményeket láthatunk, az inspiráló épület pedig az utóbbi idõkben épült.

St. Andrews
Ez a gyönyörû és szokatlan város, mámorító fõzetté olvasztja a középkori romokat, a golfmekkát, a szeles tengerpartot és a "skizofrén" egyetemet. Egykor Skócia egyházi fõvárosa volt, ma a golf a város "vallása". Itt kapott otthont a Royal and Ancient Golf Club (Királyi és Õsi Golf Klub), és itt van a világ leghíresebb pályája, az Old Course is. A kikötõ fölött trónol egy lerombolt kastély, a romok körül az ország egykor legnagyobb katedrálisa, amit a reformáció alatt kifosztottak. A városközpontban sikátorok torkollanak a macskaköves utcákba, gyalog is közel van egymáshoz a városkapu, a kápolnák, egy középkori kereszt és a múzeumok. Ahogy Cambridge-ben és Oxfordban, itt sincs az egyetemnek külön egyetemi városa, az épületei szétszórva találhatók a központban.

Mikor utazzunk?
Skóciát május és szeptember hónapok között érdemes felkeresni. Az április és az október az idõjárás szempontjából elfogadható, de sok hely októberben már zárva tart. A Felföldet télen elég nehéz megközelíteni, de Edinburgh-t és Glasgow-t érdemes megnézni.

Forrás: Nagy Utazás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3579 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x