Egészség és prevenció - a fiatalok jobban tudják
Címlap / Kultúra / Egészség és prevenció - a fiatalok jobban tudják

>

Egészség és prevenció - a fiatalok jobban tudják

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Nemrégiben adta át dr. Béres József a fiatal egészségőröket elismerő Béres Egészség Hungarikum Díjat. Az idei három díjazott mindegyike huszonéves: egy egészségfejlesztő; egy, a fiatal kora ellenére az öregedés megelőzését kutató diák és egy egyetemista cserkész vehette át az elismerést. 

A három éves múltra visszatekintő Béres Egészség Hungarikum Alapítvány idén azokat a lelkes fiatalokat kutatta fel, akik a tőlük elvárhatóakon túl, aktívan tesznek nemcsak a saját, hanem az őket körülvevő kisebb-nagyobb közösségek egészségéért is. Ennek a kutatásnak első állomása volt az a tavasszal meghirdetett pályázat, amelyen ifjúsági közösségek pályázhattak prevenciós programjaikkal. Most pedig fiatal egészségőröket ismer el a szervezet a Béres Egészség Hungarikum Díjjal.

„A díjak átadásával az ifjúság lelkes, egészségtudatos képviselőit ünnepeljük. Azért is tárjuk ki a karunkat a fiatalok felé, mert ők azok, akik jó pozícióból indulnak a saját egészségük megőrzéséért, hatással tudnak lenni a kortársaikra is, így segítenek az egészségesebben élő generációk felnövekedésében.” – magyarázta dr. Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány életre hívója.

Az ifjú egészségőrök 18 és 30 év közötti diákok vagy fiatal felnőttek, akiket az ország egész területéről választottak ki.A díjazottak:

Bodor Klára Sarolta (29) egészségfejlesztő, aki többek között a Szécsény kistérségi egészségkoalíció mozgatórugója, és aki több mint 20 iskola több száz diákjának tartott már előadást az egészséges táplálkozásról valamint a dohányzás hatásairól. Klára felhívja a gyermekek figyelmét a túlzott mennyiségű energiaital fogyasztás veszélyeire, beszélget velük a táplálkozási zavarokról és a tudatos vásárlás aranyszabályairól; de étkezéssel kapcsolatos érdekességek is szóba kerülnek egy-egy ilyen összejövetelen.

Galambos Brigitta (19)
tanuló, aki a Waldorf-iskola végzős diákjaként az egészséges életmód összetevőire hívja fel a kortársai figyelmét, sőt, fiatal kora ellenére saját kutatásokat is végez. Brigitta mottója: „Akár 10 éves vagy és 80 év áll előtted, akár 80 éves vagy és 10 év vár még rád: gondolj arra, adott esetben mi lenne a fontosabb számodra! A mögötted álló 80 év, amin már nem változtathatsz, vagy az előtted álló pár év, amelynek a minőségét Te teremtheted meg?” Brigi kedvenc sportja az euritmia, amit nemcsak saját maga gyakorol, hanem diáktársainak is tart mozgásterápiás órákat. Egészségügyi pályára készül.

Horváth Anna (22)
egyetemista és aktív tagja a pomázi 937. számú Szent Tarzicius Cserkészcsapatnak. Anna a teljesítménytúrák és a nyári táborok szakértője, a Pilis és a Visegrádi hegység jó ismerője. A kis csapatuk által szervezett gyalogos és biciklis teljesítménytúráknak olykor 200-500 résztvevője is van. Anna igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét a mozgás fontosságára; erre szerinte akár egy vicces aerobic-óra is tökéletes megoldás lehet. A cserkészcsapat mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sportéletében is szerepet vállal.

A díjazottakat az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Cserkészszövetség ajánlotta, illetve egyikőjüket a Blikk Nők „Ifjú egészségőröket keresünk” pályázatán javasoltak közül választott ki az Alapítvány kuratóriuma.

„Az emberi boldogságot mindannyian ugyanúgy írjuk le: szeretteink körében egészségben elöltött időre gondolunk. Úgy vélem, hogy itt mindannyian ezért küzdünk. Meg kell tanulnunk és meg kell tanítanunk a környezetünket is egészségben, boldogan élni.” – összegezte dr. Béres József.

Tudta-e?
A Béres Egészség Hungarikum Díjat minden évben a július elsejei Magyar Egészségügy Napja alkalmából adják át. A Magyar Egészségügy Napja tisztelgés Semmelweis Ignác előtt is, aki 1818-ban ezen a napon született.

beh.hu/
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2564 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x