Kik őrzik az Országot? - séta az Őrvidéken
Címlap / Kultúra / Kik őrzik az Országot? - séta az Őrvidéken

>

Kik őrzik az Országot? - séta az Őrvidéken

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Egykor székely őrök éltek a határvidékeken. Nem volt szögesdrót, de a férfiak fegyverforgatók voltak, az asszonyok pedig öt-hat gyermeket, öreg szülőket is el tudtak látni a föld terméseiből étellel és élettel. 80-100 évig is eléltek, nem volt gond az elhízás: hét közben kását, krumplit, babot ettek, ünnepeken szárnyast. 

A nyugati határ közelében szer-es településforma volt. A család fából felépítette a házat, az udvart körbe vették az ólak, istállók, akkora volt a bejárat, hogy befértek a marhák, lovak, amelyek napközben a környéken legeltek, éjszaka a nyitott udvarban háltak. Erdős vidéken – mondhatjuk, hogy őserdős vidéken volt hely, megélt egymás mellett ember és állat.

Őserdő volt, csak annyi fát vágtak ki, amennyit éppen felhasználtak. Az erdő pedig magától terjeszkedik, ha nem bántják. A huszadik század elején indult meg az iparosodás, vágták az erdőt, pusztították a szép bükkfákat, és csak fenyőt ültettek helyébe, az nem olyan igényes ezen a vidéken. Ma Pityerszer mutatja még ezt a régi állapotot, vezetővel meglátogathatjuk a vidéket.Templomok

Minden tíz falu építsen templomot! – parancsolta a király. Miért? Mert a hét egyik kiválasztott napján  - miután megetették az állatokat – ünneplőbe öltözve, vagyis elfeledve a házi gondokat, a közösség problémáit ott a templom előtt beszélheti meg a lakosság. Nem a kocsmában, italos kábulatban, hanem józanul átgondolva kell megszervezni a közös munkákat.

Építsen azért, hogy tanuljon egymástól és a képzettebbektől: tanuljon a lelkipásztortól erkölcsöt, összetartozást, egymás megsegítését.


És építsen templomot azért, hogy felemelhesse lelkét a porból, közös áhitattal vegyen részt az országépítő, világépítő munkában. Tudja meg, hogy szülei előtt is éltek emberek hasonló gondokkal: hogyan tudtak azok alkalmazkodni a természet erőihez. Tudja meg, hogy térben, a tengereken túl is élnek emberek hasonló gondokkal. És sejtsen meg valamit azokból a titkokból és szentségekből, amik az embert szűk kicsiny élete fölé emelték. A végtelen térből és végtelen időből.

Ezek az Árpád-kori építők csodás helyeken jelölték ki a templomok helyét. Nevük nem maradt fenn, de az épület ma is dícséri szaktudásukat. Aquilla Jánosnak tulajdonítanak itt néhány épületet, köztük a veleméri templomot, de ez a név csak fedőnév, mint Anonimusé.

Fehér fény temploma
A veleméri templom a Fény temploma, mint János evangélista írta Jézusról: Jézus maga a fény, a templomban Jézus teste maga egy ablak, mely megvilágítja a templomot. A XIII. században építették, jellegzetesen románkori emlék. Neve Szentháromság, a diadalív belső oldalán három kör jelzi ezt a szimbólumot.


Az év leghosszabb napján besütő napsugár jelölte ki az építőművész számára a templom hosszát. Az első napsugár ezen a nyugati falon festett Szűz Mária kép köpenyére esik, ahol a bűnösök menedéket nyerhetnek. Az reggeli utolsó fénysugár pedig a diadalív talppontjára esik.

Napéjegyenlőség idején a déli fal ablaka világítja be a templomot. Az első ablak kijelöli a bejárati ajtó keretét. A második és harmadik ablakkeretet összekötő vonal meghatározza az északi falat, vagyis templom szélességét.

Február második felében a lemenő nap utolsó sugarai bemutatják a Fény megtestesülését, a trónoló Krisztust. A diadalív egyik oldalán Szent Anna Máriával és Jézussal, másik oldalán a golgotai történés látható.

A téli nap sugara a déli falon lévő betlehemi csillagot világítja meg, alatti a születés-történet a három királyokkal, akiket a magyarság Istvánnak, Imrének és Lászlónak nevez. Valamint itt láthatjuk a művésznek, Aquilla Jánosnak a képét is.Az Őrség lakói

A lakosság büszke hagyományaira. Szívesen mesélnek a szer-es településről, a fazekasságról, állattartásukról. Mindenfelé látunk szabadon legelő teheneket, kecske- és tehéntej feldolgozó üzemeket. Őriszentpéteren pünkösd idején szívesen látnak mindenkit a Virágzás napjára, melyet már egy évtizede megrendeznek a Teleház és Sülyi Péter szervezésével. Jól felkészültek a vendégfogadásra.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x