Szabó Vladimir: A kőfaragó kertje - a Jászai Galériában...
Címlap / Kultúra / Szabó Vladimir: A kőfaragó kertje - a Jászai Galériában

>

Szabó Vladimir: A kőfaragó kertje - a Jászai Galériában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A Jászi Galéria XX. századi grafikusokat bemutató sorozatában emlékkiállítás keretében eleveníti fel a "magyar Dürer"-nek is aposztrofált festő- és grafikusművész, Szabó Vladimir életművét. 

A szeptember 11-én 18 órakor nyíló kiállításon bemutatásra kerül néhány olajkép és ceruzarajz, valamint több mint negyven rézkarc. A Gulácsy Lajos és Csontváry Kosztka Tivadar szellemi örökösének tekintett művész a századforduló szecessziós művészetét naiv realista, szürrealista jegyekkel elegyítette.


Különös képi világában álomszerű, jelképes, néhol groteszk képzeletbeli alakok, állati és emberi figurák, múlt világát idéző figurák jelennek meg.


Kintornásai, virágáruslányai, aktmodelljei, cirkuszának szereplői benépesítik grafikáit, festményeit. Lovak, macskák, meztelen női testek, vándorkomédiások, öreg pár, az érintetlen természet Szabó Vladimír kedvenc, visszatérő témái. Történeteinek nincsenek fő-és mellékszereplői; ember, állat, természet egyforma értékkel van jelen képein.


A "magyar festészet meseköltőjének" képeit az irónia, kedves báj jellemzi. Gyengeségeket kifigurázó, de megbocsátó nagy emberszeretet teszi feledhetetlenné emberábrázolásait. Szabó Vladimír legcsúnyább figuráit is készek vagyunk azonnal megszeretni, sőt magunk is szívesen a történet részévé válunk, mert egy ilyen – Szabó Vladimír által teremtett - világban jó létezni.


Az Albertina gyűjteményében is megtalálható gyöngyszemek most Budapest belvárosában is megtekinthetők 2010. Október 10-ig.  A kiállítást Radnóti Sándor nyitja meg.

Jászi Galéria
Budapest.1056. Irányi u.12 (Váci u. sarok)
00-36-1-267-33-80
www.jaszigaleria.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4799 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x