Az alkotókészség független az egészségi és pszichés állapottól...
Címlap / Kultúra / Az alkotókészség független az egészségi és pszichés állapottól

>

Az alkotókészség független az egészségi és pszichés állapottól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Klasszikus művészeti és pszichiátriai kérdés: hogyan segítheti hozzá az alkotómunka a pszichiátriai betegeket az önkifejezéshez és a közösségi léthez.  

A Psychart 24 művészeti maraton keretében közel kétszáz hivatásos és amatőr művész, illetve pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet, hogy megrajzolják saját életvonalaikat és töréspontjaikat.
 
Hol a határ?

A Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközössége, munkatársai, valamint a támogató Lilly Hungária gyógyszergyártó vállalat azért döntött a Magyarországon egyedülálló kezdeményezés megszervezése mellett, hogy a művészet kifejező erejét felhasználva  bemutassa a pszichiátriai betegségekben érintettek értékeit, és eredményesen lépjen fel a  betegeket és családtagjaikat gyakran érintő stigmatizáció ellen.

A művészeti maraton keretében 24 órán keresztül alkottak pszichiátriai beteg és a betegségben nem érintett alkotók. Összesen 174 hivatásos és amatőr festő, köztük Koós Réka színművésznő ragadott ecsetet, hogy "életvonalak, töréspontok" témában kartonra, vászonra vesse érzéseit, gondolatait. Az év legnagyobb szabású művészeti eseményén közel 228 rajz és festmény született. A 24 óra alatt 25 kiló festék és 400 ecset segítette az alkotást.   

A közös alkotás öröme
 
Az esemény további különlegességét az adta, hogy valamennyi résztvevő egységesen csak a keresztnevét tartalmazó kitűzőt kapott, így a teremben senki, még maguk a szervezők sem tudták, ki az, aki érintett valamilyen pszichiátriai betegségben, és ki nem.
Az elkészült 228 alkotás a legkiválóbb bizonyítéka annak, hogy a művészet és alkotás szépsége független egészségi állapottól, és hogy a pszichiátriai betegek ugyanolyan értéket képesek teremteni, mint egészséges embertársaik.

Művészeti alkotások

A rendezvényen készült alkotásokból kiállítás is készül, ahol a nagyközönség is megtekintheti a PsychArt 24 művészeti maratonon  készült képeket. Az alkotások megvásárlására is alkalom nyílik idén decemberben egy nagyszabású művészeti árverés során, melynek bevétele a Budapest Art Brut Galéria alkotóinak művészterápiás foglalkozásait, az alkotáshoz szükséges anyagok beszerzését segiti.

A kiállitás a Budapest Art Brut Galériában lesz megtekinthető 2010. szeptember 21-én 11 órától. (VIII. ker. Kőbányai út 22.)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7333 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x