Nagyvárosi kalandozás a negyedik PLACCC Fesztiválon
Címlap / Kultúra / Nagyvárosi kalandozás a negyedik PLACCC Fesztiválon

>

Nagyvárosi kalandozás a negyedik PLACCC Fesztiválon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Utazás térben és időben, képzeletben és valóságban - ezt kínálja a fővárosiaknak az idei PLACCC Fesztivál. A rendhagyó művészeti produkcióiról ismert rendezvény egy sikeres pécsi kitérő után szeptember 24. és október 3. között visszatér Budapestre. Az alkotók interaktív nagyvárosi kalandozásra hívják a közönséget. 

A negyedik PLACCC Fesztiválon ismét magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a „talált” helyszíneket Budapesten. Dániából érkezik a PLACCC meghívására a hello!earth alkotócsoport. A Tomorrow everything will be different (Holnap minden más lesz) című élménytúra során SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják a közönséget egy ismerős-ismeretlen városnegyeden, magán- és köztereken át. A különleges séta azonban nemcsak térben zajlik, hanem lélekben is, hiszen a valóság lassan összeolvad a személyes érzelmekkel, tapasztalatokkal.   

Varázslatos kirándulásra csábítja a budapestieket egy lengyel művészcsapat a Sashegyre. A Fundacja Laury Palmer tagjai magánemberek hobbikertjeiben idézik meg az egész világot. Kis képzelőerővel a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha a világhírű Velencei Biennálé nemzeti pavilonjai között sétálnának. Bármilyen hihetetlen, de még az időutazók sem maradnak program nélkül. A prágai Handa Gote kollektíva filmes-zenés produkciója visszarepíti a közönséget a 60-as, 70-es és 80-as évekbe egy retro helyszínen a Városligetben.Menekülő útvonalat kínál a Szövetség’39 alkotócsoport
az őszi PLACCC-on. A városlakók bármikor belebotolhatnak egy-egy meglepő és játékos akcióba. A művészek teherautója a fesztivál alatt több napon keresztül fel-felbukkan az utakon, és platóján szállítja az utazó kortárs eseményeket. A művészet ugyanis bárhol megjelenhet – ott is, ahol a legkevésbé számítunk rá. Tartsd nyitva a szemed, mert valami történik a városban, ami szabad utat keres magának a megszokások, a nagyvárosi hétköznapok útvesztőjéből!

A tavalyi bemutatkozás után új akciókkal jelentkezik a Haszondesign Projekt. Több fiatal magyar alkotócsoport Budapest legkülönfélébb részeire viszi el a kortárs művészetet, és bebizonyítja, hogy az nemcsak a kiváltságosoké, hanem a mindennapjaink része. Ingyenes köztéri akcióikkal mutatják meg, hogy kis változások is jelentős hatást gyakorolhatnak a közérzetünkre. Az Újirány Csoport idén visszafoglalja a méltatlanul kihasználatlan Pollack Mihály teret a kultúrának és a közösségi életnek. A PLACCC Fesztivál alatt a tér a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át. A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhet a sétáló, esténként pedig izgalmas kulturális programok és beszélgetések várják a vendégeket. Az Újirány Csoport másik akciója, a Városi Tornapálya a számítógép előtt görnyedő fővárosiakat akarja megmozgatni. Szintén a Haszondesign Projekt része az úgynevezett Csendautomata. A d1618 Műhely tereptárgyába belépő járókelők kipróbálhatják, hogyan hat rájuk az aktív csend élménye a város állandó zaja után. A projekt harmadik résztvevője az 1000% alkotócsoport, amely harmadszor vesz részt a PLACCC Fesztiválon. Ezúttal is „önkéntes felújítást“ végeznek, amely során az elhanyagolt városi felületek a kortárs képzőművészet kommunikációs felületeivé változtak. Az őszi Haszondesign Projekt során a Nyugati téri felüljáró hídpilléreit festik meg. Ez lesz a legnagyobb falfelület, amit a fiatal képzőművészek valaha átalakítottak.

A negyedik PLACCC Fesztivál célja, hogy budapestiek akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő szépségeket. PLACCC – Művészet máshogy, máshol.
Bővebb információ és hírlevél: www.placcc.hu


Egy kis PLACCC-történelem:

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat. A PLACCC 2008 keretében repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók.

A 2009-es PLACCC Fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, az utcán kutatták a magyar identitást, betonkeverő autókat alakítottak át nagyvárosi diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal működő szmogreduktorral tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.A harmadik PLACCC Fesztiválra 2010. tavaszán Pécsett került sor. Kukkolós színházi thrillert láthattunk egy családi ház kertjében, képzőművészek és építészek hívták a közönséget egy speciális lakás-kaland-túrára Uránvárosba, míg a belvárosban kortárs alkotók bolygatták meg a teret.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x