Megcsonkított verssorok, eltűnt regényrészletek - Mi mindent...
Címlap / Kultúra / Megcsonkított verssorok, eltűnt regényrészletek - Mi mindent tehetett meg a politika a nép nevében?

>

Megcsonkított verssorok, eltűnt regényrészletek - Mi mindent tehetett meg a politika a nép nevében?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-11

Gondoltak már valaha arra, hogy a szövegek, versek, regények, melyeket szeretünk és tisztelünk, nem a teljes valójukban kerültek elénk? Hogy egy-egy verssor jelentése nem véletlenül tűnik oly furcsának, mintha a levegőben lógna és hiányozna valami a megértéséhez? Nos, ez nem véletlen…a "delfinizálás" gépezete igen jól működött. 

 

DelfináriumSzörényi László irodalomtörténész már a nyolcvanas években szóvá tette a klasszikus szövegek megcsonkítását. Vajon miféle megfontolásokból hagytak ki gyűjteményes kötetekből egész verseket, olykor strófákat és sorokat, regényekből, emlékezésekből egész bekezdéseket? Miért csonkolták meg Jósika Miklóstól Vörösmartyn, Petőfin, Mikszáthon át József Attiláig az életműveket?

A „delfinizálás” a cenzúrázás egy fajtája. A cenzúra információk hozzáférhetőségének és terjesztésének a felügyelete, elsősorban politikai vagy morális megfontolásból, tehát az információk megszűrését, a vélemények, tények finomítását jelenti.
Márton László regényében így fogalmazott: „De te, mindeneknél kevesebb Quintusom, szabad vagy; rólad hallgatásukkal is kiáltanak a disznószemű tengeri morgóhalak és a mélyvizek többi lakosai. A rád való tekintettel, vagyis a delfinek szokása szerint, kedves Quintusom, kipurgálják a hozzáértők a könyvekből az ártalmas delfinhetetlenségeket, s a hasznosakat pedig bennök hagyják. […] a könyvek ad usum delphini tisztogatása nem büntetés, de jutalom; csak nem kívánod, hogy a delfinek bálnaságokat olvassanak?”

Szörényi professzor Delfinárium című kötetében választ ad kérdéseinkre. Miközben sok-sok utánjárással, filológiai munkával helyreállította az eredeti szövegeket, pompás humorral kommentálta az 1945 és 1989 közötti időszak kultúrpolitikájának ostobaságát, cenzorainak éber igyekezetét. Ennek eredménye egy igazán érdekes és megdöbbentő, kultúrpolitikai vonatkozású olvasmány; a klasszikus, nagy költőink és íróink által megírt művek csonkolásáról, szövegrészek és versrészletek eltávolításáról figyelmeztet, humoros, közvetlen formában.

Részlet a könyvből Kosztolányi Dezső műveinek cenzúrázásával kapcsolatban: „Az Idegen költők. Összegyűjtött műfordítások című kötetből megközelítőleg húsz költő hiányzik az Idegen Költők Anthológiája című, kétkötetes válogatáshoz képest, amely a Kosztolányi-életműsorozatban jelent meg.”

Több mint húsz évvel e tanulmány megírása, valamint pontosan tíz évvel az először megjelentetett kiadás után most, az új, némileg bővített és javított kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelenik meg.
A Delfinárium kizárólag a Helikon Könyvesházban (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.), illetve a Kiadó webáruházában kapható!

Részletek >> 
 


 
 
[ 3355 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x