Az új évezred román filmművészete: forradalmi
Címlap / Kultúra / Az új évezred román filmművészete: forradalmi

>

Az új évezred román filmművészete: forradalmi

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A 2000-es évek elején színre lépő kritikus, bátor és szabad hangvételű filmkészítő generáció szinte a semmiből teremtette újjá a román filmművészetet. Az új román filmet méltató, első magyar nyelvű könyvet Gorácz Anikó, a kötet szerzője mutatja be a Román Filmhét keretében. 

Forradalmárok – Az új évezred román filmművészete
A rangos nemzetközi filmfesztiválokon ünnepelt, a román filmtörténetbe művészi forradalmat hozó rendezők – Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu és mások – nemcsak témaválasztásukban szakítottak a korábbi román film hagyományával, hanem formailag is. A társadalmi és morális érzékenység radikális formanyelvvel társul, így jönnek létre azok az emblematikus művek (Lazarescu úr halála, Forradalmárok, 4 hónap, 3 hét, 2 nap, A legboldogabb lány a világon), amelyek az elmúlt évtizedben a világ filmművészetének térképére helyezték Romániát. Ez a könyv az első magyar nyelvű, átfogó tanulmány a témában, mely nem csak a fenti rendezők és filmek, hanem a teljes jelenség elemző bemutatására törekszik.


A 2000-es évek elején színre lépő filmkészítő generáció szinte a semmiből teremtette újjá a román filmművészetet. Az ekkor induló rendezők a diktatúrában szocializálódtak; tizen-huszonéves fiatalok, amikor a forradalom véget vet az elnyomásnak. Élményük és tapasztalatuk tehát jócskán van a kommunizmusról, de művészileg nem korrumpálódtak a Ceauşescu-rendszerben, ezért bátran és szabadon fogalmazzák meg kritikus mondanivalójukat.

A könyvet a szerző, Gorácz Anikó október 11-én, 17:30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban (1088 Budapest, Rákóczi út 21.) mutatja be a Román Filmhéten.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x