Kálmán Imre emléknapok Siófokon
Címlap / Kultúra / Kálmán Imre emléknapok Siófokon

>

Kálmán Imre emléknapok Siófokon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

A világhírű zeneszerző, Kálmán Imre tiszteletére harmadik alkalommal rendeznek Siófokon háromnapos kulturális fesztivált. Ebben az évben a rendezvénysorozat "Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa" társprogramja lett. 

A Kálmán Imre Emléknapok színes programokkal várják az érdeklődőket, többek között:

- október 15. Operettgála - Kálmán Imre legismertebb szerzeményei csendülnek fel,
- október 16. Mágnás Miska- előadás - a Budapesti Operettszínház előadásában,
- október 17. Az operett-világirodalom legnagyobb művészeinek megidézése, köztük Lehár, Huszka, Szirmai és sok más zeneszerző.

Kálmán Imre Siófokon született, 1882. október 24-én vagy 25-én.
Ez a "vagy" nem a zenetörténészek, illetve zenekutatók hanyagsága miatt került az életrajzba, hanem maga a Kálmán család is két pártra szakadt a születés napját illetően. Nyilván éjféltájt született, s így nehéz volt eldönteni, hogy még 24-én vagy már 25-én. Később maga Kálmán Imre sem csinált nagy gondot a dátumból: megtartotta mindkettőt, mert így két napon át jöttek a gratulációk és táviratok, a nagy család pedig - Imréék hatan voltak testvérek - örült az évenkénti kétnapos ünnepnek.

Ezt a szót: haza, szeretném hangsúlyozni, mert lehetett lakhelye Bécsben, Párizsban, New Yorkban, bár e helyeken is otthon érezhette magát, de hazája - s milyen szép a magyar kifejezés: szülőföld - mindenkor Magyarország maradt. Milyen szomorú, hogy volt életének egy korszaka, amikor itthon megcsúfolták Vörösmarty sorait: "A nagyvilágon e kívül nincsen számodra hely", és helyette a vérzivataros időket idéző Kölcsey sorai léptek: "Szertenézett, s nem lelé honját a hazában".

Immár újra itthon van Kálmán Imre operettjeivel, dallamaival, emlékezetével, itt él közöttünk, velünk, és élni fog mindig, amíg csak zenés színház lesz hazánkban. Emlékezzünk rá... – mondta Kiss László a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x