Miért merészeltek a magyar fiatalok kiállni a szovjet tankok...
Címlap / Kultúra / Miért merészeltek a magyar fiatalok kiállni a szovjet tankok ellen?

>

Miért merészeltek a magyar fiatalok kiállni a szovjet tankok ellen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-08

Hatvan évvel ezelőtt nyáron már a rádióban is előadásokat hallhattak a nézők a téeszek országromboló vezetése ellen. Kis csoportokban kritizálták a gyárakban a hozzá nem értő vezetés ellentmondásait. Aki ismerte a Rákosi-évek börtöntechnikáját, az félve elhúzódott. Nem lehet váratlanul ekkora változás. Nemrég még a római keresztet is nyilaskeresztnek, horogkeresztnek minősítették, most egyszerre kritizálni lehet a párt intézkedéseit? Na, ne, ennek szörnyű vége lesz! 

Az ördögök kompániája összegyűlt az ENSZ-ben. Mindenki beszámolt arról, amit látott a rá kiosztott területen. Lucifer keményen megrótta Afrika parancsnokát:
-    Lusta vagy. Egyiptom megint kibújt a takaród alól. Anglia hiába vonta meg a segélyeket az araboktól, Egyiptom ellenáll. Az egész világ figyelme a Szuezi-csatornára összpontosul. Így nem tudjuk átvenni a csatorna irányítását.
-    Szovjet szolgám, lépj elő!
-    Szolgálatodra, Uram.
-    Neked kell most elterelni a figyelmet a szuezi válságról. Hány lázadó van a területeden?
-    Igyekszünk rendet tartani, nem mernek megszólalni, de még sokan vannak, akik iskolázottak, és emelgetik a fejüket.
-    Most jött el e te időd. Hagyod, hogy felálljanak a lázadók. Amikor már kiemelkedtek, sőt lábra álltak, akkor könnyen lecsaphatod a fejüket. Érted, amit mondok?
-    Hogyne, Uram. Mindenkit porba ásunk, aki gondolkodni mer.
-    Csak ne siess! Várd meg, amíg talpra állnak. És akkor nyilvánosan tedd. Hadd reszkessen mindenki, aki életben marad, és 30-40 évig azon a földön senki ne merje felemelni a hangját. Világra szóló megtorlást akarok.
-    Ó, ebben nem lesz hiba. Nagy jártasságom van a kikötött cselédek nyilvános korbácsolásában.
-    Rendben. Utána megépíthetjük az áruház-láncokat egész Európában. Az arab olajból befűthetünk a plázákban. Ez kell a népnek. Minden kereskedőből áruházi eladó lesz. Gyönyörű jövő vár Európára! Induljon a gépezet!

Felnyitották Európa zsilipjét. Aki tehette, elmenekült, ahová csak tudott. Még egy osztrák táborban is szabadabbnak érezte magát az ember, mint az itthoni társbérletben, ahol sose lehetett tudni, hol van a poloska.

1956. október 23-án az összes eltemetett remény pislákolni, majd lángolni kezdett. De még aznap éjszaka sírtak az anyák, mert a fiúk, akik délután tüntetni mentek, éjszaka nem jöttek haza, és egész Budapesten hallatszott a gépfegyverek hangja. Talán gyermekük is éppen a rádió épülete körül bolyong, vagy már a földön fekszik a hasában, lábában 20 gépfegyver-golyóval. Ratatata – ez nem trombita hangja, hanem a kattogó gépfegyveré.

Pedig ez még csak játék volt. Kis szórakozás a rádió körül megszállt házakból. A tetőről, az ablakokból könnyű volt beletalálni a nyomuló embertömegbe.


A rendőrség szerepe
Egy józan apa odament a rendőrökhöz:
-    Uraim! Egy vízágyúval szétkergethetné ezeket a gyerekeket. Mit csinálnak? Lefejezik a jövő nemzedéket?
-    Kérem - mondta hűvös nyugalommal a rend őre – mi azt a parancsot kaptuk, hogy nyissuk meg a lázadók előtt a fegyvertárat. Ha fegyver van valakinek a kezében, akkor feltételezzük, hogy tud lőni, talán már lőtt is. Nyugodtan visszalőhetünk rá, vagy elfoghatjuk, mint lázadó gyilkost.

A rendőrnek igaza volt. Ott is voltak a 14-20 éves gyerekek, és a forradalom nevében elfoglalták a fegyvertárat. Kellett a fegyver, hiszen 1956. október 23-án éjjelig senki se tarthatott otthon fegyvert, csak az állam őrei.

Lucifer jól számolt. Valahol a Fehér Ház környékén már meg volt írva Magyar János sorsa, holott ő csak a Himnuszt énekelni jött az utcára délután. De azt elfelejtette, hogy gyereknek este nyolckor otthon a helye. Lucifer viszont azt is tudta, hogy ha egy gyereknek fegyvert adunk a kezébe, akkor azt nem lehet megállítani, csak megsemmisíteni. (Bach: ha egy fiúnak repülőgép-kormány van a kezében, azt hamarosan rá lehet beszélni, hogy egy városra szőnyegbombát terítsen.)

Megteltek a kórházak jajgató sebesültekkel. Arra senki se számított, hogy nem a szabadságért fog meghalni, hanem egy kórház sebészi osztályán fog feküdni a hátán hónapokig, kifeszített lábbal vagy átlőtt hassal.

De Európa most már elfeledkezett a Szuezi-öbölről, narancsot, mandarint, banánt, csokoládét küldtek a maradék családoknak. Aki nem halt meg, vagy nem került kórházba, az életében először ehetett banánt, narancsot.

Leállt a munka, várták nyugatról a segélyeket, segítséget. „Amerika úgyis közbelép” – mondogatták. De hát éppen az amerikai vezetés célja volt, hogy az ENSZ-ben ezúttal Magyarország legyen a főtéma, ne Izrael és Egyiptom. Nasszer erős volt, valójában ő volt az ördögök főellenfele.


November 4-én megindultak az orosz tankok
. Minden kisgyerekre jutott egy vasszörny. A gyerekek megpróbáltak benzines üvegekkel védekezni, de nem volt annyi üveg, mint ahány gyilkolni vágyó katona. Ők a fasiszta arabokat akaták megsemmisíteni.

Kislányok
A kislányok azt tanulták az iskolában, hogy a szovjet katonák a barátaink. Egy tizenöt éves leány, aki atomfizikusnak készült, minden európai nyelven hibátlanul beszélt, szép irodalmi nyelven felvilágosító levelet írt az orosz katonáknak. Odaállt a tank mellé, és a fiú kezébe adta a Tolsztoj nyelvén megírt levelet. A fiú elkapta a karját és bevitte a parancsnokságra három napra. Értesítették egyetemi tanár szüleit, hogy hol és mikor vehetik át a gyereküket. Se a fejét, se a mellét nem lőtte át a katona, csak példát statuáltak, hadd tudja, mi lenne a sorsa, ha tovább keverné magának a bajt. Orosz katonákkal nem haverkodunk! Nem is beszélt rajta kívül senki se oroszul.

De a kis hősöket a családok befogadták esténként, adtak nekik enni és mosdóvizet. Végül is a tankok győztek, ahogy ez látható volt előre.

A pokolban
A pokolban még nem voltak elégedettek. Európa elhallgatott, de az arab világban máig is ropognak a fegyverek. Pedig sokáig hitegették a népet nyugaton, hogy minden arab terrorista.

Dobosy Ildikó

Képek forrása: Az Országos Széchényi Könyvtár Kisnyomtatványtárának 1956-os különgyűjteménye - digitális formában
A magyar nemzeti könyvtár egyik speciális és igen jelentős állományegysége az a mintegy másfélezer dokumentum, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc során, illetőleg az azt követő legelső hónapokban keletkezett. Ezek a tár gyűjtőkörének megfelelően röplapok, szöveges plakátok, igazolványok, amelyeket többségében nyomtattak, de van közöttük nem kevés stencillel, írógéppel, játéknyomda betűivel és kézírással készült is.

Ha kíváncsi vagy még további dokumentumokra is az ’56-os eseményekkel kapcsolatban, kattints ide >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2203 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x