Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész posztumusz kiállítása...
Címlap / Kultúra / Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész posztumusz kiállítása

>

Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész posztumusz kiállítása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

A XX. század egyik legjelentősebb magyar képzőművészének eddig még soha nem látott grafikáiból és rajzaiból nyílik tárlat február 3-án a CULTiRiS Galériában. A kiállítást Bereczky Lóránd művészettörténész nyitja meg. 

A XX. század egyik legjelentősebb magyar képzőművészének kikezdhetetlen tekintélye volt a művésztársai és a műértők körében, akik mind úgy gondolhatták, ismerik a teljes életművét. Joggal hihették, hiszen csak egy véletlen rendrakásnak köszönhető, hogy a közelmúltban özvegye, Kokasné Kósa Judit a műterem galériáján rátalált arra a hatalmas, érintetlen papírhalomra, amelyből sok száz rajz, vázlat, dokumentum került elő. A leletek döntő többsége kézi rajz: tussal, diófapáccal, ceruzával készült.

A tárlaton bemutatásra kerülő 27 mű azért igazán különleges, mert Kokas rajzot eddig sem a szakma, sem a közönség nem látott. Kokas Ignác annyira, mint festő égett bele a köztudatba, hogy a rajzairól soha nem esett szó és nem is kérdezett rá senki. Az érett Kokas ugyanis nem rajzolt, rögtön az ecsethez nyúlt, sokszor kint a természetben.

Akad közöttük gouache, váli tájkép, de a rajzok többsége láthatóan a főiskolai (1947-1952), és a pályakezdő időszakában készültek. Beszédes dokumentumai annak a korszaknak, de többek is annál: erős, jó művek és számos meglepetést tartogatnak.


A Kokas-képek ismerőinek pedig azért is különlegesség, mert néhány rajz előtanulmánya lehetett a később híressé vált festményeinek például az igazán ismertté vált Asztalos című képének.

Külön pikantériája a műveknek, hogy többségük másodlagosan felhasznált papírra – például gyerekrajz-pályázat lapjaira, a belvárosi szabó kisiparosok már idejétmúlt okmányaira, a főiskolai nyilvántartásának dokumentumaira – készültek.

CULTiRiS Galéria / Örkény István Könyvesbolt
1137 Budapest, Szent István körút 26.
Telefon: 06-1/782-1710, 782-1711
Nyitva tartás: hétköznapokon 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig

www.cultiris.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4160 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x