Mit adhat ma a művészet az embernek?
Címlap / Kultúra / Mit adhat ma a művészet az embernek?

>

Mit adhat ma a művészet az embernek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mit jelentett a művészetek aranykora a szellemi ember és a szakralitás jegyében? Milyen következményekkel jár a szakítás a szépséggel? Erre és más hasonló kérdésekre keresi a választ Vásáry Tamás karmester előadása a nagy sikerű Világokon át című filmszeminárium keretein belül. 

A filozofikus hangvételű, 12 részes ismeretterjesztő sorozat Lőrincz Gabriella szerkesztésében, rendezésében és műsorvezetői kalauzolásával — az emberi élet nagy és örök dilemmáit veszi sorra, ha nem is a teljesség, de az elmélyültség igényével.

Vállalt céljai között tartja számon olyan gondolkodásbeli, világszemléleti alternatívák megfogalmazását, melyek alapjaikban ősi kultúrkörök tudáskincséből táplálkoznak, de amelyek - modern korunk kihívásaira válaszolva - a kísérleti tudomány jövőbemutató, olykor merész hipotéziseivel egészülnek ki.

Az „összefüggések tudományáról” van szó, amely meglátja a világ jelenségeiben az analógiás megfeleléseket, összetartozásokat, a materiális tényezők mellett a szellemi valóságok létezését, az Ember-Föld-Univerzum hármas látóhatárának egybefüggő kapcsolatát.

Az egyenként kb. 50 perces filmek témaválasztása az integráció eszméjét tartja szem előtt, azaz a minden ember közös sorsát érintő kérdések, valamint a vallások közös gyökerét adó metafizikai világkép fogalmai szolgálnak alapjául.

„A mozgókép sajátosságai természetesen komplex élménnyé gyúrják össze mindazt, ami ugyan külön-külön is hatásos lehet, de együttesen megsokszorozódott erőt képvisel. A gondolatok eredetisége, az „értelem fénye” intellektusunk számára szolgáltat örömforrást, a képi és zenei illusztrációk pedig érzékeinkre gyakorolnak hatást. A tekintet, a hanglejtés, az előadásmód dinamikája intenzívebbé teszik az átadott tanítások üzenetét, és maradandó emlékké válhatnak.”
  (Lőrincz Gabriella - műsorvezető)



A soron következő előadás:

Vásáry Tamás: Művészetek üzenete: az ihlettől a manifesztációig
Mit jelentett a művészetek aranykora a szellemi ember és a szakralitás jegyében? Milyen következményekkel jár a szakítás a szépséggel? Igazságkereső művészet, avagy a művészi csúnya. Honnan jön az ihlet? Visszahozható-e még a katarzis lélekgyógyító hatása a mai művészetbe?  Az Élet művészete.

Az előadás kezdete: 2011. február 27. vasárnap délután 16 óra
Helyszín: Dominikánus Ház Pécs, Színház tér 2.

A programsorozat szervezője:
Napkelet Jógaház - Pécs
7621 Pécs, Perczel Miklós út 26. I. em./1.
tel: +36(72)222-499

e-mail: pecsiasram@gmail.com
http://vaisnava.org/sadhana

Ízelítő: http://www.vilagokonat.hu/ver2/LETOLTES/letoltes.htm

Kép: piqs.de: klavierspielerin - Farben
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2981 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x