A kormány taccsra tette a rendezvényszervezést?
Címlap / Kultúra / A kormány taccsra tette a rendezvényszervezést?

>

A kormány taccsra tette a rendezvényszervezést?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Közös sajtótájékoztatót tartott a napokban közzétett, zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet kapcsán a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért, valamint a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége. A januárban a West Balkánban történt tragédiát követően a kormány egy elhamarkodott és betarthatatlan kormányrendeletet hozott. A szakértők készek részt venni az új rendelet megalkotásában, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan. 

A kormány taccsra tette a rendezvényszervezést, így Gerendai Károly sem szervezhet több Sziget Fesztivált! – hallottuk a rendezvényszervezés nagyágyúitól.
Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ), a  Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MARESZ) és a  Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége megdöbbenve értesült a sajtóból a Magyar Közlönyben közzétett, zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet életbelépéséről. Ez a rendelet súlyosan érinti a különböző profilú bel-, és szabadtéri rendezvényeket és fesztiválokat.  Ahogy a szórakoztató ipar szereplői eddig is jogkövető magatatást tanúsítottak (erre az elmúlt hetek razziái is rávilágítottak), továbbra is elkötelezettek a törvény betartására. Viszont az említett rendelet több pontja szakmai szemszögből átgondolatlan és betarthatatlan.


Bár elindult az egyeztetési folyamat az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal, ám a Magyar Közlönyben március 8-án megjelent kormányrendelet a szakmai szervezetek véleményének ismerete nélkül született meg. Egy példa a sok közül, hogy a kulturális, zenés rendezvények szervezőinek felsőfokú rendezvényszervezői végzettséggel kell rendelkezniük, s az ezt tanúsító okmányt a rendezvény ideje alatt folyamatosan maguknál kell tartani, hogy ellenőrzéskor be tudják mutatni. Ilyen papírral sem Gerendai Károly nem rendelkezik, aki a Sziget Fesztivál Szervezőirodájának vezetője, sem Márta István, akit idén harmadszor választották meg a Magyar Fesztivál Szövetség elnökének. Ő áll az évi 200 000 látogatót csábító Kapolcs Művészetek Völgye szervezőinek élén is. Szégyenkezve vallotta be, neki “csak” egy jogász diplomája van, azonban ezzel semmire se megy, ha a kormányrendelet így marad, ahogy van. Mint azt már a fenti szervezetek többször is kifejtették, szükség van új szabályrendszerekre, de úgy érzik, a kiadott kormányrendelet teljes mértékben ellehetetleníti a hazai rendezvény-  és szórakoztatóipar szereplőit .

A fenti szervezetek megalakulásuk óta az európai elvárásoknak megfelelő, a magyarországi piaci viszonyokat és a szakmai életszerűséget tükröző, új szabály-, és minősítésirendszer kidolgozását kezdeményezték, Sajnos, ezek a javaslatok – konzultációs lehetőség híján - nem tükröződnek a közzétett rendeletben, helyettük ellentmondásos, betarthatatlan előírások és gumiszabályok kerültek bele. Mivel továbbra is szeretnének közösen és hatékonyan együttműködni a törvényhozókkal, a sajtótájékoztatón meghívást is intéztek hozzájuk, hogy közös egyeztetéssel, a tapasztalt szakemberek közreműködésével hozzák létre a valóban minden rendezvény és mindenki számára megfelelő szabályrendszert.

Kép és szöveg:
Zemlényi-Kovács Zoltán
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4674 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x