A hosszú élet titka a Sárga Császártól
Címlap / Kultúra / A hosszú élet titka a Sárga Császártól

>

A hosszú élet titka a Sárga Császártól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-28

A legendás Huang Dinek, vagyis a Sárga Császárnak tulajdonított mű mindmáig a hagyományos kínai orvoslás legjelentősebb forrása. A több mint kétezer éve íródott és összeállított könyv jelentőségét a nyugati orvostudomány alapjainak számító Corpus Hippocraticumhoz, a Hippokratészi gyűjteményhez szokás hasonlítani. 

Huang Di Neijing – Su wen
A Sárga Császár könyvének jelentőségét az a forradalmi szemléletbeli és világnézeti paradigmaváltás adja, hogy a kínai kultúrkörben korábban létezett és széles körben elterjedt animisztikus és samanisztikus betegségmagyarázatokra adtak új, alternatív magyarázatot. A betegségeket többé nem démonok, gonosz és ártó szellemek okozzák, hanem az ember univerzumban elfoglalt helye, és az abból adódó makro- és mikrokozmikus párhuzamokban megfogalmazható egyensúly megbomlása idézi elő.

Az Egyszerű kérdések címet viselő, 81 fejezetből álló mű szerint olyan racionális tényezők állnak a betegségek hátterében, mint az életmód, az étrend, az időjárás, a pszichés és mentális adottságok vagy az életkor. A hagyományos kínai világnézetre oly jellemző erőket és rendező elveket (Tao, Yin-Yang, Qi, az öt elem) ugyancsak ebben a műben állították először olyan rendszerbe, amely az emberi lények biológiai létezéséért és egészségi állapotáért felelős. A könyv olyan, korábbról nem ismert módszereket kínál, melyek révén ezen erők egyensúlyi állapota ismét létrehozható és a betegségek megelőzhetők, illetve gyógyíthatók.Ez a mű nem hiányozhat az olyan szakemberek könyvtárából, mint a természetgyógyászok, akupunktőrök
, de rendkívül hasznos és értékes olvasmánya lehet a természetgyógyászat civil elkötelezettjeinek, az egészségmegőrzés és gyógyítás alternatív módjai iránt érdeklődőknek épp úgy, mint a kínai filozófia szerelmeseinek.

A könyv az első és legrégebbi kínai orvosi kézikönyv, A Sárga Császár Belső könyvei - Egyszerű kérdések (Huang Di nei jing - Su wen) első és teljes magyar nyelvű fordítása. A fordítást klasszikus kínai nyelvből Tokaji Zsolt sinológus készítette.

Megrendelhető a kiadónál >>

Részlet a műből:
„Az ősi időkben élt Huang Di, vagyis a Sárga Császár már születésekor csodálatos képességekkel rendelkezett. Már kisdedként is képes volt beszélni, ifjú korában gyors felfogású, értelmes volt, felcseperedvén önzetlenné és leleményessé vált, érett korában pedig fölemelkedett az Égbe.

Egy ízben (a Sárga Császár) imígyen szólott a Mennyei mesterhez:
– Úgy hallottam, hogy a régmúltban az emberek mindegyike megélte a száz évet, anélkül, hogy aktivitásuk hanyatlott volna. Azonban valamennyi most élő embereknek az aktivitása már félszáz esztendő után hanyatlásnak indul. Ennek az oka az idő múlása, avagy az emberek hibája?

Qi Bo ekként válaszolt:
– A régi korokban az emberek a Taóval összhangban éltek, követték a Yin és a Yang törvényét, és alkalmazkodtak az asztrológiához és a jóslatokhoz. Az étkezésben és az ivásban valamint a pihenésben mértéktartók és rendezettek voltak. Ezért voltak képesek testüket és Shenjüket (Lelküket – a szerk.) egybetartani, teljesen kitölteni (lehetséges) élettartamukat és magas kort megélni, ami száz esztendőt, vagy akár még annál is többet jelentett.

Manapság azonban nem ilyenek az emberek. Bort fogyasztanak szomjuk oltására, s féktelenül viselkednek. Részegen térnek a hálószobáikba, s vágyaik miatt elapad Jingjük (életerejük – a szerk.); elherdálják, elfecsérlik igaz lényegüket, nem tudják, hogyan leljenek elégedettséget, nem tartják kordában szellemüket, elméjük egyre csak a mulatságok körül forog, s meggondolatlanul szem elől veszítik az élet igazi örömeit. Ébredésükben és elalvásukban nem tartanak mértéket, ezért van, hogy félszáz esztendő után hanyatlani kezdenek.

A (Sárga) Császár azt kérdezte:
– Úgy hallottam, hogy a legősibb korokban élt igaz emberek, megragadták az Eget és a Földet, tökéletesen használták a Yint és a Yangot, légzésükkel finomították az éltető energiájukat, (meditációs) koncentrálással Shenjük független maradt, s így izmaikat és húsukat változatlanul megőrizték (ti. konzerválták testüket). Épp ezért voltak képesek az Éggel és a Földdel azonos magas kort megélni, amely soha sem ért véget. S mindez azért volt lehetséges, mert a Taóhoz (igazították) életüket.”
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5045 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x