Békebeli Húsvétok - mi maradt az ünnepből?
Címlap / Kultúra / Békebeli Húsvétok - mi maradt az ünnepből?

>

Békebeli Húsvétok - mi maradt az ünnepből?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

Sok lánynak ma már csak nyűg, sokan nem tartják már a húsvéti locsolkodás szokását. Mi az, ami mégis tovább élhet az elfeledett, békebeli Húsvétok hangulatából? 

Lázban ég a fiúk, a lányok szíve. Ma szabad kimutatnunk, kit szeretünk legjobban, és azt is, hányan érdeklődnek irántunk. Szívesen fogad-e a kislány, vagy felhúzza az orrát ha meglát, mert mást várt. Eljön-e a kedves fiú, egyedül vagy a barátaival, eszébe jut-e hozni egy szál virágot a locsolója mellé, kora hajnalban jön-e, vagy én leszek a lányok közt az utolsó, azért, hogy nálam töltse az estét? Titkok, a szív mélységes titkai, és nagyon fontosak. Lehet, hogy a fiú az elutasítástól olyan tüskeszúrást kap, amit egy évig is nehezen hever ki, lehet, hogy a kislány két napig sírni fog, ha nem jön el a kedves. De a remény tavaszba öltözteti minden fiatal szívét.

Egyszerűbb, ha a lányok is, a fiúk is csoportosan készülnek fel a nagy napra
. Két-három fiú egyszerre kopogtat be a lányos házba, ott is várja a vendégeket már kora reggel óta a család. Nagyon kedélyes hangulat alakulhat ki, ha már az előző napokban az iskolában megbeszélik a lányok, hogy délután valamelyikük lakásában találkoznak, és ezt a fiúkkal is közlik. Van olyan szülő, aki örül a fiatalok szórakozásának, van, akinek ez nehezére esik. Kár elrontani a szülők miatt az ünnep örömét. Jól szórakozhatnak addig is, amíg megjönnek a vendégek, és nem lesz olyan kislány, akit a szülei mogorvasága (betegsége, szegénysége) miatt kihagynának a tavaszi öntözésből. Ügyes szülők vagy lányok jól meg tudják szervezni a szórakozást.

Egy csodás Húsvét hétfő
Az én szüleim nagyon barátságosak voltak. Szinte elvárták, hogy meghívjuk barátnőinket, fiúismerőseinket. Napokkal előbb nagy volt a sütés-főzés – a felnőttek számára bor és tojáslikőr előkészítése –, a gyerekek pedig főtt tojások festésével voltak elfoglalva. Akkor még nem adtunk pénzt a fiúknak.

Délelőtt a bérházban lakó kisfiúk kopogtak be, bár az ajtó nyitva volt, senkit se zártunk ki. A házban lakó apukák közül is sokan benéztek, elmondták kis versecskéiket. Néhány percig ott tartózkodtak, aztán mentek tovább. A házak kapuit se zárták be, mindenki felmehetett ahhoz, akit kinézett magának. Ünneplő ruhában jártak a férfiak, ünneplőben integettek utánuk az asszonyok, lányok, aztán egymással is szót váltottak. Az ebédet már előző napokban előkészítették, legfeljebb melegíteni kellett, de hiszen úgyis egész nap terítve volt az asztal, hogy jusson étel, ital minden betérőnek.


A szülők vendégei
Jöttek egész nap. Félretették a munkás heti gondokat, már az előszobában vicceket meséltek, virultunk a rengeteg kölnitől. Volt, aki az előszobáig jött, volt, akit a konyhába csaltak az illatok, néhányan leültek a szobába 1-2 órára. Mindenütt volt valaki, mindenütt lehetett beszélgetni. A nagymamákat se hagyták ki a locsolkodásból, hiszen nekik köszönhették a finom süteményeket.

Egyik barátunk szódásüveget hozott magával. Miközben az asztalnál ülve elmondta a kis köszöntőjét, a szódásüveget hirtelen a hölgyek–lányok szoknyája felé irányította, és egyet fröccsentett, jelezve, hogy merre is tévedt el a fantáziája.


A szoba megtelt tavaszi virágokkal.
Délután kettő felé pedig megérkeztek a barátnők. Ki hosszabb, ki rövidebb időre jött, hiszen otthonra is várhatott még locsolókat. Szokásban volt társasjátékokat játszani, amibe felnőttek, fiatalok egyaránt bekapcsolódhattak. Annyit ivott mindenki, amennyit kitöltött a háziasszony, tehát meg kellett elégedni 1-1 pohárral, hogy mindenkinek jusson. A gyerekeknek málnaszörpöt illett inni.

Megérkeztek a fiúk is, akiknek szóltunk, hogy nálunk lesz a buli. Akiknek nem szóltunk, azokat magukkal hozták. Csak annyit vártak el ilyenkor a szüleink, hogy tudjanak a fiúk bemutatkozni, és néhány mondatot beszélgessenek velük is. Aki már kicsit beállítva érkezett, azt az előszobában ajándékoztuk meg piros tojással. Többnyire nem történt kellemetlenség, egészen addig, amíg a felnőttek fel nem öntöttek a garatra, mert ők hajlamosabbak voltak szembeszegülni egymással, mint a gyerekek.

Tánc
Gyakran táncoltunk a társas összejövetelek idején. Független volt a napszaktól, bármikor táncra perdültünk, akár volt férfipartner, akár nem. Húsvétkor, szerencsére,  mindig akadt táncoslábú fiú vagy bácsi, aki új formációkat mutatott be.

Megbocsátás
„Úgy legyenek megbocsátva a te vétkeid, amiképpen te is megbocsátasz másoknak.” A húsvét jó alkalom volt arra, hogy felismerjük a magunk hibáit másokban és viszont. A nagy szeretet-áradatban ki-ki elmesélte a maga kis ártalmas csalásait, amit a vidám társaságban jól ismert jellemhibának tudtak be. De ilyenkor a múlt hibáira fátyol borult, a társaság tagjai pedig énekelve borultak egymásra.

Kölnivel, rózsavízzel, szódásüveggel vagy kútból húzott vizesvödörrel egyaránt lehet „kedveskedni” a hölgyeknek, amíg meg nem haragszanak. De a tizenhatodik legfinomabb illatú kölni is riasztó lehet, ha a szenvedő alany azt kéri, hogy inkább jelképesen locsolják, és takarékoskodjanak a finom nedűvel. A szeretetet azzal mutathatjuk ki legjobban, ha nem teszünk kárt a másikban.

Dobosy Ildikó

Kép: Pixabay.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5020 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x