Liszt 200 worldwide - Balatoni Péter zongoraművész itthon...
Címlap / Kultúra / Liszt 200 worldwide - Balatoni Péter zongoraművész itthon is fellép

>

Liszt 200 worldwide - Balatoni Péter zongoraművész itthon is fellép

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A kivételes tehetségű hazánkfia majdnem kizárólag külföldön koncertezik, világszerte óriási sikerrel. Az elmúlt 8 évben mintegy két és félszáz szólóestet adott Európában, Amerikában és Ázsiában. Balatoni Pétert Olaszországban csak a komolyzene új csillagaként emlegetik, akivel "Liszt felülmúlta önmagát". Világszerte az egyik legautentikusabb Liszt-interpretátornak tartjákn. A nemzetközi ünnepi koncertsorozat egyik magyarországi állomása Budapest, a Tabáni Nagytemplom. 

A nyitókoncerten az Olaszország egyesítésének 150. évfordulóját éljenezni kívánó, ünneplőbe öltözött Torinó szívében 2011. április 8-án este a Circolo degli Ufficiali freskókkal ékesített, impozáns dísztermében Balatoni Péter magyar zongoraművész lenyűgözte lelkes közönségét. „Kivételes, nagyszerű, elbűvölő, valami egészen egyedi, fantasztikus...” – ezek az elismerő szavak röpködtek már a szünetben is, a koncert végén pedig szűnni nem akaró, álló ovációval ünnepelte a fiatal magyar művészt a torinói közönség, akitől a késői órák ellenére több ráadást is követelt.

Balatoni Péter 1977-ben született Nyíregyházán. 1992-1996-ig a budapesti Bartók Konzervatórium hallgatója, ahol tanárai Schweitzer Katalin és Szilasi Alex voltak. Majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait Wagner Rita tanítványaként. 2000-ben diplomázott kiváló eredménnyel. Ezután Svájcban, a baseli Zeneakadémián szerzett posztgraduális diplomát. 2000 júniusában debütált a Zeneakadémia Nagytermében Schumann a-moll zongoraversenyével.


Azóta majdnem kizárólag külföldön koncertezik, világszerte óriási sikerrel. Az elmúlt 8 évben mintegy két és félszáz szólóestet adott Európában, Amerikában és Ázsiában. Magyarországon sok éve a Zeneakadémián, a Régi Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a Mátyás Templomban, a Magyar Rádióban és Televízióban láthatták, hallhatták.

„Hangversenyein a legmaximálisabb elvárásainkat is felülmúlja. Személyében egy olyan kivételesen nagyszerű művészt ismerhet meg a nagyérdemű, amilyen csak nagyon ritkán születik. Aki teljes hittel és odaadással él a zenéért, a művészetért. A vitán felüli tudásán kívül különleges erénye a kisugárzása, mélyen átélt, szuggesztív zongorajátéka, varázslatos előadóművészi egyénisége, melyet a közönség rendszerint kitörő lelkesedéssel, gyakran álló ovációval, a szakma, a nemzetközi sajtó, a kritikusok pedig kivétel nélkül szuperlatívuszokkal, lelkes méltatásokkal jutalmaznak” - írják külföldi impresszáriók, idősebb művészkollégák. A művészt a 2008-as grottammarei Nemzetközi Liszt Fesztivál nyitókoncertje után a kritikusok egyenesen a „komolyzene új csillagának” neveztek.

Művészetét gyakran állítja karitatív szolgálatba. Számos jótékonysági koncertet is adott itthon és külföldön egyaránt. Több ízben játszott a hajléktalanoknak. Az ENSZ Világélelmezési Programjának keretében Olaszország-szerte egész jótékonysági koncertsorozat fűződik a nevéhez a 3. világ éhező gyermekeinek megsegítésére, melyről az olasz tv híradó is beszámolt. Nem egy koncertjének volt a jelenlegi és az előző olasz államfő is fővédnöke.

Több jelentős hangversenyterem, fesztivál rendszeres, visszahívott vendége. De van olyan koncertterem is, amely vele kezdte meg működését. Ilyen a németországi Institut für bildnerisches Denken hangversenyterme, ahol a fiatal magyar művész nyitókoncertjével egész zongorakoncert-sorozatot keltett életre 2002-ben. Azóta kedvelt pódium lett ez a dél-német koncert helyszín a világ minden tájáról érkező nagy, verseny-győztes zongoristák számára, ahová az „alapító” Balatoni Pétert is többször visszahívták, majd 2008-ban vele ünnepelték az 50. jubileumi zongoraestet.

Orbán György, világszerte ünnepelt zeneszerző így ír a fiatal művészről:
„Balatoni Péter a legfiatalabb magyar zongoristáink egyike, azok közül való, akik a Kocsis-Ránki-Schiff-generáció berobbanása óta örvendetesen képviselik a folytonosságot és bizonyságát jelentik annak, hogy a fent említett mesterhármas mintegy hagyományt teremtett, amely szerencsére nem látszik apadni: újabb és újabb zongoristanemzedékek öregbítik a magyar muzsika jó hírét. Balatoni remekül képzett muzsikus (professzorai közt olyan művész-tanárok nevei szerepelnek, mint Schweitzer Katalin, Szilasi Alex, Csalog Gábor, Wagner Rita), zenélése kulturált, a stílusok sokféleségében biztonságosan eligazodó. Temperamentuma a robbanékonyságot és a simulékony, érzékeny, empatikus hangvételt egyaránt magában foglalja.”

Gerd Jansen, a németországi „Institut für bildnerisches Denken” nevű nemzetközi kulturális intézet igazgatója így ajánlja: „Balatoni Péter kivételes pódiumtehetség. Nyilvános fellépésein bámulatos módon képes a közönséget előadása és előadásmódja által elbűvölni. Drámai temperamentuma kiemeli a zenei szubsztanciát, amelyet megindító játékával a hallgatók szívébe juttat. Úgy tűnik, mintha a zene a játéka pillanatában születne, mint egy egyszeri, lebilincselő élmény, és egyetlen gondolat sem emlékeztet arra, hogy a kompozíció talán már 100 éves. Az elmúlt 200 év zenei remekműveivel Balatoni Péter képes harmóniát varázsolni a jelenkor ziláltságában.”

„…Virtuóz, szőke és elbűvölő, egyike a legnagyobbnak és legautentikusabbak tekintett Liszt interpretátoroknak…” – Il Quotidiano 2008.07.26. T. Capocasa

„Balatoni Péter kivételes erővel és beleérző képességgel rendelkező zongoraművész. Meggyőző volt nem csak briliáns játékával, hanem kifejezésteli testbeszédével is. Nem csak a fülnek nyújtott élményt, hanem élvezet volt nézni is. A zeneművek legmélyebb dimenzióit képes volt feltárni és csodálatos közvetlenséggel átadni. A lelkes záró taps az Institut für bildnerisches Denken-ben a ráadásként játszott 15. Magyar rapszódia után így azután nem csak a virtuóznak, hanem Balatoni Péternek, az embernek is szólt. Az sem véletlen, hogy ezt követően Torinóban a 3. Világ éhező gyermekei javára ad jótékonysági hangversenyt, melyet az ENSZ és a TNT rendez.” Oberbadisches Volksblatt- 2003.10.30. Gerd Jansen

A koncertsorozat második, budapesti helyszíne a Tabáni Nagytemplom, 2011. május 27-én, este 19 órai kezdettel. Az estét a fővédnök, Dr. Réthelyi Miklós fogja megnyitni.

Jegyek a helyszínen vásárolhatók.

További információ: Bakonyi Anna, 0620/5325306, info.bpconcerts@gmail.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6086 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x