Egzotikus állat szuvenírként?
hirdetés
Címlap / Kultúra / Egzotikus állat szuvenírként?

>

Egzotikus állat szuvenírként?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Megkezdődött az utazási szezon, az egzotikus célpontokat választó turisták szinte mindenhol találnak olyan piacot, vagy állatkereskedést, ahol a helyi fauna élő vagy kipreparált egyedeit árulják. Megvásárlásukkal nem csak fenntartjuk azt az ágazatot, amely ezen állatok gátlástalan hasznosítására épül, de hozzájárulunk a fajok kihalásához is. 

 

Rendezvénynaptár
Élő állat vásárlásakor ráadásul az esetek túlnyomó többségében az nem éli túl a hazautat vagy pár nap, esetleg heteken át tartó szenvedés után pusztul el a nem megfelelő tartás következtében. A vadon befogott egzotikus állatok még hozzáértők kezében is nehezen viselik a fogságot, laikusok kezében pedig szinte esélytelen a túlélésük – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya.

Különösen veszélyeztetettek a szárazföldi teknősök, amelyek mutatós páncéljuk miatt keresett árucikkek, belőlük dísztárgyakat, hangszereket készítenek. Tudnunk kell, hogy ezek az állatok a Washingtoni Egyezmény (CITES), illetve a hazánkban is hatályos EU-rendeletek védelme alá esnek. Határon keresztüli szállításuk csak megfelelő engedélyek birtokában lehetséges. Ezek hiányában bűncselekményt követünk el. Természetesen ugyanez vonatkozik a vadon talált példányokra is. Ha valaki mégis nagyon szeretne egzotikus állatokat az otthonába, inkább keresse fel a hazai kereskedőket, és vásároljon olyan állatokat, amelyek lelkiismeretes tenyésztőtől származnak! A fogságban szaporított állatok sokkal jobban alkalmazkodnak a terráriumi körülményekhez.

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) 1973-ban jött létre, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére kerüljenek. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja, Magyarország 1985-ben csatlakozott.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kép: piqs.de Steve Jurvetson: Honu

 
 
[ 2127 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x