Egzotikus állat szuvenírként?
Címlap / Kultúra / Egzotikus állat szuvenírként?

>

Egzotikus állat szuvenírként?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Megkezdődött az utazási szezon, az egzotikus célpontokat választó turisták szinte mindenhol találnak olyan piacot, vagy állatkereskedést, ahol a helyi fauna élő vagy kipreparált egyedeit árulják. Megvásárlásukkal nem csak fenntartjuk azt az ágazatot, amely ezen állatok gátlástalan hasznosítására épül, de hozzájárulunk a fajok kihalásához is. 

Élő állat vásárlásakor ráadásul az esetek túlnyomó többségében az nem éli túl a hazautat vagy pár nap, esetleg heteken át tartó szenvedés után pusztul el a nem megfelelő tartás következtében. A vadon befogott egzotikus állatok még hozzáértők kezében is nehezen viselik a fogságot, laikusok kezében pedig szinte esélytelen a túlélésük – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya.

Különösen veszélyeztetettek a szárazföldi teknősök, amelyek mutatós páncéljuk miatt keresett árucikkek, belőlük dísztárgyakat, hangszereket készítenek. Tudnunk kell, hogy ezek az állatok a Washingtoni Egyezmény (CITES), illetve a hazánkban is hatályos EU-rendeletek védelme alá esnek. Határon keresztüli szállításuk csak megfelelő engedélyek birtokában lehetséges. Ezek hiányában bűncselekményt követünk el. Természetesen ugyanez vonatkozik a vadon talált példányokra is. Ha valaki mégis nagyon szeretne egzotikus állatokat az otthonába, inkább keresse fel a hazai kereskedőket, és vásároljon olyan állatokat, amelyek lelkiismeretes tenyésztőtől származnak! A fogságban szaporított állatok sokkal jobban alkalmazkodnak a terráriumi körülményekhez.

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) 1973-ban jött létre, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére kerüljenek. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja, Magyarország 1985-ben csatlakozott.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kép: piqs.de Steve Jurvetson: Honu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2673 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x