A nyár esszenciája - összművészeti fesztivál Somogyban
Címlap / Kultúra / A nyár esszenciája - összművészeti fesztivál Somogyban

>

A nyár esszenciája - összművészeti fesztivál Somogyban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Krisna-völgyi Búcsú idén már 16. alkalommal várja a látogatókat. A Búcsút Somogy egyik legfestőibb zsákfalucskájában rendezik meg minden évben, és a hagyományoknak megfelelően három napon át tart. Nem csak azok élvezhetik azonban a fesztivált, akik egész hétvégén az ökovölgyben tartózkodnak, a Búcsú minden egyes napja hasonló tematika szerint zajlik, így akár egyetlen kirándulónapon is minden élményben részünk lehet. 

A Krisna-völgyi Búcsút sokan csak úgy ismerik, mint a legzöldebb és legegészségesebb fesztivált az országban, hiszen a falu egy szinte érintetlen dombságon nyúlik el, természetvédelmi terület mentén, ifjú, éledező arborétummal, számos környezetvédelmi programmal és ökológiai megoldással. Nem csak a kábító-mámorító szerek fogyasztása, hanem a dohányzás is tilos farm egész területén – így aztán ide kisgyermekekkel is bátran útnak indulhatunk. A hétvége egyébként igazi családi kikapcsolódást nyújt, a szervezők ugyanis gondosan ügyeltek arra, hogy az idősebbeknek is kényelmes, nem túl megterhelő rendezvényt biztosítsanak, de a felnőtteknek is tartalmas, a gyerekeknek pedig izgalmas és kalandokban bővelkedő programokat állítsanak össze.
A Krisna-völgyi Búcsú e mellett a megye egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, ahol a magyar tájkultúra az indiai népi hagyományokkal karöltve jelenik meg.


Nem kell ahhoz antropológus szakértőnek lennünk, hogy észrevegyük a párhuzamokat a védikus szentírásokban javasolt, tehénvédelmen alapuló, egyszerű, vidéki életmódot, de emelkedett gondolkodást javasló rendszer és a magyar pásztorkultúra között. A tisztaság, a rendezettség, a természettel összhangban történő cselekedetek, a hagyományok, ünnepek és rítusok évkörön való megőrzése, az öregek tisztelete és tudásuk továbbvitele, az egyszerűség művészete és az Istenközpontú gondolkodás ugyanis egyaránt megjelenik bennük.


A Búcsúban mind a hazai kézművesek, mind az indiai kultúra magyarországi mesterei képviseltetik magukat. Igazi összművészeti fesztiválra számíthatunk, ugyanis nemcsak ének és tánc vár ránk, hanem fuvolakoncert és színdarab is található a műsorban. A zeneművészet terén is az indiai népzene, a lassabb, meditatív bhadzsana, illetve a pörgősebb, táncosabb kírtana jelenik meg. A táncok a védikus kultúrában szintén nagyon fontosak, nem csak mert az Úrnak ajánlják őket és az Úr felé járják el őket, hanem mert ősi meséket, Istenről szóló történeteket regélnek el vele a táncosok. Minden kézmozdulat és minden egyes lépés konkrét mondanivalóval bír, az esztétikus látvány pedig, a szép mozdulatokon túl sokkal inkább a hiteles lelki mondanivalóból fakad. Így lesz minden tánc, minden ének egy óda Istenhez – s a somogyvámosi fesztiválon nem csak belehallgathatunk ezekbe, hanem magunkat is kipróbálhatjuk e téren.


A Krisna-hívők egyébként kiváló művelői a filozófia művészetének, a bölcsesség szeretetének is.
A tényfeltáró és rendhagyó eladások által kapott információkat a Gondolat sátorban vitathatjuk meg. A helyszínen elérhetők lesznek könyvek, magazinok és a textilművészet remekei is, főként olyan, Indiából származó áruk, amelyek az év folyamán, máshol csak nehezen érhetők el. A kézművesek között járva érdemes észben tartanunk, hogy itt beszerezhetünk mindenféle olyan illatszert, gyógynövényes termékeket, tisztálkodó szereket is, amelyek legtöbbje antiallergén, és kizárólag természetes alapanyagokból készültek, nem állati eredetűek, valamint a helyi biogazdálkodásból származó terményeket, mézeket. Ha megéhezünk a díszes forgatagban, a gasztronómia remekeiből válogathatunk, a bátrabbak azonban a látványkonyhában ellesve a trükköket, a szabadtűzön maguk is elkészíthetik ebédjüket.

Ezen túl mindenképpen érdemes meglátogatnunk Krisna-völgy legszebb, s legcsendesebb részét, a templomépületet, amely miként az életet fenntartó szív a testben, a völgy középpontjában helyezkedik el. A templom körül meditációs ösvényeken barangolhatunk és elmélyedhetünk a tanítások lényegében. A vallásos életvitel a helyiek életének alapja, innen a szimbolikus elrendezés és az épület misztikus szépsége, amelyek együttesen szentelik szakrális térré ezt a még érintetlen tájat.

Jegyinfo, utazás, szállás, részletes program >>> 
Képek >>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 3347 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x