Színházzal a családon belüli erőszak ellen
Címlap / Kultúra / Színházzal a családon belüli erőszak ellen

>

Színházzal a családon belüli erőszak ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Budapesten nemrégiben alakult meg a Lélekszínház, azaz a Spirit Színház. Első nagy bemutatója, "A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért" című előadással a családon belüli erőszakra és a gyermekek ellen elkövetett cselekedetekre szeretnék felhívni a figyelmet. 

A bemutató nagy sikert aratott a Tháliában, ahol szeptembertől ismét bemutatják a darabot. Magyarországon a darab témája – sajnos – nagyon aktuális. Szinte naponta hallunk híradást családon belüli fizikai vagy verbális erőszakról. Ezen belül is a gyermekek ellen elkövetett cselekedetek száma riasztó. Sajnos a társadalom jelenleg szinte tehetetlen, így a kevés kivételtől eltekintve az esetek nem látnak napvilágot, a sértettek pedig őrzik a családi titkokat. Sokan (főleg vidéken) nincsenek is tudatában annak, hogy családon belüli erőszak áldozatai.

A színházi előadás célja, hogy az intézmények, hatóságok, segítő szervezetek nagyobb teret, figyelmet kaphassanak, a sértettek pedig el merjenek menni problémáikkal a megfelelő szervekhez és változtathassanak életükön, gyermekeik életén. Esetleg ki merjenek állni nagyobb nyilvánosság elé, példájukkal bizonyítva, hogy van kiút a reménytelennek ítélt „családi pokolból”.

„Mi a színház nyelvén, egy színdarab példájával tudunk küzdeni a jelenség ellen, kiutat, reményt mutatva. Ezt azonban szeretnénk minél szélesebb körben, „hangosabban” hirdetni, házhoz vinni a segítséget, szeretnénk, ha minél többen tudnának az erről szóló előadásunkról. A kampány szlogenje: „Színházzal a családon belüli erőszak ellen”.


Következő előadások:

A fiú a tükörből
Helyszín: Balatonfüred, Vaszary Villa
Időpont: ‎2011. augusztus 25. 19:00

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért

Helyszín: Thália Színház, Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 17. 19:30

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért

Helyszín: Thália Színház Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 18. 19:30


A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért

– színjáték –

Játék az elvesztett gyermekkorért, a családi összetartozásért a függőségek világában, a családon belüli, gyerekek sérelmére elkövetett erőszak ellen

A tragikomikus, fénnyel és sötéttel egy időben játszó, egyszerre spirituális és realista történet hitet tanít a reménytelenségben és a céltalanságban, hitet abban, hogy minden túlélhető és megszerethető.

Egy családi pokol sírós-nevettetős bemutatása, filmszerű epizódokkal, melyek végén talán a néző is választ kap a kérdésre: "van olyan gyerek, aki minden nyomorúságot túlél?"

Az ősbemutató a Thália Színház Új Stúdiójában volt 2011 májusában.


A színdarab magyar ősbemutató, Paulinyi Tamás Irodalmi díjas „Bólébál” című regényének két részes színpadi változata  A darab önéletrajzi ihletésű mű, aminek erejét a tragikomikus élethelyzetek panaszos-beletörődős, sírós-nevettetős bemutatása adja. A kisgyerekből felnőtté érő főszereplő sorsa szinte tipikus. Hogyan válnak el a szülők és maradnak mégis egy lakásban a család, hogyan válik az anya alkoholistává, hogyan próbálja a fiú menteni a veszekedéseket, a verekedéseket, s mindezt titkolni a külvilág elől. A bizarr fordulók közben nagyobb, közös múltunk is megelevenedik. A politikától mentesen, mégis ismerős realizmussal élhetjük át a hatvanas, hetvenes évek hangulatát. A színpadi játék megoldása különös, egy monológ – két hangra.

A mostani Író (Perjés János játssza) megérkezik ősei üres vidéki házába, azzal a szándékkal,hogy felelevenítve emlékeit, leszámoljon múltja és lelke „démonaival”. Felidéződik gyermekkora, önálló életre kel mindenkori saját maga, így újból átéli a katartikus élményeket. A mindenkori Tamás (akit Makranczi Zalán alakít) és a visszaemlékező mostani Író végig járja a gyermekkortól az utat újra, „teli lommal, teli emlékkel, teli halottal”. Közös játékukban megelevenednek a történet szereplői: a Nagymama, az Anya, az Apa, sőt még a kutya is. A darab hitet adhat a hasonló cipőkben járóknak, hogy minden túlélhető és megszerethető.

Fő mondanivalója:
  • a fiatalkorúak ellen családon belül elkövetett erőszakra való figyelem felhívása
  • alkohol- és drogprevenció
  • kiút mutatás a függőségek világából

Zene: Quimby

A társulat tagjairól bővebben:
http://spiritszinhaz.com/
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2988 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x