Államalapítás szimbólumokban - Augusztus 20-a titkai
Címlap / Kultúra / Államalapítás szimbólumokban - Augusztus 20-a titkai

>

Államalapítás szimbólumokban - Augusztus 20-a titkai

Forrás: AstroWorld
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Mint minden ünnepnek, úgy augusztus 20-ának is megvannak a maga jelképei, szimbólumai. Gondoljunk csak az új kenyérre, amely a nemzeti színű szalaggal átkötve minden háztartás asztalára kerül. De vajon mi is ennek a mögöttes, szimbolikus tartalma?  

Az új kenyér alapját, az új termés egyik szerves része, a búza szolgáltatja. Általában egy kis liszt, kovász, és víz segítségével készítik az augusztus 20-i péksüteményt, de a fő szimbólum az összetevők közt a már említett búza.

A búza az újjászületést jelképezi (lásd: államalapítás), azt, hogy valami véget ért, de érkezik helyette egy új (nem biztos, hogy jó). Az aranyszínű búza gazdagságot is jelképez, bőséget, aratást.

Ezek olvasása közben eszünkbe juthat a nagy párhuzam a búza és az államalapítás közt. A búza és az államalapítás is az újjászületést jelképezi. Az államunk újjászületett, ahogy a búza is évről-évre újra nő, és hozza a bő termést.


A másik jelkép a nemzeti színű szalag, amivel az új kenyeret átkötik. Nem véletlen, hogy piros-fehér-zöld színű lobogónk színeiben pompázó szalaggal kötik át az augusztus 20.-ai kenyeret.

Piros: szintén jelentheti a születést, és a halált (ahogy már a búza is ezt szimbolizálta). A férfiasságot, a harciasságot, keménységet erősítő szín, amely kihangsúlyozza az ünnep tiszteletét és méltóságát. Tiszteletet és figyelmet parancsoló szín, amely az egész triumvirátus-színcsoportot meghatározza.

Fehér: a fényességet, az egyszerűséget jelképező szín, amely kihangsúlyozza a nemzet egyszerűségét, és azt, hogy a dolgokat nem kell túlbonyolítani, hanem mindig a legegyszerűbb eljárást kell alkalmaznunk. Tisztaságot, elfogadást parancsoló szín.

Zöld: a megújulás, az élet színe. A halhatatlanságot és a feltámadást jelképezi. A szín egy köztességet, egy semlegességet jelképez, amikor nincs jobb és bal, hanem csak közép van. Harmóniát, békét sugalló szín.Papp Máté
Astroworld
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8206 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x