Jön a répa avagy fogyassz helyi termékeket!
Címlap / Kultúra / Jön a répa avagy fogyassz helyi termékeket!

>

Jön a répa avagy fogyassz helyi termékeket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-05

Székesfehérváron, Győrben és Esztergomban augusztus végétől különös látványosságra figyelhetnek fel a belvárosban járók. Egy-egy, óriás répa vár arra, hogy a játékos kedvű kicsik és nagyok kihúzzák, mint az orosz népmesében. Az interaktív köztéri installáció a 3 fesztiválra, valamint a helyi termékek fogyasztásának jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. 

Mindhárom nagyvárosban mintegy 25 őstermelő, kézműves és számos program várja az érdeklődőket. A helyi termékek vására mellett kizárólag helyi termékekből álló kóstolókkal és gasztronómiai, ételkészítési bemutatókkal is találkozhatnak a látogatók. Lesz ólomkatona öntés, „zsíros deszka show”, a gyermekeknek egész napos kincskereső játékok.

Vegyél helyit – olcsóbb és kíméled a környezetet!
A boltokban kapható „világlátott” termékek széles választéka és fogyasztói ára gyakran kelti azt a látszatot, hogy ezek a termékek olcsóbbak, mint a közelebbről érkező társaik, ám ha kicsit is a termék mögé nézünk, láthatjuk, hogy valójában lényegesen nagyobb árat fizetünk értük.

A helyi termékek iránti kereslet csökkenésével a hazai termelők kiszorulnak a piacról, ennek következtében munkahelyek szűnnek meg, csökken a foglalkoztatottság – mindez hosszú, szövevényes az egyes egyének, de a helyi gazdaság és társadalom számára is kedvezőtlen folyamatokat indít el.


A környezeti költségekről még nem is szóltunk: a nagy távolságra történő szállítással járó zaj- és szennyező anyag kibocsátás, a közlekedési infrastruktúra – legfőképpen az utak - gyorsabb elhasználódása, a szállításhoz szükséges csomagolóanyagok, illetve a belőlük keletkező hulladék kezelésének problémája, de a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős része is a szállítmányozásból, üvegházi termesztésből származik. Mindezen problémák költségei a társadalomra, végső soron az egyes emberekre hárulnak, még ha fogyasztóként erre nem is szeretünk gondolni. Ezt fizetjük meg a légszennyezés miatt egyre szaporodó légúti megbetegedésekkel, a folyamatos útkarbantartásokra fizetett adóforintjainkkal, a tartósítószerekkel és egyéb vegyszerekkel telített élelmiszerek okozta megbetegedésekkel.

Néhány további ok, hogy miért vásároljunk piacon, miért keressük a helyi kézművest, asztalost vagy javítóműhelyt:
  • A piacon az őstermelőtől történő vásárlás segít abban, hogy rájöjjünk, a paradicsom vagy a paprika nem feltétlenül vízízű, az eper pedig nem téli gyümölcs. A termelővel kialakuló személyes ismeretség segít, hogy a vásárlóként megtudhassuk, került-e vegyszer a zöldségre, és a „Mennyi?” „Százötven forint” párbeszéden túl emberibb kommunikáció részesi is legyünk.
  • Segítjük a helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz kötődő munkahelyek megőrzését vagy létrehozását, ezáltal hozzájárulunk a munkanélküliség és a térségi elvándorlás csökkenéséhez. Ma szomszéd munkahelye szűnik meg, de lehet, hogy holnap a tiéd.
  • Növeljük a helyi vállalkozások bevételeit, és ezáltal a helyi önkormányzat adóbevételei is emelkednek, vagyis nagyobb összeg fordítható oktatásra, szociális ügyekre és közösségi célokra.
  • Segíthetjük a hátrányos helyzetben lévők megélhetését, hiszen a helyi termékek előállításának beindításához sokszor nincs szükség nagy tőkére, csak egy kis kreativitásra és kitartásra.
  • Számos helyi termék szorosan kapcsolódik a hagyományokhoz – amennyiben érdeklődünk az ilyen jellegű tárgyak iránt, az segíti a településre, tájra jellemző motívumok, szokások fennmaradását, illetve újjáélesztését.
  • Ezek mellett pedig az áruszállítás okozta környezetszennyezést is csökkenthetjük, hiszen nem több száz, vagy rosszabb esetben több ezer kilométerről érkeznek az áruk, hanem közvetlen közelről – kedvező esetben az alapanyag is a településről való.Vásárlóként mi hozzuk a döntést, hogy mi kerül az asztalunkra
, de pénzünkkel, vásárlási szokásainkkal azt is befolyásoljuk, hogy milyen választék marad fenn a következő generációk számára. Hogy lesz-e holnap után valós választási lehetőség. Hogy lesznek-e sajátos ízeket, kiváló minőséget fenntartó és továbbörökítő családi gazdaságok és kisiparosok.

A Tudatos Vásárló Fesztivál célja lehetőséget nyújtani a látogatóknak arra, hogy megismerjék a környékbeli termelőket, személyes kapcsolatot alakítsanak ki velük, megkóstolják azok termékeit, ezáltal érdekessé, vonzóvá váljon a helyi termékek vásárlása, a piacra járás.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a vidéki fesztiválokat 3 partnerszervezet segítségével szervezi: Székesfehérváron a Fúzió Egyesület, Győrben a Reflex Környezetvédő Egyesület, Esztergomban az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület.

A fesztiválok időpontjai és helyszínei:
Székesfehérvár: szeptember 3. 9-19h, Piac tér
Győr:                   szeptember 4. 8-18h, ETO Park, Nagysándor József u. 31.
Esztergom:         szeptember 24. 9-19h, Rugby Club Hotel, Nagy-Duna sétány 1.

A fesztiválokról bővebben: www.tudatosvasarlo.hu/fesztival

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3685 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x