Nils Holgersson csodálatos utazása - Magyarországon!
Címlap / Kultúra / Nils Holgersson csodálatos utazása - Magyarországon!

>

Nils Holgersson csodálatos utazása - Magyarországon!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

Nils Holgersson meghódította a világot, egyúttal a hazai közönséget is. Mesekönyv, film, 52 részes rajzfilm, képregény készült belőle. S egyedülálló módon még pénzérmét is díszít Svédországban. Magyarországon a rajzfilm 1988-as bemutatójakor szinte mindenkinek hamar kedvencévé váltak a főszereplők (Nils, a szőke kisfiúcska, valamint barátja, a Márton névre hallgató lúd), s sokan dúdolták a kísérő dalt. Azóta eltelt 24 év, de a történet és annak hősei iránti szeretet nem csökkent itthon. Végre a történet színpadi változatát is megtekinthetjük Magyarországon, a fővárosi Fogi Színház előadásában. A mesejáték fővárosi premierjére 2012. február 12-én, 10.30-kor a Karinthy Színházban kerül sor. 

Nils Holgersson egy svéd mesefigura Selma Lagerlöf Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című világhírű regényéből. A mese szerint Nils 1884-ben született, és a dél-svédországi Västra Vemmenhög nevű kis faluban élt szüleivel egy tanyán. 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házi manó, melynek eredményeképp kb. 20 cm-esre zsugorodott, és megértette az állatok nyelvét. Miután törpe lett, tavasszal, márciusban az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házi lúddal, Mártonnal. Az írónő nem jelölte meg konkrétan, melyik évben játszódik a történet. Azonban a valóságos helyszínek jellege, a stockholmi Skansen megléte és a húsvét nap pontos megjelölésével kiderül, hogy 1898-ban járunk.


Az utazás március 20-án kezdődik és ugyanazon év november 8-án ér véget. Nils Holgersson az útja során eljut egészen Lappföldig, majd visszatér szülőházához. A hosszú hónapok alatt sok jót tesz, ezért a manó hazatértekor, november 8-án visszavarázsolja eredeti méretére. Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben nem kis része volt az 1906-1907-ben kiadott, és fergeteges sikert elért mesének, mely eredetileg földrajztankönyvnek készült az általános iskolások számára. A svéd gyerekek körében évtizedekig a legnépszerűbb olvasókönyv volt, a világ számtalan nyelvére lefordított változata a mai napig érdekes olvasmány. Film, majd 1980-ban svéd–csehszlovák–japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből. A rajzfilm első magyarországi bemutatásakor (1988) hazánkban is hódított, népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítették. Nils kalandjaiból képregény is megjelent a Semic Interprint gondozásában 1992-ig. Érdekesség: a svéd 20 koronás hátlapján Nils Holgersson szerepel, amint Márton lúd nyakán ül. (Forrás: Wikipedia)

Az előadásról: Nils teljesen hétköznapi kisfiú, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozza családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi szabadon. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe méretűvé varázsolja, és ettől kezdve megérti azt is, miről beszélnek az állatok. Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük. Házuk felett vadludak repülnek és Nils csatlakozik hozzájuk Márton lúddal és Pocokkal együtt, mellyel kezdetét veszi csodálatos utazása a vadludakkal. Izgalmas kalandjaik során megtanulja szeretni, tisztelni az állatokat és a természetet.

Fantasztikus történet, mese, zene. Igazi hazai meseszínházi csemege a Fogi Színház jóvoltából. A hazai ősbemutató fővárosi premierjére 2012. február 12-én, Budapesten, a Karinthy Színházban kerül sor.A Fogi Színház – alapította: Fogarassy András
- az elmúlt tíz évben több tucat színdarabot állított színpadra és vitte el a színműveket különböző városokba, kulturális intézményekbe, művelődési házakba, városi színházakba. Repertoárjukon szerepel többek között felnőttek számára a sokak által kedvelt Egy csók és más semmi c. zenés játék, a Négy férfi gatyában, az Elvámolt nászéjszaka, A szerelmes nagykövet c komédia, a színház felújította a hősnő évfordulójára a Mária főhadnagy című operettet, továbbá szívesen veszik a Meghívás egy gyilkos vacsorára című interaktív vacsoraszínházat, az Operett gálát, vagy a kabarét, gyermekeknek ajánlják: a Pán Péter, a Süsü, a várvédő, a Hófehérke meg a törpék, a Szaffi, a Gulliver, a Dr. Bubó, a Micimackó c. meséket, és legújabb történetüket, a Nils-et. A részletekről honlapjukon, a www.fogiszinhaza.hu oldalon lehet olvasni.

A zenés mesejátékot Selma Lagerlöf azonos című regénye nyomán írta Benedek Gyula. Zene: Rossa László. Szereplők: Nils Holgersson: Vinyarszki Janó/Boros Ádám, Pocok: Szabó Zsuzsa, Akka: Benedek Gyula, Szmörre a róka: Fogarassy András/Lénárt László, Ingrid: Fogarassy Bernadett, Márton lúd: Ondrik Janó/Bárkány Miklós.

Időpont és helyszín:
2012. február 12. 10.30, Karinthy Színház.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5165 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x