Titokzatos mexikói gyógyítók: a curanderók
Címlap / Kultúra / Titokzatos mexikói gyógyítók: a curanderók

>

Titokzatos mexikói gyógyítók: a curanderók

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-28

Mexikóban évszázadok óta létezik a társadalomnak egy jellegzetes figurája, a curandero, a gyógyító, aki tudását az antik népek hagyományaiból és a tapasztalatból nyeri. Számuk mára ugyan megcsappant, mert a fiatalok idegenkednek ettől a mesterségtől, amely nagy felelősséggel jár, ráadásul hagyományosan ingyen végzik. 

A klasszikus értelemben vett curanderokon kívül vannak a “granicerok”, azok a gyógyítók, akik életük során villámcsapás áldozatai lettek, de túlélték, viszont ezzel különleges adottságok birtokosai lettek.
Dr. Maurizio Roinano antropológus Mexikóban évekig tanulmányozta őket és szerzett ismereteit “Szellemek, villámok, sámánok” címmel egy könyvben adta közre.Curander
oknak Mexikóban azokat nevezik, akik az antik hagyomány, a mágia és a nyugati orvoslás alapján foglalkoznak az emberek fizikai és mentális egészségével. Indiánok és a spanyol hódítás óta meszticek művelik.
A curanderok szervezetekbe, egyházakba tömörülnek, amelyeknek neve utal a foglalkozásukra, kis falvakban, ahol nincs ilyen szervezet, egy névvel jelölik a szakterületüket. Vannak yerberok, akik füvekkel gyógyítanak, hueserok, akik töréseket hoznak helyre, sőt, vannak brujok, azaz boszorkányok, akik varázslással dolgoznak ‚de a tényleges tudás is gyakran keveredik a mágiával.

Ennek az orvoslásnak a gyökerei az aztékok idejére nyúlnak vissza. Ők a betegséget úgy tekintették, mint az istenek beavatkozását az emberek életébe. A gyógyítók az ő kiválasztottaik voltak. A gyógyítók, ilyen értelemben inkább mágusok voltak, akiken keresztül megvalósulhatott az istenek akarata. Férfiak és nők is lehettek gyógyítók, de míg a férfiak már felnőtté válásukkor, a nők csak a termékeny életszakaszuk befejeződése után.
A mesterséget az öregek adták át a fiataloknak, legtöbbször családtagnak, de előtte meg kellett győződni arról, hogy az istenek valóban az illetőt választották-e. Ennek bizonyítéka lehetett a születésének a jele, a testének egy olyan része, amely más volt, mint a megszokott, egy rendkívüli esemény az életéből…

A spanyol hódítás alatt hagyományos gyógymódjaik keveredtek az európaiakkal és ezt megkönnyítette az a tény, hogy az öreg kontinensen sem csak igazi orvosok gyógyítottak. A foghúzást, az érvágást, kisebb sebészeti beavatkozást, például, a borbélyok is végeztek. Európában is nagy részben füvekkel gyógyított az orvostudomány és a bajok forrását is, előfordult, hogy az irigységben, a rontásban látták, így az összeolvadás könnyen végbement.
A hivatalos orvostudomány Mexikóban is elítélte a ‚”kuruzslást”, de ott, ahol nem tudott segíteni, a pácienst mégis a curanderóhoz küldte. A curanderok továbbra is fontos szerepet játszottak azért is, mert az egészségügyi ellátás rendszere nem terjedt ki az ország egészére


A másik kategória, a graniceróké a modernizációnak köszönhetően minimálisra csökkent. Ma a villám sújtott embert kórházba viszik és a szerep a fiatalokat sem vonzza. Akik még hisznek a hagyományban, azok azonban ma ís dolgoznak, mert meg vannak győződve arról, hogy az istenségek, vagy az Isten jelölte ki őket a villámmal arra, hogy gyógyítsanak és ha nem teszik, életük végéig szenvedni fognak. A granicerok is korporációkba tömörülnek, amelyeknek a neve egy-egy szent helyre, barlangra utal. A villámsújtotta ember kapcsolatba lép a villámokban élő szellemekkel, az „időmunkásokkal”, együtt dolgozik velük az emberi világban, és halála után pedig az ő szférájukban folytatja tevékenységét.

Latin-Amerika más országaiban is léteznek hasonló tradíciók a kulturális gyökerek és a történelmi folyamatok közössége miatt.


Forrás: www.energiacentrum.com

Kép: africa / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3728 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x