Sportos majális a Skanzenben
Címlap / Kultúra / Sportos majális a Skanzenben

>

Sportos majális a Skanzenben

Forrás: Skanzen.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Falusi Olimpia, trükkös tricikli, Petőfitnesz, paraszti praktikák, fifikus kísérletek május 1-jén - lenyűgözően gazdag programkínálat, igazi tavaszi kavalkád Szentendrén a Skanzenben. 

Falusi Olimpia a szentendrei Skanzenben
Az Olimpia évében 4. alkalommal megrendezett Falusi Olimpián most először a Magyar Nemzeti Métabajnokságra és a Skanzen Mezei Futóversenyre nevezhettek a sportkedvelő kicsik és nagyok. Az előzetes nevezések eredményeként 3 pályán 12 csapat méri össze ügyességét a métabajnokságon és több száz versenyző indul majd a mezei futóversenyen.

Az olimpiát szakmai támogatásával segíti a Magyar Atlétikai Szövetség a Magyar Diáksportszövetség és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara.

Az először megrendezésre kerülő Skanzen Mezei Futóverseny útvonala megegyezik az ez év decemberében lebonyolításra kerülő Mezei Futó Európa Bajnokság útvonalával, így a gyermeksportolók mintegy tesztelik is a pályát, amely a Skanzen házai és portái között vezet.


Hiszünk benne, hogy közülük fognak kikerülni a jövő nagy bajnokai. Az indulók között lesznek a 2012. évi Diákolimpia mezei futóversenyének nyertesei is, azaz izgalmas és színvonalas küzdelemre számíthatunk. Külön színfoltja a versenynek, hogy felnőtt kategóriában is indítunk futamot, azaz a gyermekek saját apukájuk, anyukájuk, edzőik párharcán is drukkolhatnak, izgulhatnak. Igazi családi versenynapra számítunk!

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nemzeti Métabajnokságon egy nagyon régi stratégiai csapatjátékot elevenít fel a Skanzen, amely métaütővel és rongylabdával bárhol játszható. A szabályairól készült bemutató film megtekinthető a skanzenolimpia Facebook oldalán is. Három korosztályban mérik össze ügyességüket, taktikai érzéküket a fiatalok, s bizony a jelentkező csapatok száma jelzi, hogy egyre több iskola ismeri fel a hagyományos sportjátékok előnyeit.

Fontos megemlíteni, hogy a verseny díjazásához olyan támogatóink csatlakoztak, akik maguk is mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek tartalmasan és sportosan tölthessék el szabadidejüket. Ezek a Kalandparkok tudják elsősorban elszakítani a fiatalokat a számítógép képernyője elől, megmutatva nekik a testmozgás örömét. Köszönet ezért a Tatabányai kalandparknak, a Kerekerdő Kalandparknak és a Holdfényliget Kalandparknak, valamint a Fővárosi Állat és Növénykertnek.

A program 9 óra után pár perccel kezdődik. A programban természetesen egyaránt megjelennek a régi és a mai olimpiai játékok szimbólumai és rituáléi: az öt karika, az eskütétel a megnyitón és a babérkoszorú a győzteseknek.


A Falusi Olimpia megnyitóján a részt vevő versenyzők esküt tesznek, melyet Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Falusi Olimpia háziasszonya olvas elő a fiatal sportolóknak.

A 11 órakor kezdődő Mozdulj rá! képzőművészeti kiállítás témája is a mozgás. A hagyományosan 14. alkalommal meghirdetett gyerek-képzőművészeti pályázatra idén közel 400 gyerek küldte be alkotását a mozgás témaköréhez kapcsolódóan. Megnyitója és díjátadója előtt 10.15-kor a Görömbő Kompánia tartja a „bemelegítést” zenés-táncos meseszövésével.

A családok, az egyedül vagy barátokkal érkezők a szurkolás mellett a családmozgató helyszíneken is próbára tehetik ügyességüket, erejüket és gyorsaságukat. Többek között a Testnevelési Egyetem diákjainak közreműködésével 14 + 1 feladatot hajthatnak végre. Az olimpiai öt karika miatt viszont elég csupán öt helyszínen végrehajtani a feladatokat, és az Agytorna után falusi olimpikon címet szerezhet bárki.


A Kerék utcában működésbe hozhatják a velocipédet, a trükkös triciklit vagy a hullámos bringát, a Futrinka utcában Szélike királykisasszony nyomába eredhetnek, majd a rönkkinyomással erejüket is fitogtathatják.
A paraszti praktikákat a petrencés rúddal történő szénahordás vagy a saroglyavitel közben elsajátíthatják. Felemelő lesz, ha a súlypontemelkedésük mértékét Babszem Jankóhoz, fakanálhoz vagy a csillagokhoz mérik.
A Játékudvarban a krumpli-meteorral kell célba találni, szem-tornáztató gyakorlatokat lehet végrehajtani vagy a szkanderezéssel győzhet az erősebb.
Tömött gömböcökkel súlyt lökhetnek, majd a távolugrásuk hosszát állati teljesítményekhez mérhetik.

Újra vendégként mutatkozik be nálunk a tavasszal megnyitott győri MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ a mozgás fizikáját bemutató fifikus fizikai kísérleteivel.
A Nap mozgalmasságáról a Magyar Csillagászati Egyesület Nap-távcsövén keresztül is meggyőződhetünk.
A Természettudományi Múzeum munkatársai az állati hétpróbákat tárják elénk.
Az esztergomi Duna Múzeum megmutatja, milyen az archimédeszi csavar, a forrás-makett vagy a csigavonalas vízemelő.
A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfitnesz programján kiállhatják a hősavató 7próbát János vitéz módra vagy Bajuszra fel! – kiáltással latba vethetik ügyességüket is.

 
www.skanzen.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3631 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x