Rados Virág: A visszakapott élet
Címlap / Kultúra / Rados Virág: A visszakapott élet

>

Rados Virág: A visszakapott élet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Meg lehet-e gyógyulni egy súlyos betegségből, amelynek már a puszta neve is sokakat rettegéssel tölt el? Péceli Rita válasza: igen! S hogy mi kell hozzá? Elszántság, bátorság, bizalom és szeretet. Odafigyelés önmagunkra, remek orvosok, barátaink támogatása és nem utolsósorban egy hűséges társ, aki jóban-rosszban kitart mellettünk. Mert a gyógyulás lehetséges, még akkor is, ha a bajban éppen azoktól nem kapunk segítséget, akikre a leginkább számítunk. A visszakapott élet Rados Virág második regénye, a nagy sikerű Bipoláris folytatása, amely szintén igaz történet alapján íródott. 

A történet bizonyítja: a legnehezebb helyzetből is megtalálhatjuk a kiutat. Mert a szeretet és a segítség erőt ad. Ennek köszönhetően Rita felveszi a kesztyűt, és a hosszú, gyötrelmes küzdelem végén megtalálja a gyógyulást, a boldogságot és igazi hivatását is. Visszakapja egészségét, normális életét, sőt a szenvedés árán egy sokkal gazdagabb, igazabb életet nyer a régi helyett.

„Hamarosan hozzám is odajöttek.
- Ni, csak, a vicces kedvű hölgy. – Engem is átraktak a kórtermi ágyamba.
Megint elveszítettem az öntudatomat.
- Amikor végleg felébredtem, úgy éreztem, majd kicsattanok. Az ablaküvegen átfúródó napsugarak táncot jártak a szobában, minden sarokba jutott belőlük. Az ágyneműk a korábbinál is fehérebben vakítottak. Egy darabka mennyország dicsfénnyel és felhőkkel. Valóságos eufória lett úrrá rajtam.
- Élek, élek, élek! – kiáltottam. – Micsoda boldogság!”A szerzőről
Budapesten születtem, 1967-ben, értelmiségi családban. Lakásunk tele volt könyvespolcokkal. Amikor megtanultam olvasni, kijelentettem: „ha nagy leszek, író leszek.”

Az eltelt évtizedek alatt faltam a könyveket. Az a fajta gyerek voltam, aki a körülötte kavargó káoszból az olvasásba menekül. Szüleim nem éltek jól egymással, el is váltak.

Büszke vagyok rá, hogy az ország legelitebb középiskolájában, a Fazekas Gimnáziumban érettségiztem. Aztán az ELTE Bölcsészkara következett, magyar nyelv és irodalom, valamint orosz szak. A diploma után tanárnak szegődtem el – négy évig tanítottam szaktárgyaimat, majd felcsaptam újságírónak. Ennek és a pályán dolgozó, remek mentoraimnak köszönhetem, hogy megtanultam írni. Jelenleg is szabadfoglalkozású újságíró vagyok. 

Bipoláris zavarom első jelei már a tanári évek alatt jelentkeztek. 2001-ben jelenlegi kezelőorvosom diagnosztizálta nálam a betegséget. A pszichiátriai kórral való küzdelmemről szól első regényem, a Bipoláris.

2008-ban kiderült: mellrákom van. Szerencsére kezdeti stádiumban, tehát meggyógyulhattam. Két évvel később pedig egy nagy alhasi orvosi beavatkozásnak köszönhetően a méhtest-ráktól menekültem meg.

Gyakran kérdezem magamtól: vajon miért úsztam meg ennyi betegséget? És mindig az a válasz: azért, mert nekem itt dolgom van. Írnom kell, és nem utolsósorban élni tartozok annak az embernek, aki a legkedvesebb a szívemnek, és akinek támogatása nélkül bajosan válthatnám valóra terveimet. Klötzl Andrásnak, szeretett férjemnek.

Vélemények a könyvről:
“Támasz lehet a könyv a hasonló betegségben küzdőknek, és segítség a hozzátartozóiknak.”
Berta Péter

Hallottunk róla, láttunk róla filmet, olvastunk róla. Környezetünkben is van sajnos, aki a kórral küzd. Igen, azzal a kórral, amelynek neve: rák. Az a kór, amelyről nem beszélünk.

Rados Virág barátom újonnan megjelent könyve, A visszakapott élet kapcsán fogalmazódott meg bennem a fenti gondolatsor. Virág ugyanis  kendőzetlenül, nyíltan és őszintén beszámol arról, hogyan küzdött meg a mellrákkal, és hogyan fogadta az azt követő eseményeket.

Egy olyan könyvet írt meg, amely sok ember számára nyújthat kapaszkodót, és sokak számára adhat legalább egy kis reményt arra, hogy a kétségbeeséssel ellentétben másként is lehet viszonyulni a bajhoz. Mert a történet megmutatja az embernek azt, hogy lehet bár valaki rákos, attól még ugyanazokkal az értékekkel és érzelmekkel bíró személy marad. Nem gubózik be, nem rejti véka alá, hogy miben, mitől szenved. Bátran kiáll mások elé, és kimondja: „rákom van". Mert, ahogy észrevettem, itthon az emberek alapvetően félnek beszélni a betegségükről. Szégyellik, ezáltal magukba süppednek, így próbálnak kievickélni a félelmeik okozta mocsárból. Holott azzal, hogy elismerik a bajt, és felveszik a kesztyűt, igenis sokat tehetnek gyógyulásuk érdekében.

Támasz lehet a könyv a hasonló betegségben küzdőknek, és segítség a hozzátartozóiknak. Mert nekik is be kell látni, hogy a rák olykor nem válogat. Nem megoldás elmenekülni. Ha kell, a végsőkig a másik mellett kellene maradni. Ha elolvassuk a könyvet, látjuk, a szereplő férje az élő példa arra, hogy ha akarjuk, a másikat kézen fogva képesek vagyunk ott lenni mellette, amikor leginkább szüksége van ránk.

Virág könyvét szívből tudom ajánlani azért, mert a betegség mellett egy példaértékű élet is kirajzolódik előttünk. Lehet, hogy a főhős néha furán, megbotránkoztatóan viselkedik. Lehet, hogy visszatetszést kelt majd bennünk egy-két könyvbéli megnyilvánulása, de ugyanolyan ember marad, mint mi. Mindennel együtt. Ugyanazokkal az értékekkel, kérdésekkel és félelmekkel.

Ezúton szeretném elmondani: emelem kalapom mindenki előtt, aki eldöntötte, nem hagyja, hogy a kór legyűrje. Bátorságuk, akaraterejük példaértékű. A könyv kapcsán megerősödött bennem egy üzenet is:

Kedves hölgyek, attól, hogy mellrákkal éltek együtt, Ti ugyanazok maradtok. Az igazi nőiesség nem a külcsínben lakozik, hanem belül rejlik. Ott van bennetek!

Sallai-Tóth László
az MTA Könyvtárának munkatársa


A visszakapott élet érettebb, esztétikailag még kidolgozottabb, mint a Bipoláris. Itt már ismerősen cseng a stílus egyéni íze, a tömör, pattogós, szókimondó, őszinte, igényesen megformált szövegben. Az önéletrajzi történetből kibomló regények sikerének egyik meghatározó tényezője az esztétikai érték és a dokumentumérték megfelelő aránya. Pontosabban szólva ezek egyensúlya a regényben. Ez ugyanis az egyik, e műfajt meghatározó sajátosság, ami a történetet regénnyé avatja, és az irodalmi kánonba helyezi. Rados Virág a regényeiben jó arányérzékkel kezeli ezt az érzékeny egyensúlyt, többek között ezzel biztosítva a szerkezet egységét és zártságát, a szöveg koherenciáját. (Egyébként éppen ezzel a műfaji jeggyel nem számolt az a kritika, amely a mélylélektani elemzést kérte számon aBipolárison.)

A másik meghatározó műfaji karakterjegy a narráció perszonalitása. Figyelemre méltó, hogy az egyes szám első személyű nyelvi elemek, a beszédesemény résztvevői szerepeire (én vagyok Péceli Rita) utaló, ennél fogva deiktikus (a szöveg világából kiutaló) funkciót betöltő nyelvi formák miként szervezik a regény szövegét. Különösen akkor érdekes ez, amikor magáról a regényírásról esik szó a regényben. Ilyen a Bipolárisban nem volt, ott az írás aktusa paratextusban (előszó) vagy másik szereplői szólamban jelenik meg. Ez a szempont egyúttal felveti a genette-i értelemben vett elbeszélés-elbeszélt történet-narráció időbeliségének problémáját, ugyanis itt az elbeszélés, az elbeszélt történet és a narráció ideje nem esik egybe, mint az önéletrajzi praxis egyéb műfajaiban, így a naplóban vagy naplóregényben, ahol ezek összecsúsznak, legfeljebb ugyanazon az idősíkon eltolódnak. Ezek mellett érdekes lehet felvetni a tényszerűség és a fikció problémáját, vagyis hogy a két fogalomnak hol a határa, és vannak-e erre utaló nyomok a regény szövegében.

A fenti szempontok mentén gondolkodva elmondható: Rados Virág regényei műfajteremtők magyar nyelven, ezért egy róluk szóló, hosszabb elemző tanulmány hozzájárulhat a műfajiság alapjaira rákérdező irodalomelmélethez.


Rados Virág: A visszakapott élet
Jaffa Kiadó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5847 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x