Beszélő a Bunkerben
Címlap / Kultúra / Beszélő a Bunkerben

>

Beszélő a Bunkerben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Baglyas Erika Bunker című kiállítása a Kádár-korszak mindenkire kiterjesztett monitoring rendszerét szimulálja korunk technokrata megfigyelőeszközeivel egy központi épített létesítményre zoomolva.  

A kiállításhoz két beszélgetést kapcsolunk Beszélő 1 és Beszélő 2 címmel: az első kiadás a rendszer által kompromittáltak szubjektív tényszerűségén keresztül, a második pedig a művészeti diskurzus absztrakciós sémáira reflektálva foglalkozik a kádári szociális terekkel.

Beszélő 1 - az ex-ügynök és az ex-célszemély

A nyilvános beszélgetés keretében egy volt megfigyelő és egy volt megfigyelt beszélget egymással a rendszerváltás előtti évtizedekről, a Kádár-rendszer Állambiztonsági Szervezetének működéséről, egy ügynök beszervezéseinek körülményeiről, egy megfigyelt sejtéseiről, saját szerepükről, helyzetükről, választási lehetőségeikről, a kommunista diktatúrához való akkori és jelenlegi viszonyukról: az életükről.


A beszélgetés célja az, hogy a sok közül két olyan ember, akik ennek a diktatúrának az elszenvedői voltak saját tapasztalataikat a nyilvánosság előtt megoszthassák egymással és velünk, a hallgatósággal; így téve átélhetőbbé az ember mindennapi létkérdéseit, dilemmáit a magyar történelem megfélemlítéssel, elfojtással, és elhallgatással traumatizált időszakában.


Az eddig teljesen zárt épített teret, a Bunkert, ez alkalommal megnyitjuk, a néhai megfigyelő és megfigyelt a Bunker belsejében, a nézőtől elzártan foglal helyet, és kommunikál egymással. A beszélgetést folytatók nem látják a közönséget, a közönség pedig csak közvetve, vetített képen figyelheti a diskurzust és mikrofonról kihangosítva hallhatja a párbeszédet. A kettőjük beszélgetése akkor ér véget, amikor ők ketten úgy döntenek, itt és most nincs több mondanivalójuk egymásnak.

Ekkor kijönnek a Bunkerből, interaktívvá válik az esemény, a közönség bármit kérdezhet tőlük, így folytatódhat, immáron közösen a Beszélő 1.


Az eseményt videóra rögzítjük.

Időpont: 2012. május 21. 18h
Helyszín: DOVIN, H-1052 Budapest, Galamb u. 6.

A kiállítás május 23-ig meghosszabbítva!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1884 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x