Hallgasd a szarvasbőgést a gemenci erdőben!
Címlap / Kultúra / Hallgasd a szarvasbőgést a gemenci erdőben!

>

Hallgasd a szarvasbőgést a gemenci erdőben!

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Elkezdődött a szarvasbőgés a gímszarvas-állományáról híres gemenci erdőben, az erdőgazdaság hetente szarvasbőgés-hallgató túrákra hívja a természetbarátokat. 

A Gemenc Zrt. pénteken szervezi meg az első hallgató túrát, azt követően négy alkalommal, szeptember 1-én, 7-én, 8-án és 14-én várják az érdeklődőket egy-egy négyórás, esti kirándulásra.
A turistákat a pörbölyi ökoturisztikai központtól erdei vasút és lovasfogat viszi a gemenci erdőbe, ahol - a vasútvonalat követve - a Nyári-legelőn, a Malomtelelőnél, Lassiban vagy a Bárkarakodó-réten figyelhetik meg a gímbikák nászát jelző bőgést - mondta az MTI-nek Csiszár Angéla szervező.
Egyelőre a fiatalabb állatok hangját lehet hallani, az idősebb bikák később kezdik a bőgést - tette hozzá. A résztvevők gemenci trófeákat és az ártéri erdő szarvasait bemutató természetfilmet is megnézhetnek a program keretében.


A Gemencben általában augusztus utolsó heteiben kezdődik, és szeptember 20-ig tart a szarvasbőgés időszaka, míg vadászatuk szeptember 1-jén kezdődik.
Árva Károly, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője az MTI-nek elmondta, a szarvasbikák bőgését a hőség visszaveti, a kánikula után vagy éjszaka kezdődik.
A bőgés idején a rejtőzködő életmódot folytató idősebb bikák bátrabban mozognak, egy-egy kaszálón, réten, kiszáradt tóparton jól meg lehet figyelni az állományt. Mint mondta, az idei aszályos nyár a gemenci gímszarvasoknak azért nem okozott problémát, mert a Duna-holtágakban találtak friss vizet.
A gemenci erdő húsz és fél ezer hektáros területén mintegy ezer gímszarvas él, és körülbelül háromszázra tehető az idősebb bikák száma.

MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3618 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x