A természet IQ-ja: talányos állati ösztönök a mozivásznon...
Címlap / Kultúra / A természet IQ-ja: talányos állati ösztönök a mozivásznon

>

A természet IQ-ja: talányos állati ösztönök a mozivásznon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

A természet IQ-ja című, közel egyórás film az állati ösztönök megfejtetlen rejtélyeit és az eredetükre adható lehetséges válaszokat mutatja be. 

A rovarok, a madarak és az emlősök viselkedésük jelentős részét veleszületett, ösztönös módon hajtják végre. De vajon honnan származnak titokzatos és összetett viselkedési mintáik? A természet IQ-ja című könyv szerzője Hornyánszky Balázs és Tasi István. A kötet amerikai kiadása az USA Book News versenyében a tudomány kategórián belül a Best Books of the Year díjban részesült 2009-ben. Az azonos című film a könyv mondanivalóját látványos természetfilm jelenetekkel illusztrálja, és arra készteti a nézőt, hogy megkérdőjelezhetetlennek hitt igazságokat gondoljon újra. Leleményes zsákmányszerzőkkel, a védekezés, álcázás és csalás mestereivel, együtt élő fajokkal és a madárvándorlás meghökkentő eseteivel ismerkedhetünk meg, miközben kirajzolódik előttünk a modern természettudományos magyarázatok egyik fehér foltja – és a lehetséges megoldások skálája.

A természet IQ-ja nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy nyílt párbeszédet kezdeményezzen Darwin evolúcióelméletének alternatíváiról. A film az állatvilág ösztönös viselkedési formáiból száz példát tár elénk. Ezek mindegyikére jellemző a magas fokú komplexitás, valamint az, hogy e magatartásformák csak akkor eredményesek, ha a viselkedéslánc minden láncszeme egyidejűleg van jelen. Ha csak egyetlen láncszem is hiányzik, az egész viselkedés működésképtelen. A szerzők ebből azt a logikus következtetést vonják le, hogy az ilyen jellegű viselkedések nem hosszú evolúciós folyamat során alakultak ki, hanem készen jelentek meg.


A filmváltozat, melynek írója, rendezője és producere Dr. Danka Krisztina, a könyvhöz képest kissé más megközelítést választ. Nem kínál egyértelmű, kész válaszokat, inkább elgondolkodtatja a nézőket, arra biztatja, gondolják újra, amit az iskolában tanultak. A film második részében az evolúcióelmélet több lehetséges alternatívája is bemutatásra kerül. A rendező a nézőre bízza, hogy vonja le a saját következtetéseit: tanulmányozza a tényeket és érveket, és döntse el, számára merre billen a mérleg.

A film első részében olyan ravasz állatokkal ismerkedünk meg, melyek komoly próbatétel elé állítják Darwint és mai követőit. A vérengző ékszersügér például szinte bármilyen kishalra ráveti magát, a kis tisztogatóhalat azonban békén hagyja. A tisztogatóhal nyugodtan leeszegetheti az ékszersügérről annak hámsejtjeit, sőt: egyenesen a szájába úszhat, hogy kitisztogassa tűhegyes fogait – mégis bántatlanul megússza az esetet.

„Nehéz elképzelni, hogy ez a viselkedés fokozatosan fejlődött volna ki – véli Krisztina. – Ha egy kis tisztogatóhal valamikor arra adta volna a fejét, hogy megkockáztassa az élve felfalatást, nem élte volna túl ezt a vállalkozást, így nem tudta volna az ötletét tovább örökíteni”.


Inkubátor a természetben

Egy másik elképesztő példa a homoki lábastyúk. Ez a fácán méretű madár kizárólag Ausztrália félsivatagos éghajlatán él, ahol nappal rekkenő forróság van, éjszakára viszont lehűl a levegő. A fészkét úgy készíti, hogy először nagyméretű gödröt ás a földbe, azt megtölti száraz levelekkel, majd homokot hord rá. A tojó ebbe a költődombba rakja le a tojásait. A dombban elkezdenek komposztálódni a levelek, ami hőtermeléssel jár. A hím a csőrét a földbe dugva rendszeresen ellenőrzi a domb hőmérsékletét. A tojások fejlődéséhez a 34 fok az ideális hőmérséklet. A költés ideje alatt a hím a fészek tetején lévő homokmennyiség szabályozásával szorosan e 34 fok körül tartja a költődomb hőmérsékletét.

Mikor a fiókák kikelnek, kiássák magukat a sűrű föld- és levélkupacból, és illa berek, nádak, erek: sose látják többé szüleiket. Amikor viszont eljön az idő, hogy maguk is fészket rakjanak, mégis pontosan tudni fogják, hogy fogjanak hozzá!

„A pontosan beállított és fenntartott hőmérséklet, a hím hőmérőként funkcionáló csőrének anatómiai felépítése, továbbá, hogy a fiókák kiássák magukat a földből, és hogy minden betanítás nélkül maguk is képesek hasonló fészket rakni: ezeknek az elemeknek mind együttesen kell jelen lenniük, és tökéletesen együttműködniük ahhoz, hogy a faj fennmaradhasson” – érvel Krisztina.

A film összes példáját szakértők elemzik, különböző nézőpontokból megvitatva, vajon kifejlődhettek-e ezek evolúciós úton, vagy pedig nem.„A film javára legyen mondva, hogy a darwini elmélet érvényességét megkérdőjelező egyes megszólalók nem vallási, hanem logikai, tudományos alapon adnak hangot kétségeiknek. Ebből is látszik, hogy nemcsak a teremtéspártiak találnak kivetnivalót az evolúcióelméletben”
– állítja Krisztina.

Krisztina szerint a film a legkülönbözőbb emberek érdeklődésére tarthat számot. Kíváncsiak lehetnek rá azok a spiritualisták, akik eleve kétségeket táplálnak a darwini evolúcióelmélettel szemben, vagy bárki más, aki csak kedveli az állatokat, és szeretne többet megtudni róluk.

Vetítések az Urániában, jelképes belépővel
A film premiervetítése szeptember 18-án esedékes, melyre már minden hely elkelt, az Uránia Filmszínház azonban még háromszor műsorára tűzte a különleges alkotást!

Szeptember 21. péntek 19:00

Szeptember 23. vasárnap 17:00

Szeptember 26. szerda 21:00Web: http://iqfilm.hu/


A film előzetese:Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5323 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x