Tenzi naplója - Levél a másvilágra
Címlap / Kultúra / Tenzi naplója - Levél a másvilágra

>

Tenzi naplója - Levél a másvilágra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

A századelő Forrest Gumpja, egy különös sorsú, erdélyi származású nő, aki a zavaros évtizedekben súlyos tragédiákat és mély érzelmeket élt meg. Sodró lendületű, romantikus dokumentumregény korabeli hírességekkel Zemlényi-Kovács Zoltántól, a Hoppárézimi szerzőjétől. 

Zemlényi-Kovács Zoltán Hoppárézimi c. könyvére bizonyára sokan emlékeznek: 1987 nagy sikere volt ez, összesen 90 000 példányban kelt el, 88-ban a szerző Ifjúsági díjat vett át érte a Parlamentben, belőle tévéfilm, színdarab is készült, amit a televízió is sugárzott. Ezt követő néhány újabb könyvsikere után Zemlényi-Kovács tudatosan „visszavonult”, bár időnként újságíróként lehetett még vele találkozni (köztük a Harmonet oldalain is). 2007-ben azonban történt valami – de erről már valljon maga a szerző…

„Hozzám került 20 évvel korábban, 1987-ben meghalt dédnagymamám 400 oldalas, sokáig eltűntnek hitt, elfeledett önéletírása, melyet rögtön olvasni és jegyzetelni, tanulmányozni kezdtem. Hamar felismertem, hogy egy kincs került hozzám, amit az én feladatom kiadatni. 

Öt évig dolgoztam rajta, illetve kutatómunkát is végeztem vele kapcsolatban. Idén elkészült, és végül is magánkiadásban fog megjelenni.”A könyv stílusa romantikus dokumentumregény. A „Tenzi naplója – Levél a másvilágra” című könyv a századforduló Erdélyébe repít vissza minket, abba a világba, amit könnyen magunkénak érezhetünk, és elvesztése azóta is betöltetlen űrt képez lelkünkben. Mindez ma már történelem, Tenzi viszont hús-vér nő, aki ebben a zavaros időszakban töltötte ifjúságát.

Tragédiája korai kényszerházassága, a tizenéves lányé, akinek többek közt a román történelem hőse, a repülés úttörője, Aurel Vlaicu, és a későbbi miniszterelnök, Petru Groza is udvarolt, de végül a shakespeare-i ármányok és szerelmi szálak kavalkádjában egy tanárhoz kellett feleségül mennie.

Tenzi vágyai azonban nem értek véget az oltár előtt 1907-ben, sem jóval Trianon után a kecskeméti házukban, ahol gyerekkori szerelme is feltűnik, katonai egyenruhában, zsebében élesre töltött lőfegyverrel...


Az olvasott és művelt feleséget, aki verseket, novellákat írt, Benedek Elekkel, Fekete Istvánnal levelezett, a második világháború már Pesten érte. Gyorsuló élettörténete nemcsak azért ragadja magával az olvasót, mert további ismert alakok bukkannak fel életében, nem véletlenül nevezte történetének egy csodálója a századelő Forrest Gumpjának, hanem mert az egész művét átjárja a halál szele, s a földi és másvilági élettel való különös kapcsolata.
Az idős asszony visszaemlékezése egyben önéletrajz, családregény, korrajz és romantikus történet is, egy szépirodalmi igénnyel megírt műalkotás, melynek színtere maga a XX. Század. Hírességektől függetlenül is Tenzi életrajza valódi kuriózum, izgalmas olvasmány.

A könyv 2012 október végétől kapható, karácsonyig a Blaha Lujza téren a szerző személyesen is dedikál!

 
Zemlényi-Kovács Zoltán: Tenzi naplója – Levél a másvilágra
Ha érdekel a könyv és szeretnéd tudni a legfrissebb információkat r,óla, akkor lájkold a facebook-oldalát itt >>>
E-mailben már rendelhető a kötet itt >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4708 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x