Diwali - Fényfüzér Indiából
Címlap / Kultúra / Diwali - Fényfüzér Indiából

>

Diwali - Fényfüzér Indiából

Forrás: Bharata.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

A Diwali az egyik legnépszerűbb s egyben legszebb indiai ünnep, a fény győzelmét ünneplik ilyenkor a sötétség felett. 

A Diwali, más néven Deepavali az egyik legnépszerűbb ünnep Indiában. A mécsesek, kis lámpások, melyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, és a véget nem érő tűzijátékok, melyek az utcákról, kertekből repülnek a magasba, mind hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, valamint a jószerencse invitálói.

Ebben az évben a Bharata Kultúrtér, meghitt hangulattal, dél-indiai klasszikus táncokkal ad otthont a budapesti ünneplésnek. Bittner Meenakshi Dóra és Tanítványai valamint Tóth Gabriella Garima és a Tarangam Táncműhely, bharatanatyam és kuchipudi stílusban, az alkalomra komponált koreográfiákból fűzik az est fényes füzérét.

NOV. 17. 19:00  Bharata Kultúrtér
Bittner Meenakshi Dóra
- Bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tradicionális keretek között tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának tanítványa. Dél-Indiai klasszikus tánctanulmányait Budapesten kezdte, azonban 2005-ben már élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét a Dél-Indiában. 2009-ben „Yantra” címmel elkészült az első magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével, amely azóta is sikerrel turnézik a világ táncfilm fesztiváljain. Tanítványainak a tradicionális tanulási forma szépségét és szellemiségét kísérli meg átadni.

Tóth Gabriella Garima
- a Kuchipudi művészet kiemelkedő és egyetlen magyar szólistája. 1993 óta foglalkozik az indiai klasszikus tánc művészetével Indiában és Magyarországon egyaránt. Ösztöndíjas hallgatóként több évet élt Indiában, hogy a tánc gyakorlatát és elméletét autentikus forrásból tanulja a szakma eminens képviselőitől a mester-tanítvány tradíciót követve. Tíz éve oktatja is a hazánkban - kizárólag az ő munkájának köszönhetően - meghonosodott dél-indiai táncformát. Kurzusain autentikus módszerekkel tanítja a tánc gyakorlatát és elméletét, ápolva ez által a tánc hagyományát és őrizve annak szellemiségét, spirituális egységét.


www.bharata.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x