Amikor a múlt beszélni kezd
Címlap / Kultúra / Amikor a múlt beszélni kezd

>

Amikor a múlt beszélni kezd

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Vajon veszélyesebb vállalkozás megírni egy könyvet, mint védeni valakit, aki ellen már követtek el merényletet? Nem annyira egyértelmű a válasz, ha a nyomozás során volt hírszerzőkből kell információkat kihúzni. Tarjányi Péter és Dosek Rita mégis utánajártak annak a rejtélynek, mi történhetett az 1981-es II. János Pál papa elleni merénylet hátterében. S nem csak a Vatikánnal, de a néhai szovjet hírszerzéssel is szembetalálkoztak. 

1978-ban pápává avatták azt lengyel érseket, Karol Wojtyla-t, akiről köztudomású volt, hogy aktívan küzd a kommunizmus ellen. Ez a Keleti Blokk hírszerzésének komoly fejtörést okozott, hiszen – bár konkrét adatok még nem kerültek napvilágra - vélhetően fontos pozíciókat veszíthettek az egyházon belül. Tarjányi Péterre, aki magyarországi útján védte a pápát, mély benyomást gyakorolt az elnyomás ellen elszántan küzdő egyházfő. „Nem vagyok vallásos és mindössze három ember volt, aki igazán mély benyomást tett rám. Az egyik a Dalai láma, a második II. János Pál, a harmadik pedig Göncz Árpád” – mondta a szerző könyvének sajtóbemutatóján. „Ahogy ő tárgyalt és megjelent, éreztem benne azt az erőt, amit magyar politikusban nem nagyon lehet látni. Minél jobban megismertem, annál egyértelműbbé vált, hogy az 1981-es merénylet mozgatórugóit még nem ismerjük pontosan. Pedig elfogták a merénylőt, az iszlám terrorista Ali Ağca-t. Még senki nem írta meg, mi lehetett a háttér, mindenki csak találgat. Ebben a könyvben a mi verziónkat írtuk le, s én mélységesen hiszem, hogy igazunk van. ”

S hogy miért volna szüksége a hírszerzésnek az egyházra, arra is van válaszuk a könyv szerzőinek. „A diktatúrák jellegzetessége és működésük alapja, hogy bármilyen információhoz képesek hozzájutni – kivéve a gondolatot. Az egyház viszont megkapja – a gyónáson keresztül – a gondolatokat, érzelmeket is. Hát ezért van szüksége a diktatúra rendszereinek besúgókra, kémekre az egyházban is.” A pápa emberei nem kizárólag a merénylettel foglalkozik, s annak közvetlen körülményeivel, hanem kísérletet tesz a Vatikánban működő hálózatok feltérképezésére is. Ez a könyv egy olyan történelmi kalandregény, ami az 1940-es évektől egészen 2005-ig követi a legtitkosabb utakat. 

A szerzőpár a nyomozás során találkozott azokkal, akik hírszerzőként dolgoztak, akik parancsot adtak vagy teljesítettek ebben az időszakban. „A  múlt beszélni kezd, ha az ember értő füllel hallgatja. Húsz-huszonöt évet élték némán civil életüket azok, akik ebben az időszakban dolgoztak, de nem kellett sok ahhoz, hogy most beszéljenek. Nem kellett sokat tennünk, hogy felizzanak a régi telefonzsinórok, mégis nagyon nehéz volt megtalálni őket.” Tarjányi és Dosek találkoztak olyan papokkal, akik a mai napig az egyház kötelékében működnek. “A tartótiszt 2012-ben megrántotta a volt ügynökét, és az ügynök most is engedelmeskedett, miközben már 23 éve rendszerváltásról beszélünk.” Mindenki zsarolható – talán ez a könyv egyik legfontosabb tanulsága. S az, hogy a zsarolás nyoma nem múlik el soha. “Mindenkinek van gyenge pontja, amin keresztül bánthatják, zsarolhatják. Én azt láttam, hogy őket is megnyugtatta, hogy nem arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tettek, hanem hogy ez az egész rendszer hogyan működött” – mesélt a titkos interjúk tapasztalatairól Tarjányi.

Bár a leírtak igazában hisznek, mégis kalandregényként írták meg ezeket az évtizedeket. „Tudatosan választottuk a regény formátumot, mert nagyon érzékeny témákat érintünk” – hangzik a magyarázat. “Elhallgatni a múltat tipikusan magyar dolog. Másutt már régen nyilvánosak ezek a tények, nálunk – bár minden parlamenti ciklusban napirenden van – még mindi gnem sikerült az ügynökakták nyilvánosságáról döntenie a törvényhozóknak. A pápa emberei nem pusztán egy izgalmas regény, hanem felhívás is arra, hogy vegyük észre a politikát, amelyben élünk.”

A könyv második részének megjelentetését, melyből kiderül, mi zajlott a magyarországi merénylet mögött, 2013-ban jelenik meg a Libri Kiadó gondozásában.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x