Indul az első magyar LMBT Történeti Hónap
Címlap / Kultúra / Indul az első magyar LMBT Történeti Hónap

>

Indul az első magyar LMBT Történeti Hónap

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Februárban közel harminc ingyenes kulturális és történelmi program valósul meg Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. A rendezvénysorozat különböző egyesületek, politikusok, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT emberek és közösség nézőpontjából. 

Az LMBT Történeti Hónap egy egész hónapos kulturális és történelmi felfedező út, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történelmi és kulturális jelenlétére egykor és ma. A Történeti Hónap az összefogás jegyében jön létre, főszervezői a Háttér Társaság a Melegekért és a Labrisz Leszbikus Egyesület. A két koordináló egyesület mellett olyan csoportok csatlakoztak programszervezőként a kezdeményezéshez, mint a Szimpozion Egyesület, az Atlasz Sportegyesület, a Budapest Pride,a Szivárvány Családokért Alapítvány, a Charme Hungary, továbbá a József Attila Irodalmi Kör Egyesület, a Queer Kiadó és a Középeurópai Egyetem. A rendezvénysorozat mellett számos ismert személyiség is kiáll a tudomány, a művészeti és a közélet szinte minden területéről:
  • Gerevich András és Csehy Zoltán költők
  • Takács Judit szociológus, az MTA Szociológiai Intézet igazgatóhelyettese
  • Szegvári Katalin újságíró
  • Lakatos Márk stylist
  • Vágó István kvízműsorvezető
  • Pécsi Katalin irodalomtörténész
  • Marsovszky Magda kultúrszociológus
  • Szalay Kriszta színművész
  • Lovas Nagy Anna író
  • Szolnoki András gyártásvezető

Február tizennyolcadikán a rendezvény nemzetközi vendégei lesznek Katherine Zappone ír szenátor, és felesége, Ann Louise Gilligan egyetemi professzor akik az ír LMBT házassági egyenlőségért folytatott harc ikonikus alakjai.

Az LMBT Történeti Hónap egy figyelemfelhívás az LMBT közösség gazdag kultúrájára és történelmi jelenlétére, tehát arra, hogy életükkel, tevékenységükkel alakították az ország és a társadalom sorsát, még akkor is, ha ezt valós életük elfedésével kellett tenniük. A rendezvénysorozat létrehozása lehetőség arra, hogy gondolatokat cseréljünk a magyar LMBT múltról, azokról az értékekről, amelyeket ez a közösség létrehozott, és amik eddig nagyrészt láthatatlanok maradtak. A Történeti Hónap csendes, intellektuális tiltakozás az ellen, hogy a közösség múltja és értékei kiszoruljanak a nemzeti kultúra és történelem fogalmából. Mindig is voltak olyanok, akik a rendszer elvárásaival szemben is felvállalták magukat és a közösség érdekeinek képviseletét. Februárban választ keresünk arra, hogy kik voltak ezek az emberek, hogyan éltek, és mit tettek a társadalomban illetve a társadalomért. A személyes történetek megismerése egy közös felfedezőút, amin végighaladva teljesebb képet kapunk arról, mit jelent és jelenthetett melegként élni Magyarországon. Hiszünk a személyes élmények fontosságában, és úgy gondoljuk, hogy meg kell mutatnunk azokat az ujjlenyomatokat, amelyeket az LMBT emberek hagytak a történelmen. A kapcsolódási pontok felmutatásával abban reménykedünk, hogy többen is felismerik, hogy nem lehet az LMBT embereket érintő ügyeket kizárólag csoportérdekként kezelni.Programok

Történeteinkkel szeretnénk megszólítani azokat is, akik nem tartoznak az LMBT közösséghez, mert hiszünk abban, hogy a rendezvénysorozat által képviselt témák minden, a történelem, a kultúra, a művészetek iránt érdeklődő számára érdekesek lehetnek. Éppen ezért olyan változatos programterv kialakítására törekedtünk, melyben minél többen találhatnak kedvükre valót. Beszélgetünk az LMBT emberek jelenlétéről a zenetörténet, az irodalom, a divat és a pszichológia területén. Utánajárunk a Budapest Pride kezdeteinek és az első meleg újság, a Mások létrejöttének, valamint választ keresünk arra a kérdésre, hogy hogyan éltek a melegek a rendszerváltás előtti Magyarországon. Katherine Zappone és felesége Ann Louise Gilligan, az írországi házassági egyenlőségért folytatott harc ikonikus alakjai szintén elfogadták meghívásunkat, és a szigetországban bekövetkezett LMBT politikai változásokról beszélnek majd.

A Vis Major kávézóban az Aimee és a Jaguár című film mellett Gobbi Hilda szerepeiből láthatnak majd összeállítást az érdeklődők. A Queer Kiadó két hiánypótló regényét: az Árnyéklovagot és a Meleg családi fészket mutatja be. A kötetlenebb programok kedvelőire is gondoltunk: február 9én PINKSTORY Party néven megrendezzük az LMBT Történeti Hónap farsangi buliját, mely nem csak szórakozási lehetőség, hanem a Történeti Hónap megvalósulását segítő rendezvény: a részvétel a többi, ingyenes program megvalósítását támogatja. A Charme Hungary szervezésében azonos nemű táncesttel is készültünk, a Transfjúz Egyesület előadásával a színházat szeretőkre is gondoltunk. Akik szeretik az intellektuális versengést, azok látogassanakel a Vágó István által vezetett Szivárvány Kvízre, míg a társasjátékok kedvelőinek a Pikk Dáma Játékklub nyújt kiváló programlehetőséget. Egy összművészeti kocsmaparti keretében közös alkotásra hívunk mindenkit, aki szeretné ujjlenyomatát otthagyni az első magyar rendezvényen. A sport sem marad ki a programkínálatból: az LMBT egyesületek pingpong kupája szintén februárra esik. Akiket nem riaszt a februári időjárás, azok részt vehetnek egy sétán, melynek során olyan helyeket látogatnak meg a résztvevők, melyek egykor jelentős szerepet játszottak a budapesti LMBT emberek életében.

A rendezvényt február elsején Makk Károly filmrendező nyitja meg a Vörösmarty Moziban. A ceremóniát Spilák Klára színművésznő vezeti, a zenei programot Berezvai Márta és Rózsa György biztosítják. A műsor után Takács Mária leszbikus nőkről szóló dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Az Eltitkolt évek tizenegy, 45 és 70 év közötti leszbikus nő története: akik arról mesélnek, hogy milyenek voltak az ő “eltitkolt éveik”: hogyan fedezték fel önmagukat, és hogyan találtak társra, barátokra és közösségre. Történeteket hallhatunk a rendszerváltáson innen és túl: az 56os forradalomtól kezdve a ‘60as, 70es éveken és a ‘80as évek alternatív kultúráján keresztül a rendszerváltásig, a meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig.

Az első magyar LMBT Történeti Hónap kampányfilmje megtekinthető itt >>

A rendezvénysorozat története:
Az LMBT Történeti Hónap nemzetközi szinten több mint tizenöt éves hagyománnyal rendelkezik. LGBT History Month néven az Egyesült Államokban 1994 óta minden év októberében, az Egyesült Királyságban pedig 2004 óta minden év februárjában vannak programok. Az előbbi az előbújás fontosságát helyezi a középpontba, utóbbi pedig az iskolákat érintő törvényi szabályozás ellen lépett fel, mely megtiltotta, hogy homoszexualitással kapcsolatos témák kerülhessenek szóba oktatási környezetben. 2006 óta Skócia saját History Month rendezvényeket szervez. A programokat koordináló LGBT Youth Scotland egyesület az Európai Bizottság támogatásával egy olyan kétéves projektet működtet, melynek keretében tavaly három országot (Szlovákiát, Szlovéniát és Romániát) segítették első Történeti Hónapjuk létrehozásában. Idén újabb öt ország csatlakozott a kezdeményezéshez: Magyarországon kívül Csehország, Írország, Litvánia és Hollandia.


További információ a rendezvénnyel kapcsolatban: facebook.com/lmbt.tortenelem vagy lmbthonap.blog.hu


Kép: digitalart - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2837 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x