Pálinkanapló, avagy a meggy éve
Címlap / Kultúra / Pálinkanapló, avagy a meggy éve

>

Pálinkanapló, avagy a meggy éve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Jobb kezemben órák óta egy pálinkáspohár, bal zsebemben egy itt a helyszínen kiváltott kártya - a hitelkártya könnyed illúziójával hamar feledtetve velünk, hogy a bejáratnál mi magunk és nem a Mikulás töltötte rá az elfogyasztandó összeghatárt. A tekintetem egyre mosolygósabb, pedig még alig-alig - és később sem biztos, hogy nem sokat - fogyasztottam, még inkább csak szemmel cirógatva az üvegeket és kóstolva bele a tepertős pogácsába. Így láttuk mi: Pálinkafesztivál 2013.  

A Budai Vár után idén tavasszal a nyüzsgő, belvárosi Erzsébet tér adott otthont a Budapesti Pálinkafesztiválnak, ahol a több mint négyszáz párlat mellett a látogatók először kóstolhatták meg az Év meggypálinkáját, amely hazánk tizenkét, kiemelkedő minőségű párlatának házasításából készült. A 2013-as év ugyanis a meggy éve, így az Erzsébet téren kiemelt szerepet kaptak a meggypálinkák és a meggyből készült ételkülönlegességek. A fesztivál zsűrije döntése alapján az idei blendbe Schiszler-, Márton és lányai-, Villányi-, Békési-, Rézangyal-, Gusto-, Hírös-, Csalló-, Harmatrázó- és Újfehértói Fürtös pálinkák kerültek. A kereskedelmi főzdék prémium meggypálinkáinak házasításával létrehozott, blendelt párlatból 1500 darab fél literes, egyedi tervezésű, piros színű palack készül a tavaszi fesztiválra, ahol az Év pálinkáját először kóstolhatta meg a közönség.

Bejárat
El is indulok hát rögvest átküzdve magam az önmagát humorosnak vélt biztonsági embereken, akik szigorúan néznek ámde annál kevésbé okosakat mondanak. De mondják csak – gondolom – hiszen nekem pálinka, nekik meg csak munka, úgyhogy megyek tovább, befelé a tömegbe mélyre.

Érdekes hangulata van az idei fesztiválnak. Bizonyára sok budai elitista most húzza a száját, mondván mit keresünk mi itt, amikor ez egy elegáns dolog, fent a Várban a helye nem pedig itt ahol anno buszok pályaudvara volt most pedig minden fiatal nyughelye, már amikor süt a nap és nincs vizsgaidőszak. Nem beszélve a szédült turistákról, akik már a Várban sem tudták merre van Buda, most aztán meg pláne össze vannak zavarodva meggy által, tömeg által.Start

Ahogy illik,  először kicsit ennem kellene, hiszen ha iszunk, azt okosan tegyük, vagy hogy mondják: kulturált alkoholfogyasztást ide! Úgyhogy elmerülök gyorsan pogácsába, kicsit hús, kicsit finom, nagyon jó, hogy melyik-melyik arra már nem emlékszem, de mindegy is, hiszen ez itt nem az ételről híres, itt a meggy viszi a pálmát.

Szerettem pocakot így már a pálinka is szeret engem, már nem mar és nem sajog, ahogy átjárja mindenem, hanem simogat és kényeztetve visz standról-standra, izgalmasabbnál-izgalmasabb ízek irányába. Kicsit bizonytalanul, de rendkívül izgalmak közepette keresem az fesztivál legizgalmasabb pontját, amiről hallottam, de elképzelni nem tudom. A Rézangyal egyedi blendelő kurzussal várt.  Lelkes voltam, így négyféle párlatból készíthettem el egyedi, házasított pálinkámat, ami az enyém és csak az enyém, és amelynek jómagam állíthattam be az illatát, ízét és alkoholfokát.  Mester vagyok máris – holnap reggel pedig jól jön ehhez egy kis margarita – így 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban hazavittem ami „főztem” itt figyel és kéri, hogy bontsam fel, de még nem.

Zene-bona
Van az a pont, amikor a tömeg nyüzsgése jó, hogy elhalkul és átveszi a helyét Zséda, aki talán nem pálinkazenész és populáris is, viszont szívbe markol ott és akkor, amikor kell, főleg ha már „romantikusra kóstoltad magad” egy pálinkafőző mester társaságában. Kicsit levezetve a Zséda által okozott szerelmi feszültséget azért még maradok, ülve és figyelve a tömeget, hogy milyen egyszerű is nekik örömet okozni, adsz nekik inni és enni és kicsi zenét a háttérbe és máris szeretik magukat és embertársaikat is nagyjából ugyanúgy, nem gondolva szürke hétköznapra és tévéből áradó rossz hírekre, nemzeti búskomorságra – csupán kóstolunk, eszünk és élvezzük, hogy máris nyár van, pedig még csak most kezdődött.
Horváth Norbert

Kép: www.budapestipalinkafesztival.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2380 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x