Együtt és gondolkodva: Hay Fesztivál 2013
Címlap / Kultúra / Együtt és gondolkodva: Hay Fesztivál 2013

>

Együtt és gondolkodva: Hay Fesztivál 2013

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A 25 éve alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális esemény-sorozatává nőtte ki magát, melyet öt kontinens tizenegy városában rendeznek meg.  

Idén május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhatott a hazai közönség. A magyar fővárosba látogatott többek között az egyik legjelentősebb amerikai regényíró, Nicole Krauss, Odile Decq építész, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a brit fesztiváligazgató, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd.


A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.


A Budapesti Hay Fesztivál egyik legfontosabb vendégei voltak: Nicole Krauss, a Nagy Palota, A szerelem története és a Betéved az ember egy szobába című kötetek szerzője, akit a New York Times "az Egyesült Államok egyik legjelentősebb regényírójaként" tart számon, a Watergate-botrány egyik kirobbantója, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, illetve a számos elismerés mellett Premio Mondelli-díjjal is kitüntetett Esterházy Péter, akivel Peter Florence, a Hay Festival alapító igazgatója beszélgetett.


Marcus du Sautoy az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora, Lovász Lászlóval folytatott párbeszédet, s egyben bemutatta  Finding Moonshine: A Mathematician’s Journey Through Symmetry című legújabb kötetét. Idén a fesztivál vendége volt továbbá Germaine Greer világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője, aki Shakespeare szeretői címmel tart előadást, Owen Sheers, a The Blue Book és a Skirrid Hill című verseskötetek, valamint a Resistance című regény írója, valamint Eurig Salisbury, egy gyermekeknek szóló verseskötet és a Llyfr Glas Eurig című verseskötet szerzője. Fernando Savater az egyik legnépszerűbb spanyol filozófus, ünnepelt tanulmányíró és író történelemről, míg a számos díjjal büszkélkedhető Odile Decq építész a kortárs építészetről beszélgetett majd Martha Thorne-nal, a Pritzker Price ügyvezető igazgatójával, míg a London School of Economics két világhíres közgazdásza, Michael Cox és Adam Austerfielddel arról folytatott diskurzust, milyen globális politikai és gazdasági változásokra számíthatunk Kína, India, Latin-Amerika és más fejlődő nemzetközi piacok felemelkedése következtében.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2864 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x