Tényleg csak egy apróság?
hirdetés
Címlap / Kultúra / Tényleg csak egy apróság?

>

Tényleg csak egy apróság?

Forrás: Flow PR
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-29

Kérlek, oszd meg, vagy elég az is, ha "lájkolod" . Nagy segítség lenne beteg gyermeknek, lopott autó tulajdonosának. Mindennaposak az ilyen felkérések. Vajon tudatában vagyunk, milyen veszélyeket rejthet önzetlenségünk? 


Rendezvénynaptár
A technológia térhódításának köszönhetően egyre nagyobb veszélyeknek vagyunk kitéve, hiszen tudjuk, amik az emberek javát szolgálja, előbb utóbb ellenük fordítják.

Felgyorsult életünket a világháló segítségével próbáljuk zökkenőmentessé tenni. Online bankolunk, webshop-on keresztül vásárolunk, időpontot foglalunk moziba, színházba, és az emberi kapcsolatainkat is egy monitor képernyője közzé szorítjuk. Igen, sajnos közelebbi barátságban vagyunk a számítógépünk billentyűzetével, mint barátainkkal.

A Facebook, a MySpace, Twitter, vagy az iWiW és még sok alkalmazás dimamikus fejlődését annak a láncreakciónak köszönheti, amit eredetileg a régi, elszakadt ismerősök felkutatatására adott lehetőséget. A közösségi oldalakon megjelent információkat nem csak a felhasználó, hanem ismerőseinek hálózata is gyarapítja. A láthatatlanság hátteréből szélhámos idegenek céltáblájává válhatunk.


Ezt a kis mezsgyét használják ki a kiberbűnözők. Néhány trükkös húzással már e-mail címünk és jelszavaink birtokában vannak, mellyel óriási kárt okozhatnak nekünk és környezetünknek.

Az egyik nagyobb víruskereső cég szerint: „Világszerte terjednek a hamis közösségi oldalak,
A felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük a személyes adataikra”

Indiában ütötte fel a fejét a Chehrakitabnak nevezhető, hindi nyelven Facebook-ot jelentő alkalmazás, amely az eredeti közösségi oldal beléptető profilját másolja le, és egyben azt állítja, hogy számos újítást biztosít a felhasználók számára. A hasonló jellegű oldalak szövegei, amelyeket indiai felhasználók megtévesztésére hoznak létre, mindig nagyon silány minőségűek. A Facebook 2013 Demo nevű site jó példa erre. Ennek a leírása azt közölte, hogy bár még fejlesztik az új Facebookot, a felhasználók már beléphetnek a közösségi felületre.
A készítők egyébként vélhetően nincsenek jó véleménnyel a Facebookról, mert a logó alatt a következő szöveget helyezték el: „Az emberek elpazarolják vele az életüket”. Ha a felhasználók mégis bedőltek a trükknek, akkor a bűnözők sikeresen hozzáférhettek az adataikhoz és ellophatták a netes identitásukat. Ez a weboldal egyébként ingyenes kiszolgálón keresztül volt elérhető.

Ha azt gondolnánk, ez volt a legnagyobb túlkapás, érdemes szót ejteni egy kislány képét és az ahhoz kapcsolt, a Facebookon láthatóhoz hasonló „like” gombot használó tartalomról is. Történt ugyanis, hogy a felhasználó rákattintott erre a bizonyos gombra, ahol arra kérték, hogy egy következő felugró felületen, lépjen be a Facebookra, azaz adja meg az azonosítóit. Ennek megtörténtét követően az oldal továbbvitt egy másik „like” gombhoz, amihez egy hamis számsor tartozik, mely azt mutatja, elvileg hányan like-olták már a képet. Itt tehát az történt, hogy egy a Facebookhoz hasonló, hamis felületet kialakítva az e-mail címeket és a jelszavakat szerezték meg, ami által potenciálisan más fiókokhoz és személyes információkhoz is hozzáférést kaphattak a támadók. Az adathalász oldalt egy amszterdami kiszolgálón keresztül futtatták.


Mit tehetünk személyes adataink védelme érdekében?


•    Ne kattintson e-mailben érkező gyanús linkekre.

•    Ne adjon meg személyes adatokat, ha válaszol egy e-mailre.

•    Ne írjon be személyes információt felugró ablakokba.

•    Bizonyosodjon meg arról, hogy a weboldal SSL tanúsítvánnyal titkosított. Ellenőrizze, hogy megjelenik a lakat, a „https” vagy a zöld szín a címsorban, amikor személyes vagy pénzügyi adatot ad meg!

•    Használjon átfogó biztonsági szoftvereket, például a Norton Internet Security-t és a Norton 360-at, amelyek védelmet nyújtanak az adathalászat és a közösségi hálózatokon terjedő csalások ellen.

•    Legyen óvatos, mikor e-mailben küldött vagy közösségi oldalakon megosztott linkekre kattint. 
 
[ 2176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x