Társas lény, magányos olvasó: David Brooks új könyve
Címlap / Kultúra / Társas lény, magányos olvasó: David Brooks új könyve

>

Társas lény, magányos olvasó: David Brooks új könyve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy-egy ilyen könyv kézbevételénél mindig az első gondolatom, mi vitte rá a szerzőt, hogy a "közérthető pszichológia" kategóriába soroltassa be a könyvét. Talán nem elég magasröptű a szakmának? Talán úgy kevesebb a jutalék? Melyik lehet a valódi ok?  

Korunk egyik legfontosabb és egyben leglebilincselőbb írása alapjaiban változtatja meg társas életünket, és a magunkról, illetve a világról alkotott felfogásunkat. Rávilágít, hogy a tudatalattink egy kreatív és elvarázsolt hely. Az érzelmek, az intuíciók, a vágyak és a társas normák birodalma, ahol kialakul személyiségünk és ahol életünk legfontosabb döntései születnek. A tudatalatti A társas lény természetes lakóhelye. De mi van akkor, ha ezt megtudtuk?


David Brooks könyve egy amerikai álompár életén keresztül mutatja be azt, ahogyan élünk. Temérdek hasznos információ és élénken megrajzolt figura segítségével ábrázolja az emberi természet újonnan felfedezett dimenzióinak legrejtettebb zugait. A két főszereplő életét csecsemőkorától kísérhetjük végig a kötődés, a szerelem és az elköteleződés útján, míg végül sikeres vezetők válnak belőlük. A szerző lerombolja a siker konvencionális definícióit miközben egy egészen új, a bizalomra és az alázatosságra épülő kultúra vízióját tárja elénk. 


Mindez valóban így van. Brooks rombol és épít, pszichológus-szemmel vizsgál és analizál és mindezt könyvbe szedi a végére. A kérdés csupán az, hogy kinek? Mert ez egy nagyon komoly könyv: komoly kutatások és tapasztalások végeredménye, szakmailag magas fokon megfogalmazva és elénk tárva a társasság szabályait és buktatóit - de ehhez piszkosul figyelmesen kell olvasni. És itt lép be a cikk elején feltett kérdés: kinek készült a könyv? Ily mértékben magas fokon oktatni kívánó mű ez, amivel sok embernek kicsit azt sugallja, hogy nem elég művelt vagy figyelmes – vagy egyszerűen nem pszichológus. Vajon ez baj? Vagy jó? Ettől kicsit pszichológus lesz Mártika, aki amúgy magyar tanár vagy jobban fogja értékelni otthon Bea Bélát, akik mindketten egy multinál ülnek egy egyterű munkahelyen, gennyesre keresik magukat és egymás mellett Facebookoznak az ágyban? Ők lennének az amerikai álompár? És mi köze mindehhez a magyar álompárnak? Egyáltalán létezik ilyen?

David Brooks: A társas lény
Libri
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4827 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x