A halhatatlan telhetetlen?
Címlap / Kultúra / A halhatatlan telhetetlen?

>

A halhatatlan telhetetlen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Nem igazán szeretem a családregényeket. Általában mindegyik túl hosszúra sikeredik és biztos találok benne néhány olyan szereplőt, akinek az életére nemhogy végestelen végig de még tíz percig sem vagyok kíváncsi. De mi van akkor ha a család egyik tagja halhatatlan?  

Nekiültem. Mert ez nem csak úgy megy, hogy bedobod a táskádba és miközben ülsz a buszon és aggódsz, hogy mikor folyik be a Duna a nappalidba, elolvasol pár oldalt, aztán még párat amíg jön a HÉV, aztán amikor hazaérsz akkor befejezed. Nem ám!

Gabi Gleichmann
könyve egyrészt vastag. Másrészt izgalmas. Harmadrészt Gabi Budapesten született így megérdemli azt a tiszteletet, amit meg tudunk adni egy olvasnivaló könyvnek tekintettel, fotellel, figyelemmel, borral.


A regényem és Ari Spinoza elbeszélése egy pici darabka a zsidók és az európaiak közös meséjének nagy kirakósában, és nagyon is elképzelhető, hogy további kétszázötven évbe telik, mire az utolsó darabka is a helyére kerül, és kirakjuk a képet, de minden erőmmel hozzá akarok járulni ehhez - mondja Gleichmann.

Így hát nekiállok. Elkezdem...és alig tudom letenni. Már az első ötven oldal után megszűnik a viszolygásom a családregénységétől, a rám váró szövevényesnek vélt családi tragédiáktól és csak olvasok, olvasok...

A történet szerint s Spinoza család az ősidőktől fogva zsidó volt, talán inkább a körülményeknek, mint a meggyőződésüknek következményeként. Egy váratlan felfedezést követően a család egyik tagjának birtokába kerül az örök élet receptje, ami isteni adomány, de ördögi örökség is egyben. Ari Spinoza az utolsó sarj, kezében a múlt és a jövő: 36 generáció mágikus, vérrel és szenvedéllyel teli krónikája. Ősöké, akik ott voltak Európa történelmének legfontosabb pillanatainál, és döbbenetes titkok ismerői. A halhatatlanság elixírje egyszerre torokszorító és humoros családregény az emlékezés erejéről, és mindazokról, akik leigázhatták volna a halált, de megelégedtek az örökkévalósággal...


Gleichmann jól ötvözi az identitáskereső családregényt a halhatatlanság manapság oly vágyott világával.  Klasszikus regény, komoly és népszerű irodalmi elemekben egyaránt gazdag történelemábrázolás jellemzi A halhatatlanság elixírjét, amelyben jól érzékelhető a szerző identitása épp úgy, mint életfilozófiája, mely saját elmondása szerint a következő: Az ember megtanulja, mi kell ahhoz, hogy emberek legyünk. Magyarországon a kommunizmus alatt mindenről hazudtak, csak a focieredményeket nem tudták meghamisítani. Mégis jó volt ebben a hazugságdiktatúrában felnőni, mert megtanultam felismerni és értékelni az igazságot, amit megtaláltam az olyan klasszikusokban, mint az Ezeregyéjszaka meséi vagy Marcel Proust-tól Az eltűnt idő nyomában.

Jó alapok ahhoz, hogy mély tisztelettel önmaga, a történelme, az éntudata és hovatartozása iránt nekiálljon megírni első regényét, mely 14 országban jelenik meg a norvég kiadást követően.

Gabi Gleichmann: A halhatatlanság elixírje
Athenaeum



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1531 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x