Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról
hirdetés
Címlap / Kultúra / Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

>

Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Forrás: esotanc.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-22

Másfél budapestnyi méretű jéghegy szakadt le egy antarktiszi gleccserről. A tudósok között egyelőre vita van abban, hogy az éghajlatváltozás szerepet játszik-e a jelenségben. 

 

Rendezvénynaptár
Hatalmas jégtömb szakadt le az Antarktisz Pine-szigeti gleccseréről (PIG). A jégtömb most az Amudsen tengeren úszva halad észak felé. A jéghegy elszabadulását német TerraSAR-X műhold észlelte, de a tudósok már régóta vártak az eseményre.

A gleccseren az első repedést 2011 októberében észlelték a NASA szakemberei, és azóta várható volt, hogy a jégtömb leszakad a gleccser tengerbe nyúló részéről. Az első hasadék 24 km hosszan és 50 km szélességben szelte át a gleccsert, majd 2012 májusában újabb repedés keletkezett a gleccseren.


A most leszakadt jégtömb nagyjából két és fél Budapestnyi területű (720 négyzetkilométer). Angelika Humbert a jéghegy elszabadulását rögzítő német kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a hasadék napról-napra tágult és mielőtt elszakadt volna a jégtömb a gleccserről a repedés szélessége már elérte 540 métert.

Természetes folyamat, de szerepe van az éghajlatváltozásnak is
Humbert szerint a jégtömbök leszakadása egy természetes folyamata része és a jelenséget nem hozzák közvetlen összefüggésbe az éghajlatváltozással. Ehhez hasonló jégtömbök 6-10 évente szakadnak le a gleccserről, legutóbb 2001-ben és 2007-ben történt hasonló.
Velük ellentétben a brit geológusok azt tanulmányozzák, hogy a globális felmelegedés miképpen hat az Antarktisz éghajlatára, és miképpen befolyásolja a gleccserek visszahúzódását. A brit Antarktisz kutató program vezetője szerint a Pine-szigeti gleccser Földünk leggyorsabban zsugorodó jégárja, és jelentős szerepet vállal a tengerszint emelkedésében is.
A világ eddigi ismert legnagyobb jéghegye 2001-ben szakadt le az Antarktisziról. A 11 ezer négyzetkilométeres, több megyényi területű jéghegy csak évek alatt olvadt el a melegebb tengereken.

www.esotanc.hu

 
 
[ 1720 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x