Fergeteges hagyománzőrzés : augusztusban Csángó Fesztivál...
Címlap / Kultúra / Fergeteges hagyománzőrzés : augusztusban Csángó Fesztivál

>

Fergeteges hagyománzőrzés : augusztusban Csángó Fesztivál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Sebő Ferenc szerint a hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!  

Közel 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja augusztus 6-11 között Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttes vendégjátéka színesíti. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye a 25 éves Csík zenekar és Presser Gábor augusztus 8-i közös koncertje (LÉLEKKÉPEK, aug. 8, 20 óra). Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt és együtt lüktet a magyar alternatív rock ritmusaival, Presser Gábor és Beethoven zenéjével. Közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István „Szalonna” és bandája.


A 6 napos fesztiválon fellép a BaHoRka énekegyüttes, a Zagyva Banda és a BeshOdrom, itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztesei, és természetesen a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes is. 
A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek táncházak, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.


A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Somoskáról és Klézséről, Lészpedről és Bogdánfalváról, Trunkról, vagy épp Gyimesbükkről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi csángók autentikus táncait, énekeit olyan települések hagyományőrzői mutatják be, mint Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd.

A rendezvény érdekessége, hogy augusztus 10-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VII. MAGYAR - MAGYAR Konferenciát, melynek témája a székely magyarság múltja, jelene, és jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2235 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x