Gondolatok a tejről és a tejtermékekről
Címlap / Kultúra / Gondolatok a tejről és a tejtermékekről

>

Gondolatok a tejről és a tejtermékekről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

2013. augusztus 24-25. között immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁLt, mely táplálkozási szakemberek előadásait, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főzőtanfolyamokat, öko és bio szemléletű termékbemutatókat kínál - nem csak vegetáriánusoknak! Augusztus 24-én 15 órakor Varga Sándor természetgyógyász tart előadást a tejről a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. A rendezvényre a belépés ingyenes!  

Amikor a napi munkától fáradtan a XXI. század embere leül vacsorázni az asztalhoz, élelmi-szert eszik, amit előzőleg élelmiszerboltban vásárolt és élelmiszergyártók állítottak elő bonyolult fizikai-kémiai eljárások segítségével nagy üzemekben. A vastagon szedett kifejezés is világosan mutatja a magyar nyelv csodálatos kifejezőkészségének eszközeivel a különbséget az élelem és az élelmi-szer között! Az élelem az ember számára való tápláló ételből áll, és nem élelmiszerből. A szer szó jelentése: művi, nem igazi, manipulált. Alig hiszem, hogy 100 évvel ezelőtt Magyarországon (vagy bárhol a világon) pénzt adtak volna az emberek olyan joghurtért, amelynek az a neve, hogy „eper ízű”. Az epres joghurt (ha létezett volna egyáltalában akkoriban!) tejből erjesztett joghurtból és eperből készült volna, míg a példában szereplő agyonreklámozott („legyen egészségesebb, ami finom!”) összetétele a következő.
„Sovány tej, víz, epres gyümölcskészítmény, természetazonos aroma, cukor, laktóz, tejsavó por, állományjavító, élő joghurtkultúra.”
(Forrás: Eledel-e? Fogyasztóvédelmi füzetkék 4. 1999. dr. Kalas György szerkesztésében


Sajnos a reklámszakma gátlástalansága következtében sokan azt hiszik, hogy most valami olyan dolgot ettek, „a legnevesebb orvosok ajánlásával”, ami egészséges a számukra. Ezért jobb, ha érthetővé tesszük a kifejezéseket. Sovány tej azt jelenti, hogy a tejet gazdasági okok miatt „kiherélték”, emiatt felhasználhatatlan, eladhatatlan valami. A víz csapvíz (benne a feleslegben alkalmazott klór követ-keztében kialakult klórozott szervesanyag tartalommal, a vízvezeték hálózatból kioldódott nehézfémekkel), az epres gyümölcskészítmény valaha eper volt, amelynek levét egyéb célra már felhasználták, majd bonyolult kémiai reakciókkal újra megpróbálták „epresíteni”. A természetazonos aroma és az állományjavító szolgálja ezt a célt, csak az a baj, hogy szintetikus úton nyerik, emiatt testidegen. A cukrot répából kristályosították, finomították – halott anyag, az ember számára legveszélyesebb anyagok egyike. A laktóz eredetileg a tejben volt – tejcukor, de mivel abból előbb már eltávolították, egy részét mesterségesen visszapótolják (a tejcukorra elutasító reakcióval reagálók nagy örömére). A tejsavó, a tejipar gyártási mellékter-méke, amit, ha a csatornába eresztenek környezetvédelmi bírságot kell fizetniük érte, ezért a vizet eltávolítva a termékekbe teszik.


Ezek után felteszem a kérdést: mit keres az epres joghurtban a sovány tej (nem abból készült volna a joghurt?), a víz, a répacukor és többi oda nem való dolog? Azonban a leglényegesebb talán a következő: hová lett belőle a joghurt és az eper?
A kérdésre a választ a tejipari szakembereknek – az un. „tejlobby” – képviselőinek kellene megadniuk, de mivel mindenki pontosan tudja, hogy ez olyan emberek érdekszövetsége, akiknek kizárólag a profit az érdeke, ezért a kérdés költői marad.
„A tej élet, erő, egészség” – harsogta a reklám évtizedeken keresztül. Az, de csak a bocinak – annak is csak volt, addig ameddig a „mamája” nem genetikai módosítással, lombikbébi prog-ram keretében született és természetes táplálékokkal táplálkozott, a szabad levegőn. Ma már zárt térben, hormon és gyógyszerkezeléssel, védőoltásokkal „óvják” őket, vegyi úton (és saját elhullott társaik teteméből) előállított „tápanyaggal” etetik, a napfényt csak hírből ismerik. Mindez, mint kémiai anyag és mint bioinformáció benne van a tejben, amelynek élettani értéke az elmúlt 50 évben 95 %-kal csökkent és így a béka hátsó fele alá ereszkedett. Az a műanyag, ami az iskolatej akciók során („áldozatos” politikusaink segítségével) a gyermekek szer-vezetébe kerül, a második leggyakoribb allergén! A légzőszervi betegségek elsődleges kiváltójával a fehérlisztből készített kenyérrel és péksüteményekkel együtt.

Nagyon sokan, sokféleképpen kivesézték már a tej és tejtermékfogyasztás hátrányait, azért most csak a legfontosabbakon szaladjunk át emlékeztetőül.

•    Az ember számára csak az anyatej természetes táplálék, az is csak csecsemőkorban. Minden más állat tejének összetétele (még a mostanában nagyon felkapott kecske és juh teje is!) lényeges alkotóelemeiben eltér az anyatejtől. Az orvostudomány egyik legnagyobb ellentmondásai közé tartozik az, hogy amíg a gyermekek táplálkozásáról szóló főiskolai tankönyvben részletesen szó esik a tej rendkívül káros hatásairól, addig néhány oldallal később, mint természetes tápanyagnak, mindennapi alkalmazására buzdít! Ismeretes, hogy hároméves kora után a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz nevű enzim termelődése a magyar emberek egyharmadában elégtelen – emiatt a tejcu-kor emésztése is az!
(Forrás: Dr. Szél Éva – Az egészséges gyermek fejlődése, táplálása, gondozása)

•    A tehéntej fogyasztása az ember számára bizonyos értelemben képtelenségnek számít. Ha egészségügyi szempontból vizsgáljuk a tejet, mint táplálékot, azt találjuk, hogy bár elvileg magas értékű fehérjeforrás, azonban emésztése során rengeteg savasító melléktermék keletkezik, ezekből pedig ekcéma, asztma, allergia, légúti-, nőgyógy-ászati-, és ízületi betegségek alakulnak ki. Ismeretes, hogy a nyers diófélék, olajos magok és a csíráztatott gabona semmiben nem maradnak le a tej mögött, sőt ezek lét-fontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal látnak el bennünket azonnal beépíthető formában és méreganyag nélkül.


•    A tejet optimálisan csak oltógyomorral lehet megemészteni. Ugyan a gyomorsavtól is kicsapódik a tejfehérje, és az emésztőrendszerünk képes a tejfehérjét aminosavakká bontani, ez a folyamat mégsem működik olyan jól, mint a teheneknél. Különben nem nyákosítana annyira bennünket, amikor az emésztőnedvek nem termelődnek optimáli-san, vagy ha a tejet sok más, édes élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

•    A tej, mint kalciumforrás az egészséges ember számára, akinek anyagcseréje nagy-jából egyensúlyban van, nem sok jelentőséggel bír, mivel lúgos többletű, vitális anyagokban gazdag étrend esetén sokkal kevesebb kalciumra van szükségünk, mint amikor az anyagcserénket sok hússal, hallal, tojással, finomított cukorral, fehér lisztből készült termékekkel és alkoholos italokkal túlsavasítjuk. A vegetáriánus, kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozás ezért rendszerint elegendő kalciumot tar-talmaz az egészséges kalciumháztartáshoz. Persze vannak olyan táplálékok, amelyek-ben kifejezetten sok a kalcium. Ilyen elsősorban a szezámmag, a mandula és a török mogyoró, illetve a brokkoli.

•    Energetikai szempontból viszont a tejtermékek, alig aktiválják emésztőszerveinket. Másik oldalról azonban nem is földelnek minket olyan erősen, mint a többi állati eredetű élelmiszer, amiért manapság egyre több ember választja a lakto vegetáriánus táplálkozásmódot.

•    Ha valakinek a szervezete nem allergizál közvetlenül sem a tejcukorra, sem a tejfehér-jére, akkor olyan tejet fogyasszon, ami a legkevesebb feldolgozási fázison ment ke-resztül. Ilyen a frissen fejt nyers tej, ami a hiedelemmel ellentétben jobban védett, mint a pasztörizált. Eredetileg a marhatuberkulózist és az emberre is veszélyes marha-betegségek terjedését akarták ezzel megakadályozni. A dolog eléggé kétséges, hiszen a tuberkulózis baktériumok ilyen alacsony hőmérsékleten csak részben pusztulnak el. A fejés során természetesen más baktériumok is a tejbe juthatnak, ezek azonban ko-rántsem olyan veszélyesek, mint a tuberkulózis baktériumok. A pasztörizálással azonban nemcsak a kórokozók pusztulnak el részlegesen vagy teljesen, hanem a friss tejben megtalálható tejsavbaktériumok is, amelyek normál esetben a nemkí-vánatos baktériumok növekedését gátolják. Ezen kívül a tejfehérjék egy része dena-turálódik. A tej életenergiája tehát mindenképpen sokat csökken a pasztörizálás fo-lyamata során, így utána már egyáltalán nem számít egészséges élelmiszernek.

•    Még ha a tej pasztörizálásának eredetileg volt is célja és értelme, a homogénezés vi-szont a tej teljesen fölösleges feldolgozási eljárása. Annak érdekében, hogy a tetején ne képződjön föl, mert azt nem szeretjük, magas nyomás alatt egy szívókán keresztül acéllemezre fecskendezik a tejet, minek következtében a tejzsír mikroméretű cseppekre bomlik, s így egyenletes (homogén) mennyiségben oszlik el a tejben. Ezt az eljárást nevezik tehát homogénezésnek. Az egészségre nézve azonban mindez igencsak elgon-dolkoztató. A homogénezett zsírrészecskék ugyanis olyan kicsik, hogy egy részük a bélfalon keresztül emésztetlenül a nyirokrendszerbe és a vérbe kerülhetnek. Hogy mennyire káros az emberre a felszívódott, megemésztetlen, homogénezett tejzsír, azt nehéz megmondani, kiváltképp, hogy az egész zsírmolekulák sem a nyirokrendszerben, sem a vérben nem számítanak különösnek. Az azonban bizonyos, hogy a tej egyik enzimje, az úgynevezett xantinoxidáz, amely normál esetben a tej nagy zsírmolekuláin található, és onnan az emésztőnedvek könnyen el tudják pusztítani, a homogénezéssel a kis zsírrészecskékbe jut. A kis zsírgolyócskák belsejében az emész-tőnedvek már nem fejthetik ki rá hatásukat, azaz nem semmisíthetik meg, s így végül a vérbe kerül. Ez az enzim azután megkapaszkodik a véredények falain, és ott károkat okozhat, amelyek esetlegesen érszűkülethez vezető változásokat is előidézhetnek.


•    Egy másik ilyen egészségtelen tejtermék az úgynevezett UH-tej, melynek előállításánál a tejet néhány másodperc erejéig 150 °C -ra melegítik, s ezzel néhány hónapra el-tartható marad. Eközben a tejfehérje akár 90%-osan is denaturálódhat, ami az olyan vízoldható vitaminoknál, mint a B-vitaminok és a C-vitamin, komoly veszteséget je-lent. A tej azon típusú sterilizációja azonban, amikor 10 - 30 percen keresztül 110 - 120 °C -on melegítik, még sokkal nagyobb vitaminveszteséget jelent. Ezáltal ugyanis a vitaminok akár 50 %-a is megsemmisülhet, sőt a B12-vitamin esetében ez az arány 80-100 %-ra is felszökhet. Ezért én alapvetően mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha lehet, nyers tejtermékeket fogyasszon. A homogénezett tejről, pedig lebeszélem az embereket, főleg azért, mert az érszűkület az egyik leggyakoribb betegség. Ennek oka feltehetőleg nem csak a finomított cukor és más egészségtelen élelmiszerek fo-gyasztása, hanem a homogénezett tej is. A fogyasztó sajnos nem mindig tudja köny-nyen felismerni, melyik tejtermék homogénezett és melyik nem, mert ezzel kapcsola-tosan a gyártóknak semmilyen törvényben előírt nyilatkozási kötelezettségük nincs! Az ember majdnem biztos lehet abban, hogy az élelmiszerboltokban és szupermar-ketekben minden tejtermék, akár teljes tej, akár zsírszegény tej, joghurt, kefir vagy esetleg egyik - másik tejszín is az, nemcsak pasztörizált, de homogénezett is, még akkor is, ha azt nem tüntették fel a csomagoláson.
(Forrás: Henning-Müller Burzler – Egészségesen és allergiamentesen)

Az előbbiek alapján annak, akinek az allergia miatt hasonló cipőben jár a gyereke, vagy csak előre gondolkodik, íme néhány segítség, hogy miként lehet a tejet, tejtermékeket pótolni?

•    Ha tejre van szükség, akkor bár más az íze (minden szokás kérdése és a szükség nagy úr!), használjunk szója, rizs, vagy magtejeket. Ezek a bioboltban „arany árban” besze-rezhetők, de otthon magunk is készíthetünk, sokkal olcsóbban.

•    Kakaó.
Ez nagyon sok gyerek kedvenc reggeli, vagy esti itala. Az előbb említett bár-melyik tejből előállítható karobpor (szentjános kenyér) és egy kevés méz segítségével. Ha azonban dióból és rizsből készítünk tejet, akkor a színe és finom íze önmagában pótolhatja, az egykori kedvencet – a kakaóban levő káros - teobromin nélkül. Arról nem beszélve, hogy a benne lévő kalcium sokkal jobban szolgálja a csontrendszer fej-lődését. A tehéntej ízére a mandula és rizs kombinációja hasonlít a legjobban.

•    Túró.
Ez könnyen helyettesíthető tofuval (szójatúró), amely ma már nem csak a bioboltokban, hanem a nagyobb élelmiszerboltokban is beszerezhető. Önmagában semleges ízű, bárhogyan variálható sós, vagy édes ételekhez. Készíthető belőle körözött (senki sem mondja meg, hogy nem tehéntúróból készült!), túrógombóc, vagy túrótorta is!

•    Tejföl.
Ez is készíthető tofuból, de készen is kapható. Önmagában nem olyan jó, mint az eredeti, azonban rakott ételekhez (rakott krumpli, rakott kel, stb.), vagy levesekbe (pl. bableves) nagyon jól használható.

•    Sajt. Ma már lehet kapni ilyet is a bioboltokban, de természetesen más az íze és más-képpen viselkedik, mint a tehéntejből előállított sajt. Hőkezelésre nem válik szálassá, nem nyúlik, az íze sem teljesen azonos. A sajtkedvelők ne várják, hogy ezzel teljesen pótolhatják kedvencüket, de el lehet gondolkozni: mi fontosabb? Az egészség, vagy az élvezetek?

Varga Sándor holiszta, természetgyógyász tanár
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5151 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x