Nincs nála nagyobb krimiíró
Címlap / Kultúra / Nincs nála nagyobb krimiíró

>

Nincs nála nagyobb krimiíró

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Elmore Leonard neve hallatán a krimirajongók biztosan felkapják a fejüket, nem véletlenül. Az írók írója néhány nappal ezelőtt elhunyt. Emléke és munkássága könyveiben él tovább.  

A New Orleans-i születésű író számtalan sikerkönyvvel büszkélkedhet - The Bounty Hunters című első regénye 1953-ban jelent meg, és innentől kezdve nem volt megállás. Pályája elején főleg westerneket írt, később a krimi és a thrillerek világa felé fordult, és milyen jól is tette! Lélegzetelállítóan izgalmas sztorijaira a rendezők is felfigyeltek, és több mint huszonöt írását filmre adaptálták - ugye mindenki látta a Szóljatok a köpcösnek! (1995) vagy a Mint a kámfor (1998) című mozifilmeket? Nem kisebb nevek tanulták az általa írt szöveget, mint Clint Eastwood a Joe Kiddben (1972), Charles Bronson a Mr. Majestykben (1974) vagy Burt Reynolds a Stickben (1985).


A könyveire jellemző sziporkázó, olykor durva párbeszédek, lebilincselő cselekményszálak, a pattanásig feszült atmoszféra, valamint a sport és erőszak realisztikus bemutatása Tarantino érdeklődését is felkeltette -  a Rum Punch című regény alapján született a méltán elismert Jackie Brown (1997). A 2012-ben megjelent Raylan című könyvében korábbi regényeinek (Pronto, 1993; Riding The Rap, 1995) főhősét, egyben A törvény embere című TV-sorozat jóképű sztárját, a cowboy-kalapos Raylan Givens szövetségi rendőrbírót hozta vissza, a 2013-as Dinamit pedig a hatvanas-hetvenes évek Amerikájába kalauzol. Van itt minden: diáklázadások, hippik és polgárjogi mozgalmak, na meg persze szex, drog és rock&roll, ahogy a csövön kifér. A szerzőtől hamarosan a Riding The Rap című regény is olvasható magyarul.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x