Pezsgő és popcorn?
Címlap / Kultúra / Pezsgő és popcorn?

>

Pezsgő és popcorn?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Legyen az reggeli tojásrántotta, borkorcsolyaként kínált pattogatott kukorica vagy chips, a jól bevált osztriga vagy épp egy rendhagyó, robbanócukorba forgatott kecskesajt előételként - a pezsgő igazi jolly-jokerként a legtöbb étellel remek párost alkot. Ráadásul reggeli mellé fogyasztva felélénkít, aperitifként meghozza az étvágyat, és szinte az egyetlen olyan bor, amely egy egész étkezést képes végigkísérni. Még könnyebb a dolgunk, ha megismerjük az egyes stílusokat - a Pezsgő Világ III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban épp erre nyílik lehetőség.  

A pezsgő kiválasztásakor egyetlen főszabályt kell csak kőbe vésnünk; adjunk a minőségre. És ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy egy borhoz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy könnyed prosecco akár a mindennapok itala is lehet, de egy hazai palackos erjesztésű (méthode traditonelle) pezsgőt is jóval az ünnepi alkalmakra tartogatott champagne – vagy egy vörösbor – ára alatt beszerezhetünk.

Csizmazia László séf, a Pezsgő Világ nagykövete szerint pezsgő-étel párosításoknál a legjobb, ha rászánjuk az időt a kísérletezésre és sokat kóstolunk. Amikor pezsgővacsorákat kreál, ő maga is szívesebben támaszkodik tapasztalataira, érzékszervi benyomásaira, mint az elméletekre vagy a molekuláris gasztronómia elveire.


Pezsdítően kreatív megoldások
  • Egy „párizsi reggelihez”, vagyis vajas, narancslekváros croissant-hoz és gyümölcsalátához, sima tojásrántottához vagy benedict módra elkészített tojáshoz bátran töltsünk ki egy pohár pezsgőt.
  • Ebédre vagy vacsorára az egyszerű fish & chips is megteszi, nem csak a homár és az osztriga mellé eshet jól egy pohár pezsgő.
  • Sőt, rendhagyó, de annál ütőképesebb páros egy sós chipsszel vagy egy kosár pattogatott kukoricával is! Utóbbit Csizmazia László séf is megerősíti; mivel a pezsgő élesztős jegyei néha épp a pattogatott kukorica aromáit idézik, így teljes a harmónia. Ráadásul a kukorica egész neutrális, így a sóssága érvényesül. Ez nem csak kiemeli a pezsgő frissítő ízét, de közömbösíti is a savait és persze megszomjazunk tőle, így máris jöhet a következő pohár. A popcorn epres-joghurtos ízesítéssel pedig mesés lesz egy pohár rosé pezsgő mellé!
  • Ennél is bátrabbaknak a robbanócukorkába forgatott kecskesajtot ajánljuk, a cukor a buborékokkal egymást berobbantva hatványozottan izgalmas felfedezés.
  • És ha már a nyarat búcsúztatjuk, idézzük fel a hangulatot egy gyümölcsös jégnyalókával, amit pillanatok alatt elkészíthetünk és akár a pezsgő mellé, akár kehelyben tálalva és pezsgővel felöntve is kipróbálhatunk.

Ne habozzunk kipróbálni a klasszikusokat
  • Előételként népszerű pezsgőhöz az osztriga, amelyet citrom vagy limelével kínálnak, így szépen harmonizál az ital savtartalmával. Rosé pezsgőkhöz jó választás a lazactatár, ahol a színharmónia is kiteljesedik. Ha az előétel nehezebb, például libamáj, ahhoz már érdemes hosszabban érlelt, brut vagy még inkább magasabb cukortartalmú tételt választanunk. Ha évjáratot látunk a palackon, akkor a legtöbb esetben máris sínen vagyunk.
  • A főételeknél szinte bármilyen ételhez találunk megfelelő buborékosat. A halakon, tenger gyümölcsein és fehér húsokon, baromfin kívül egy komolyabb méthode traditionelle pezsgő marhahús vagy vadétel mellett is megállja a helyét. Osama Kutaini e mellett rizottókkal és homárral is nagyon szereti, a japán konyha ételei közül pedig sushit ajánl legszívesebben. Utóbbihoz Blanc de Blancs, vagyis csak chardonnay szőlőfajtából készült champagne dukál. Hibát a pezsgő-étel párosításkor szinte csak túlzottan hagymás vagy fokhagymás fogásokkal követhetünk el, például egy disznótorossal, esetleg egy masszívan zsíros és füstös grillétellel.
  • A desszerteknél is érdemes az ízek harmóniájából kiindulni, egy trópusi gyümölcsös aromákat mutató pezsgő mellé egy nem túl édes ananászos desszert, egy rosé mellé málnás vagy meggyes, friss gyümölcsös desszertek illenek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2551 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x