Gondolathíd a sport segítségével
Címlap / Kultúra / Gondolathíd a sport segítségével

>

Gondolathíd a sport segítségével

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

A “Hey’Ya: Arab női sportolók" fotó és video kiállítás, az arab világ női atlétáit ünnepli. Ez a kiállítás kissé kilóg a Zenith Art Exchange többi, arab nemzetiségű alkotók által létrehozott tárlataiból, azonban a rendezők mégis úgy gondolták, érdemes egy kis engedményt tenni a szigorú kurátori koncepcióval szemben 

A francia származású művész testvérpár Brigitte és Marian Lacombe fotói rendkívül izgalmas betekintést engednek az arab társadalom hagyományokat és modernséget oly sajátos módon ötvőző társadalmába.  A nemzetközileg elismert fotóművész Lacombe testvérével a dokumentum filmes Marian Lacombeal hozta létre a He’Ya című kiállítást, amely magyarul a “Gyerünk” buzdító szónak fele meg és az atléták energiájára, elkötelezettségére utal .


A Qatar Museum Authority (Katari Múzeumi Hivatal) rendelte meg a 90 nagy méretű képet 20 arab országból származó olimpikonokról és nem olimpiai sportolókról Brigitte Lacombetól, a sportolókhoz kapcsolódó filmeket pedig Marian Lacombetól. Azzal, hogy a képeket a sportolók személyes történetében helyez el a művész a Hey’Ya arab sportoló nők című kiállítás olyan modern és elkötelezett arcát mutatja be az arab nőknek, amellyel egy szélesebb körű – sokszor elhallgatott –párbeszédet kezdeményez a nemiség és a sport kapcsolatáról az arab világban.
A project 7 hónapig tartott, 2011 decemberében kezdődött az Atléták falujában, a dohai Arab Játékok ideje alatt, amelynek során Brigitte és Marian Lacombe felállították kültéri stúdiójukat egymás mellett dolgozva. Ezt követően az Arab Öbölbe és Afrikába utaztak, ahol mindenféle korú és teljesítményű  női atlétákkal dolgoztak. A Qatar Aspire program támogatásával, amely a fiatal ok számára teremt sportolási lehetőségeket, a tehetséges utánpótlás sportolókkal is tudtak dolgozni.


2012. július 25 és 2012 Augusztus 11 között a Sotheby’s Aukciósház londoni galériája mutatta be a Hey’Ya Arab sportolónők című kiállítást. A tárlatot a 2012-es Olympiai Játékokhoz kapcsolódva szervezték, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az arab nők sportolási vagy nemzetközi versenyszerű sportolásban való részvételi lehetőségeinek bővülésére.
Őfelsége Sheika Al Mayassa bint Hamad Al Thani a kiállítás védnöke, a Qatar Museums Authority (Qatar Múzeumi Hivatal) vezetője nyitotta meg a kiállítást 2013 Március 7-én a QMA Gallériában a Katara Cultural Villageben. A kiállítás 2013 Június 13-áig tartott, innen érkezik 2013 októberében Magyarországra. 

‘He’Ya Arab Women in Sport’ -‘He’Ya arab női sportolók’
Brigitte and Marian Lacombe fotói és filmjei
10.24./ 11.24. 2013 Zsolnay Negyed, Pécs
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2755 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x