Ősszel is: Balaton!
Címlap / Kultúra / Ősszel is: Balaton!

>

Ősszel is: Balaton!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

A Balatonról neked is a lubickolás, a nyári fürdőzések, a sült hekk és a lángos jut eszedbe? Pedig a Balaton ősszel, sőt télen is gyönyörű, sőt, ugyanannyi izgalmas programot kínál, mint nyáron - teszteltük! 

Gyógyfürdők – egészségmegőrzés, gyógyulás, pihenés
Amikor hidegebbre fordul az idő, a Balatonnál akkor is lehet egy jót fürdőzni. A környéken rengeteg gyógyfürdő várja a pihenni, gyógyulni vágyókat. Hévíz a maga nemében páratlan a tündérrózsákkal tarkított, különleges gyógyerőt képviselő ősi tavával, és az erre épült széleskörű gyógyászati szolgáltatásaival.  Az utóbbi évek újdonsága, hogy a tó vizét elvezető Hévíz-patakon október vége és március között  kenuzni is lehet, és persze gyönyörködni a végtelen nyugalmat árasztó tájban. A másik csodás fürdőváros, Zalakaros ma már messze nem csak az idős fürdővendégek gyógyszigete, de igazi fürdőparadicsom a családosoknak, kisgyermekeseknek, az aktív kikapcsolódás híveinek pedig tökéletes kiindulópont túrázáshoz, biciklizéshez is.

Kerékpárral a Balaton körül

A balatoni bringakörút az egyik legjobban kiépített és nem utolsósorban legszebb bicikliút-hálózat Magyarországon, kezdőknek is bátran ajánlható. Ha nincs vagy nem akarod hozni a saját biciklidet, akkor érdemes bérelni. Így kevesebb a csomagod, garantáltan jó minőségű, teljesen felszerelt kerékpárt kapsz és a túra végeztével akár más célállomáson is leadhatod, mint ahol nyeregbe pattantál. Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz és Zalakaros a nyugat-balatoni kölcsönző hálózat tagjai, ahol a Tourinform irodákban veheted fel vagy adhatod le a kétkerekűt. A bicikliutakat tényleg szépen jelzik szinte kivétel nélkül mindenütt, így eltévedni nagyon nehéz, erre további garancia a szinte minden Tourinform irodában beszerezhető – ingyenes! – kerékpáros térkép! Az 5-10 km-es rövidebb útvonalaktól kezdve a hosszabb távokig sokféle útvonal közül választhatjátok ki az edzettségeteknek és a tervezett látnivalóknak legjobban megfelelőket.

A kellemesen bejárható utak mellett úton-útfélen megtekintésre érdemes régi épületek, kiállítások, templomok és számos más látnivaló várja a kíváncsi turistákat. A vasúti és a hajós közlekedést is egyre egyszerűbben lehet ötvözni. Nemcsak a MÁV kínál kedvezményes biciklis lehetőségeket az utazóknak, de egyre több balatoni hajón is szállíthatod a kerékpárodat egyik partról a másikra. A nyugodtan, méltóságteljesen fodrozódó őszi Balaton a bringautak mentén, de a tavat átszelő hajóról is különleges látvány!


Kirándulások a balatoni erdőkben

A túrázás szerelmesei is megtalálják a számításukat, és nem csak azért, mert több balatoni településen is áthalad az Országos Kéktúra.  A kéktúra útvonalán kirándulva eddig talán többen jutottak el az útba eső rezi várba, a zalaszántói buddhista Béke-sztúpához vagy Keszthely nevezetességeihez.  Érdemes azonban ma még kevésbé népszerű, de természeti szépségekben ugyanúgy bővelkedő ösvényeket is felkeresnünk! A legutóbbi fejlesztéseknek és a lelkes civil összefogásnak köszönhetően ma már nagyon könnyen tájékozódhatunk például a gyenesdiási erdőkben, ahol végigjárhatjuk a vidék neves szülöttének szentelt Darnay-ösvényt és  számos kilátóból  megcsodálhatjuk a környező erdőket és nem utolsósorban a Balatont.
A gyerekes családoknak is jó móka például a Balatongyörök és Balatonederics között húzódó, 38 állomásból álló Pele apó tanösvény, amely a természettel barátkozó gyermekeket ismerteti meg a térség állatfajaival és más természeti értékeivel. Az ösvény mentén található a fokozottan védett, több mint 5 km hosszúságú Csodabogyós-barlang is, amelynek meglátogatása igazi kaland! Előzetes bejelentkezéssel, overallos kalandtúra keretében szakképzett túravezetők kísérnek végig a Föld gyomrában kialakult járatrendszerben.


Ha pedig még izgalmasabbá akarjuk tenni a természetjárást, érdemes egy-két geoládát is megkeresni, főleg, hogy ma már nemcsak szöveges leírást, de a www.gpsturistautak.hu weboldalról letölthető GPS-koordinátákat követve is haladhatunk. Hogy a kicsik számára még élvezetesebb legyen a játék, az itt elhelyezett 50 geoládában a Keszthelyi-hegységre jellemző növény- és állatfajok képeit is elrejtették puzzle formájában.

Látnivalók sokasága
A balatoni települések közül Keszthely büszkélkedhet talán a legtöbb múzeummal, így ha ezt a várost választjuk őszi-téli pihenésünk színhelyéül, egészen biztosan akad olyan látnivaló, amit még nem volt alkalmunk útba ejteni.  A Festetics kastély és a könyvtár csodái, a Hintómúzeum, a Vadászati Múzeum és Vasútmodell Kiállítás, a Balatoni múzeum, a Babamúzeum, Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, a Játékmúzeum, a Nosztalgia- és giccsmúzeum, a Kinzómúzeum, a Rádió- TV Múzeum, a Magyar Feltalálók Múzeuma, a Cadillac Múzeum, a Marcipán Múzeum és az Erotikus Panoptikum már évek óta várja látogatókat. Idén nyílt meg a Kályhák háza, a fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész mester kicsi, de barátságos kiállítása, ami ugyancsak megér egy látogatást. Ne feledkezzünk meg a kisebb balatoni falvakról sem, amelyek olyan kis kincseket rejtenek magukban, mint például a talpasházak (Balatonszentgyörgy, Vörs) vagy a szintén vörsi Tűzoltómúzeum, amely gyűjteményének nagyságát és kiállítási tárgyait tekintve egyaránt országos jelentőségű. Balatonszentgyörgyre a a Festetics grófok vadászvára, a különleges Csillagvár miatt is érdemes ellátogatni. A világon egyedülálló, csillag alaprajzú épületben ma középkori jeleneteket megelevenítő panoptikum (lakomázó vitézekkel, fogat húzó falusi kováccsal és más életképekkel), és korabeli viseleteket – egészen az I. világháború katonáiig – bemutató huszármúzeum is található.


Ha már erre jártunk, érdemes beiktatni egy kis-balatoni kiruccanást is. A nádasok között vagy a méltóságteljes bivalyokat  szemlélve átélhetjük azt a ma már oly ritka érzést, amikor szinte megáll az idő. Ezekből a pillanatokból pedig a tél közeledtével érdemes feltankolni!

www.hazateres.net
Fotók: Vinnay Péter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2635 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x