Zen bölcsességek a kávé mellé
Címlap / Kultúra / Zen bölcsességek a kávé mellé

>

Zen bölcsességek a kávé mellé

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Zen, békesség, belső munka, bölcsesség - és folytathatnánk még az asszociációs láncot a végtelenségig. Amikor zen bölcsességeket olvasunk minden olyan egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik. Így aki ezt szereti, szeretni fogja Scott Shaw apró, kicsi könyvecskéjét, mely nagy tudást rejt.  

Te hol élsz? A múltban, folyamatosan hátra tekingetve, hogy hol szúrtad el vagy milyen jó volt akkor és ott? A jövőben, azt keresve vajon mikor éred el végre a célod?
Amíg folyton „időutazásokban” veszel részt és képtelen vagy az Itt és Mostban létezni, addig a hiányérzet nem múlik el.
Velős kis könyvében Shaw 108 módját kínálja eme nemes cél elérésének. A száznyolc – a buddhista tradíció szent száma – megegyezik a számos keleti hagyományban alkalmazott meditációs mala, azaz gyöngyfüzér (vagy olvasó) szemeinek számával. Olvasd el az igazság ezen egyszerű gyöngyszemeit egyvégtében, hogy jelentős, valóban lélekemelő inspirációban részesülj, vagy üsd fel a könyvet találomra, hogy az adott pillanatnak legmegfelelőbb útmutatásra lelj.
Lépj ki egy percre a káoszból, és nyerd vissza az életed. Hagyd, hogy ezek a meditatív szövegek elvezessenek téged a csend és nyugalom birodalmába – a helyre, ahol meghallhatod a szíved hangját. A béke szigetére.


Az élet összetett. Néha úgy fest, mintha nem volna más, csak nézeteltérések, véleménykülönbségek, egymásnak ellentmondó filozófiák, érzelmi manipulációk, és akár fizikai konfrontációk végtelen sorozata. A konfliktusok szerves részei az életünknek. Ám ha hagyjuk, hogy a külső események, vagy belső, diszharmonikus érzéseink megzavarják, vagy akár tönkretegyék a békénket – egy személy, aki elénk vág a forgalomban, vagy a folyton sutyorgó, elhallgatni képtelen belső hangocska: „Sosem leszek kész semmivel”, vagy „Rossz vagyok, ostoba, bűnös”, – soha nem ismerhetjük meg az igazi elégedettséget. Mikor úgy tűnik, nem vagyunk képesek zöld ágra vergődni az életünkben szerepet játszó emberekkel, beleértve önmagunkat is… mikor hagyjuk, hogy mások, akiket szemlátomást a konfliktusok éltetnek, folyton belerángassanak a perpatvarba… igenis választhatjuk a békét.

Miért nem tesszük ezt? Miért nem vetünk véget az olyan emberekkel való kapcsolatunknak, akik készek bármit megtenni, csak hogy elérjék, amire épp abban a pillanatban vágynak? Miért nem vonulunk ki egy olyan társadalomból, amely azt állítja, hogy a „karrier-éhség”, „motiváció”, „célratörés”, „ambíció” helyes dolgok? Miért nem hagyunk fel egyszerűen a romboló belső dialógusainkkal abban a pillanatban, ahogy felismerjük: csak megfosztanak minket a békénktől és nyugalmunktól? Nos, mi próbáljuk…

Ám még az ősi mesterek sem voltak mentesek a küzdelemtől. A legenda szerint az i.sz. VII. században Hui-neng, a szerzetes legyőzte mesterét, Hung-jent – a Csan buddhizmus ötödik pátriárkáját – abban a versenyben, hogy ki tud jobb és mélyebb spirituális verset (haikut) írni. Hui-neng bebizonyította, hogy a megvilágosodás magasabb fokára jutott mesterénél – ám menekülnie kellett Hung-jen megtorlása elől. Nem valami békés eset, még akkor sem, ha ez vezetett később a ma Zen-ként ismert tan megalapításához.


Néhányan azt hiszik, hogy ha elmennének valami másik helyre, vagy ha valami mást csinálnának, akkor megismerhetnék a békét. Ám az a hely, az a tett nem létezik.  És valószínűleg ők sem lennének elégedettebbek, beteljesültebbek vagy békésebbek, mint azelőtt – hacsak nem munkálkodtak közben a békéjükön is – az „itt és most létezés”, a „hurrikán szeme” attitűd kifejlesztésén.

A béke belső győzelem. Nem valami olyasmi, amit valami vagy valaki megadhat neked kívülről. Hogy békére lelj minden élethelyzetben, ki kell fejlesztened magadban a képességet, hogy a hurrikán szemévé válj konfliktusok terhelte világunkban – a nyugalom és csend magjává, a vihar mozdulatlan középpontjává.

Ez a könyvecske 108 meditáció gyűjteménye, amelyek célja, hogy segítsenek a saját belső békéd elérésében és megőrzésében. A 108 a buddhista hagyomány szent száma. Úgy tartják, ennyi vágyon kell felülkerekednie annak, aki el akarja érni a megvilágosodást. Számos keleti tradícióban az emberek 108 gyöngyből álló rózsafüzért – malát – használnak meditációs segédeszközként. A mantra recitálása közben az ujjak között morzsolt szemek segítenek fókuszálni az elmét, és a meditáció nyugodt birodalmának elérését.

Az ebben a könyvben leírt 108 meditáció inspirációs forrásként szolgál – és emlékeztetőül, hogy a béke elérése lehetséges. Nem létezik alkalmasabb időpont ennél a pillanatnál, hogy átadd magad a békének.

Scott Shaw: Zen-kapu
Lunarimpex Kiadó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6722 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x