A Magyar Kultúra Napja
Címlap / Kultúra / A Magyar Kultúra Napja

>

A Magyar Kultúra Napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból Magyarország számos településén és több határon túli nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat. 

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Himnusz című versét. A mű öt évvel később, 1828-ban jelent meg először nyomtatásban, és fokozatosan a nemzeti identitás egyik jelképévé vált. 1844-ben pályázatot írtak ki megzenésítésére, amelyet Erkel Ferenc nyert meg. A vers és kottája rövid időn belül több kiadást is megért, a hivatalos elismerés azonban évtizedeken át késett. Kevesen tudják, hogy a Himnusz csak 1990-ben került a nemzeti jelképek közé a címer és a zászló mellé.

 
A Kölcsey Társaság 1995-ben díjat alapított abból a célból, hogy évente elismerje egy, a magyar kultúrában jelentős teljesítményeket elérő, a magyar és az egyetemes kultúra gazdagításán fáradozó művész teljesítményét. A Kölcsey-emlékplakettet idén Vári Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító vehette át.

Ma országszerte különleges programokkal várnak mindenkit.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1848 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x