Főúri séták a Bakony lankáinál
Címlap / Kultúra / Főúri séták a Bakony lankáinál

>

Főúri séták a Bakony lankáinál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Ha kisebb kirándulást vagy hosszabb utazást tervezünk valamelyik nyári hétvégére, vagy már az őszi pihenésre gondolunk, érdemes felfedezni a Bakony tájegységeit - különleges élmények és látnivalók várnak ránk itt is, nemcsak a felkapott turisztikai régiókban. 

A Budapesttől alig több mint egy órára fekvő Móri-árok a Bakony és a Vértes hegység között fekvő völgy, amelyben olyan kis gyöngyszemek találhatók, mint Csókakő, Bodajk, Fehérvárcsurgó vagy Iszkaszentgyörgy. Meglepően sok errefelé az egykori főúri kastély, amelyek nagy része ma újra eredeti vagy közel eredeti pompájában látható, látogatható, illetve különböző tevékenységeknek, szervezeteknek ad otthont. A környéken változatos kirándulásokat tehetünk, felfedezve a főúri épületek egyedi szépségét és a természet adta pazar látnivalókat egyaránt.


A két móri kastély közül a Lamberg-kastélyban különleges kiállításokat nézhetünk meg, gyönyörűen gondozott a kastélyparkja, ahol az ország legnagyobb francia juharfája mellett a zenei esteknek és koncerteknek is színhelyet biztosító Zenepavilon, halastó és egy pazar kovácsoltvas madárház is található egy pávapárral. A móri borvidékre nemcsak a szüreti időszakban érdemes ellátogatni, a nyári időszakban is üdítő felfrissülést nyújtanak az itt termő, zömében friss fehérborok, amelyeket a helyi pincészetekben kóstolgathatunk.


A térség másik patinás kastélya a kalandos történetű fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amely felújítása óta ismét látogatható, a parkban hangulatos sétát tehetünk, felfrissülhetünk a gasztronómiai különlegességeket kínáló étteremben és meg is szállhatunk a 20 vendégszoba valamelyikében. A kastély olyannyira a tökéletes kikapcsolódást szolgálja, hogy a szobák nagy részében a ma már szinte kötelező síkképernyős tévé helyett, hűen az egykori miliőhöz, többnyelvű, válogatott kötetekből álló minikönyvtár kapott helyet. A kulturális értékek tisztelete sok másban is tetten érhető, időszakos és állandó kiállításai meglepő érdekességeket tartogatnak, és egyedülálló a több ezer könyvet – köztük Fejtő Ferenc egykori gyűjteményét - befogadó könyvtára. Az egykori Károlyi-birtok felújítása még ma is tart, a természetvédelmi oltalom alatt álló kastélykert, a tó, a volt lovarda helyreállítása nem kis feladat. Ebben jelentős részt vállal maga Károlyi György francia nagykövet és felesége, Angelika grófné, akik számos művészeti, kulturális rendezvény szervezésével is őrzik és továbbfejlesztik a kastély nemcsak anyagi, de szellemi pompáját is.


A közeli Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély-, vagyis az iszkaszentgyörgyi kastély szintén megér egy látogatást. Az egymást váltó tulajdonosok közül szinte mindenki hozzáépített változatos igényeiknek és ízlésüknek megfelelően. Az eklektikus, labirintusszerű épület ma is kíváncsivá teszi, és gyakran szokatlan részletekkel lepi meg az idelátogatókat.


Ez a terület a Vértesi Tájvédelmi Körzethez tartozik, egyik legjelentősebb természetvédelmi értéke a Gaja-patak Bodajkhoz közeli szurdoka, amelyben hangulatos, a nyári melegben hűsítő sétát tehetünk. A csodálatosan tiszta patak a Bakony egy meredek falú szurdokvölgyében kanyarog, túránk során elámulhatunk a természet szépséges tüneményein – mi legutóbbi itt jártunkkor még egy hatalmas rákot is láttunk a patakban a gyerekek legnagyobb örömére. Fontos műemlék a közeli csókakői vár is, amely a Vértes hegység magányos szikláján magasodva, a történelmi idők őreként sok izgalmas eseményről mesél. Évezredek óta stratégiailag is fontos ponton állva mindig kiemelt erődítménye volt a térségnek, ma pedig az egyik legszebben és leginkább hozzáértő módon restaurált középkori erődítményünk, ahol még egy korabeli várkápolnát is sikerült eredeti állapotához hasonlóan megőrizni – érdemes ide is ellátogatni!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2191 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x