Meditálni tanítanak a különleges mesekönyvek
Címlap / Kultúra / Meditálni tanítanak a különleges mesekönyvek

>

Meditálni tanítanak a különleges mesekönyvek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Felnőttként gyakran vágyunk rá, hogy csökkenthessük a bennünk lévő szorongást, melyet a pénz, a megfelelni vágyás okoz. A stresszoldáshoz, önizalmunk növeléséhez igénybe vesszük a sport levezető hatását, pszichológus vagy valamilyen szer segítségét, de egyre nagyobb rajongótábora van az ősi idők óta működő meditációnak is. Nem egyszerű. Sokkal könnyebb lesz viszont azoknak a gyerekeknek, akik már óvodásként, kisiskolásként elsajátítják a meditáció, a vizualizáció, a tudatos teremtés képességét. 

A gyerekeknek hozzánk hasonlóan napi gondjaik vannak – még akkor is, ha ezeken mi csak mosolygunk –, ráadásul a szorongásukat csak növeli, hogy nekik is egyre nagyobb információtömeget kell feldolgozniuk. A tévézés nem segít, az egyre szuperebb elektronikus kütyük sem. Csak a beszélgetés. Apuval, anyuval, a nagyival... De hogyan beszéljünk velük olyan témákról, amit még nem tudnak megfogalmazni, az érzéseikről, félelmeikről?

Négy különleges mesekönyvre bukkantunk, melyekben a mesék kicsit különböznek a szokásos elalvás előtti történetektől; mindegyik egyfajta meditáció, mely megnyugtatja, és ellazítja a gyerekeket. Ugyanakkor élénkíti a fantáziájukat, bevonja őket a cselekménybe, saját maguk is szereplőkké válnak” mondta Dezslik Magdolna az Ezoterikuskonyvek.hu webáruház vezetője. „Ez egyfajta meditatív állapot, melyben könnyen feloldhatjuk az életben félelmetesnek tűnő dolgok és helyzetek – például a kedves hörcsög halála miatti félelem, vagy éppen a másnapi felelés – okozta szorongást is. Fantasztikus lehetőség rejlik benne, hogy kicsiként megtaníthatjuk a gyerekeinket meditálni.

Ez a fajta stresszoldás a gyerekeknél épp olyan fontos, mint a felnőtteknek, hiszen az ő mindennapjaik is tele vannak stresszhelyzetekkel – mint a barátokkal való cívódások, a csoportba, osztályba való beilleszkedés nehézségei, egy-egy látszólagos kudarc, kistestvér érkezése, a szeretett állatka elvesztése, vagy akár a szülők válása, veszekedése. Számunkra talán nem is tűnik nagy dolognak, de gyermekünket aggasztja. Gyakran nincs is szó komoly dologról, csupán arról, hogy nehezen viseli a számára felállított korlátokat, szabályokat.

A meditatív mesék a szorongások oldása mellett óriási segítséget nyújtanak a gyerekeknek a különféle fontos készségeik fejlesztéséhez is. Megtanulhatnak jobban összpontosítani, fejlődik a koncentrációs és vizualizációs képességük, egyszersmind jobban megismerik a saját érzéseiket. A történetekben szereplő világoknak a gyerekek is résztvevői, és ami nagyon fontos, biztonságban érzik magukat itt, így örömmel időznek benne.

Az Esti-Buddha mesék című könyvben klasszikus buddhista történetek szerepelnek, a gyerekeknek való megfogalmazásban. Megmutatja, hogy miért fontosak a hagyományok, a család szokásai, és a családtagok közötti kapcsolatok. Lényeges eleme a természet tisztelete, a másokkal való együttérézés, az önbizalom erősítése.


Az Angyali esti mesék a meditáció és a kreativitást fejlesztő vizualizáció mellett mutatja a gyerekeknek, hogy a világ amelyben élnek, egy varázslatos és szeretetteli hely, ahol bármikor felbukkanhatnak az angyalok, csak észre kell venni őket. Lényeges eleme az emberi erények – mint például a szeretet, a segítőkészség – kiemelése.


A Tündéri esti mesék a természet harmóniáján keresztül, és persze a kertben, vízben, erdőkben élő virágszirom ruhás tündérekkel, fejleszti a gyerekek képzeletét. Lényeges eleme a körülöttünk élő világgal való harmónia, a természet szeretete, az állatok és az emberek tisztelete.

A Csodalámpa történetei úgy kezdődnek, hogy a gyerek lehunyja a szemét, felkapja a csodalámpáját, és azzal világítva meg az utat, elindul az elvarázsolt ösvényen. A gyerekek általuk ismert szereplőkkel találkoznak, cicákkal, cirkuszi állatokkal, az erdő lakóival. A történetek lényeges eleme – a meditáció és a kreativitás fejlesztése mellett – az összpontosítás, az önbecsülés megerősítése. 

„Én egy nehéz időszakban kezdtem használni a meditációs meséket a most hétéves kislányomnál. Nagyon szerette, nagyon élvezte őket. Egy-egy történet végén azonnal kipattant a szeme, hogy beszéljünk a hősök kalandjairól. Minden szülőnek ajánlom ezeket a könyveket, mert sokkal finomabb nyelvezetűek, mint a legtöbb társuk. Ami még nagy előnyük, hogy nincsenek gyilkosságok és egyéb horrorisztikus elemek, történetek, mint például más mesékben vagy népmesékben. Ez a fajta finomság, amivel megérintik a gyerekek lelkét, ma nagyon ritka a mesekönyvekben, ezért a hozzám forduló szülőknek is mindig ezeket javaslom. A visszajelzések minden esetben nagyon pozitívak voltak. Előfordult, hogy a saját könyvemet adtam kölcsön és csak fél év múlva tért vissza hozzám.” mondja Orosi Tünde, One Brain konzultáns az Ugorj a Békákkal gyerektréning oktatója. (www.lelekfa.hu)

A mesekönyv-sorozat történetei enyhítik a félénkség, kirekesztettség és magányosság érzését, és finoman erősítik az önbizalom, a szeretet, az önzetlenség, a bátorság és a türelem érzését a kicsikben. Nyitottságra ösztönzik őket, és segítenek abban, hogy megértsék a különböző élethelyzeteket, és feltalálják magukat.

www.ezoterikuskonyvek.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6520 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x