Segítség, nincs pénzem nyaralni
Címlap / Kultúra / Segítség, nincs pénzem nyaralni

>

Segítség, nincs pénzem nyaralni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Ha azt mondom, nyaralás, akkor mindenki lelki szemei előtt a tengerpart sejlik fel, esetleg még pálmafák is, de minimum a Balaton (na jó, az pálmafa nélkül). De mi van, ha erre nincs pénz? Akkor otthon maradsz. De ki mondta, hogy otthon nem lehet nyaralni? 

Boldogult multis alkalmazott koromban beszélgettem – igaz, az télen volt – egy német kolléganővel, aki már alig várta, hogy elmehessen a téli(!) három hetes jól megérdemelt szabadságára. Mivel minden más kollégája mutogatta a síelős képeket, hogy hol-merre jártak, így naívan én is feltettem a kérdést, hogy ő hová megy. Közölte, hogy sehová. Elképedtem. Hogyhogy hátom hétig otthon ül? Csak takarít? Nem, mondta a hölgy, ő pihenni is szokott ilyenkor, és ő nagyon szeret otthon üdülni. Ezen már akkor is elgondolkodtam. Ma már pedig, pénzügyi coachként kifejezetten értékelem ezt a fajta hozzáállást. Hiszen a spórolás nemcsak egy életvitel, hanem egyfajta gondolkodásmód is – ami messze nem arról szól, hogy fogcsikorgatva rántsuk mindig összébb-összébb a gatyaszíjat, hanem arról, hogy a meglévőből úgy hozzuk ki a maximumot, hogy lehetőleg tudjunk tartani egy számunkra is kielégítő, mi több elégedettséget okozó színvonalat.


Mi kell egy kimaxolt nyaraláshoz?

Hát először is az, hogy rakj rendet a fejedben! Ha a Számodra is kizárólag az „utazzunk-el-minél-messzebb-valami-víz-mellé” típusú nyaralás jelenti a pihenést, akkor nem árt némi önismereti munkát elvégezni! Igen, jól olvastad. Önismereti melót!

Gondold végig a következőket:

1. Ki akarja igazából a tengerparti/balatoni nyaralást? – Ha valóban Te, akkor semmi gond. Ha azonban elsősorban azért ez az első gondolatod, mert úgy érzed, különben kilógnál a sorból, kinéznének, ha nem vízparti képeket mutogatnál a melóhelyen szabi után, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ezt a fajta nyaralást tényleg Te akarod!

2. Mi az, amit igazán szeretsz? – Mi az az elfoglaltság, amivel igazán „flow-ban” tudsz lenni? Tudod, ez az az állapot, amikor annyira belefelejtkezel valamibe, hogy „elhajlik a tér-idő kontinuum”: megszűnik a külvilág, mert annyira arra a valamire fókuszálsz. Csak akkor veszed észre, hogy Rád esteledett, amikor véletlenül felnézel – reggel óta először. (És őszintén szólva ilyenkor még rosszul is érzed Magad, hogy vissza kellett zökkenned a valóságba...) Ha van ilyen elfoglaltságod, akkor azzal biztosan érdemes lenne pihenés címén is bíbelődnöd – akár az otthon töltött szabadságodon is. (Ilyenek jellemzően a hobbik. Neked is van? Király, akkor csináld! Nincs? Akkor itt az ideje kísérletezni, próbálkozni, hogy mi jön be!)

3. Mi az, ami igazán pihentet? – Mi az, amitől úgy érzed, hogy tényleg ellazulsz, kikapcsolsz? Mi volt az a cselekvés, amitől legutóbb úgy érezted, hogy minden megszűnt, mindent ki tudtál zárni, és csak Magadra figyeltél? Tuti volt már olyan, amikor alig 5 perc ilyen ténykedés után úgy érezted Magad, mintha jó két órát aludtál volna, de legalábbis jobban forgott az agyad.

Ha ezzel a három pontos gyorsteszttel megvagy, akkor nagyjából már ötleted is van arra, hogy elutazás nélkül hogyan pihend ki Magad a nyár hátra lévő részében.

A hangsúly a pihenésen van!

Igen, a pihenésen. Coachként mindig elképedek, amikor az ügyfeleim közül sokan azt mondják, majd a szabadságuk alatt utolérik magukat a házi- és/vagy ház körüli munkákkal. Tudom, azt is el kell végezni valamikor. Neked viszont azt kell megértened, hogy

1. A házimunka megvár! – Komolyan nem szalad el. Vagyis szépen, lassan, fokozatosan is el lehet tüntetni, el lehet intézni, nem kell mindent egyben egyetlen hétvégére, de legfőképpen nem a komplett szabadságra sűríteni! Hidd el, én is a család (férj + 3 gyerek)-meló (vállalkozás)-ház (kerttel)-kutya (plusz egy nyuszi) mátrixban élek. (És ezen kívül vannak még önkéntes munkáim is.) Nincs házvezetőnőm, bejárónőm, szakácsom, a gyerekeimet mindenhová én hordom, nem sűrűn fordul elő, hogy akár a legkisebb is másra van bízva. Van egy alapnívó, amit tartok, a többi viszont megvár – ellenben mindig minden sorra kerül. Előbb-utóbb. És ez már csak időbeosztás kérdése. (Na, ez a titok!)

2. Más is van a világon! – Nemcsak Te vagy, aki házimunkát végezhet! (Ez alól az egyedüli kivételek a szinglik, akik tényleg max a kutyával-macskával laknak együtt, de nekik meg életbe lép az első pont.) Ha nem egyedül élsz, akkor a családhoz mint kommunához hozzátartozik az is, hogy mindenki a maga erejéhez mérten részt vesz a működtetésében. Úgyhogy nyugodtan rá lehet bízni pl. a férjre a kertben a fűnyírást, a gyerekekre házban kisebb melókat, nagyobbakra a porszívózást, stb.

3. Ez Neked is jár! – érdekes, hogy amikor a pénzt kell költeni, akkor gyakran használjuk ezt a mondatot: „Hát, már ezt a kicsit (pl. csokit, cigit, stb.) sem engedhetem meg magamnak, amikor annyit gürizek?” – és ezzel meg is van ideologizálva, hogy apró-cseprő dolgokra miért is folyik el a pénzünk. Pedig sok esetben egy kiadós alvással jelentősen csökkenne a kávé, kóla, cigi, csoki iránti igényünk. (Igen, a csoki iránt is. Abban is van koffein, ráadásul a emeli az örömhormonok szintjét is, ami egy ideig szintén ellensúlyozza a fáradságérzést. De csak egy ideig. Akár a kávé. Ismerős?) Mindezt ahelyett, hogy időben lefeküdnénk, és kialudnánk magunkat, plusz magunkra szánnánk napi legalább 15 percet egy kis feltöltődésre.


+1. A munkahelyed sem ezt várja Tőled! – Jobb, ha tudod, egyetlen cég sem jótékonysági intézmény. Vagyis nem azért ad Neked a szabadságod idejére is teljes fizut, mert odavan a két szép szemedért. Hanem azért, mert Te neki befektetés vagy. Ergo a szabid idejére ellát ugyanúgy, mintha dolgoznál, ezért cserébe viszont elvárja, hogy egy összeszedett, dolgozni képes, működő agysejtekkel rendelkező dolgozót kapjon vissza a nyaralás után – nem pedig egy használt felmosórongyot, aki agyilag lyukas zokni a fáradságtól, ezért képtelen felfogni is, hogy mit akarnak tőle a melóban.

Az átmeneti megoldás

Ha nincs pénzed arra, hogy két hétre az egész családot felpakold külföldre, de még ennyi időre a Balatonra/Hajdúszoboszlóra, stb. sem juttok el, akkor is van köztes megoldás. Egy-egy napra léptek csak le, és szaladgáltok ide-oda a környéken, az országban (kinek meddig ér a takarója). Ilyet mi is csináltunk több évig, néha még most is, és így megyünk el egy-egy napra valamelyik fürdőbe, élményparkba, kirándulni, akárhová.

Ha azonban sehogyan sem juttok messzebb a legközelebbi hipernél, akkor is van számtalan ötlet, amit akár egyedülállóként, akár családosként úgy valósíthatsz meg, hogy közben pihensz. Arról meg majd írok legközelebb.

Himer Csilla
pénzpedagógus
pénzügyi coach
http://eletdesign.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3444 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x