Tippek a pénz nélküli nyaraláshoz
Címlap / Kultúra / Tippek a pénz nélküli nyaraláshoz

>

Tippek a pénz nélküli nyaraláshoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Bár sokan nem értenek egyet velem, én azt állítom, valójában nem is biztos, hogy el kell utaznod a pihenéshez. Ezt most néhány konkrét ötlettel be is bizonyítom. Nem egyszerűen csak agyoncsapod a tengernyi szabadidődet, hanem a végére fitt is leszel. Fejben mindenképp. 

Környezetváltozás

A nyaralás a legtöbbeknek azt jelenti, hogy elutaznak családostul. Ha lehet, minél messzebbre, hogy minél markánsabb legyen a környezetváltozás. Az elutazás mellett érvelők legfőbb tromfja, hogy ha igazán pihenni akar az ember fia/lánya, akkor bizony ahhoz környezetváltozás kell – tehát muszáj elmenni otthonról. Ebben van igazság, az elutazás valóban környezetváltozás, illetve a pihenéshez valóban hozzájárulhat a környezetváltozás. Számomra azonban nem egyenesági az összefüggés mégsem.

Egy környezetváltozás ugyanis lehet megrázó is. (Hallottál már Te is nyaralási rémtörténeteket, amikor valamilyen oknál fogva nem sikerült jól megválasztani a nyaralás helyét?) Úgyhogy csak emiatt nem biztos, hogy érdemes elutazni.

Ami a környezetváltozást illeti: az a pihentető, amikor a mindennapi környezetből, a hétköznapi mókuskerékből zökkenünk ki. Ez pedig nem földrajzi kategória. Hanem sokkal inkább gondolati és cselekvési. Vagyis tökmindegy, mit csinálsz, ha abban jól érzed Magad és MÁS, mint amit minden nap csinálsz, akkor az már vagy élményt ad, vagy pihentet.

Csinálj mást! – Egyedül

Aki nőként egyedül van, az is találhat olyan szórakozásokat magának, amelyek pihentetik. Itt van egy csokorra való ezekből:

1. Regisztrálj valamelyik közösségi szolgáltatást megosztó oldalon – mint szolgáltató! Kiadhatod pl. a kanapédat, vagy a kocsid egyik ülését másoknak. Ismerkedhetsz – akár más kultúrákkal is.

2. Merülj el a habokban! – Akár napközben is. Überelheted a feelinget egy pohár vörösborral és néhány gyertyával.

3. Olvass el egy jó könyvet! – Lehet vadonatúj is, de előveheted valamelyik régi kedvencedet is.

4. Vegyél egy vödör fagyit, és annyit egyél, amíg jóllaksz, mint a duda! – Szerintem nem létezik nő, aki ne vágyott volna még erre.

5. Tanítsd a kutyád! – Nem, ne simán csak sétáltasd, menjetek el agility-zni! A kutyád végre úgy fogja érezni, hogy az intelligenciája is meg van dolgoztatva (feladatokat kap), Te meg úgy, hogy új barátod van a kutya személyében. Ez a vödör fagyis este utáni napon kifejezetten jó kalóriazabáló lesz.

6. Hallgass zenét! – Hogy ez a kedvenc ugribugri-tombolós számod lesz-e, amire kedvedre kicsápolhatod Magad, vagy éppen egy Kövi Szabolcs CD, az már csak a Te vérmérsékleteden múlik – meg azon, hogy melyiket melyik napra osztod be.  A fülhallgatós zenehallgatás már csak azért is jó, mert akkor nem zavarhat a külvilág, és tényleg csak Magaddal foglalkozhatsz.

7. Meditálj! – Akár zene nélkül is.

8. Ölelj meg egy fát! – És maradj is így egy pár percig. Kirándulni mindig klassz. Az erdő mélyén meg átélheted azt, amit a kelták is is igen kedveltek.

9. Hallgasd meg a madárcsicsergést! – Ehhez sokszor annyi is elég, hogy mint gyerekkorunk lusta nyári délutánjain a ritkásra engedett redőnyön keresztül beszűrődő napfényben hallgatózol, és próbálod beazonosítani, hogy veréb, galamb, vagy rigó szól-e. (Ehhez persze nem árt a 15 perc nyugi sem.)

10. Nézz fel az égre! – És mindegy, hogy éjjel-e, vagy nappal. Nappal a felhőket lehet nézegetni, hogy melyiknek milyen alakja van, éjjel meg a csillagképeket. (Kiválóan lehet frissíteni vele a csillagászati ismereteidet.)Igen, tudom, a legtöbb elfoglaltságot gyerekkorodban játszottad. De ki mondta, hogy nem tehetnéd meg most is? Éppen azért, mert már baromi régen csináltad, alkalmasak ezek a tevékenységek arra, hogy kizökkentsenek a felnőtt mindennapokból! (Plusz a gyerekkori kedvenc időtöltéseket lehet együttcsinálni a gyerekeiddel is, ha már szülő vagy.)


Csinálj mást! – Családdal

Családanyaként (akár párkapcsolatban élsz, akár elvált nő vagy) már nehezebb ügy olyan időt keríteni Magadnak, ami csak a Tiéd, de talán nem reménytelen vállalkozás olyan időt találni, amikor a gyerekekkel vagy együtt, mégis pihentető tevékenységet végezhetsz:

1. Palacsintasütés – De tényleg! Közösen – szerintem minden korosztályban tuti befutó.

2. Töltelékkísérletek – Ha már megvan a palacsinta, kísérletezzetek ki új töltelékeket is az otthon található alapanyagokból! Biztosan lesznek érdekes ízkombinációk is, de tuti jókat fogtok nevetni!

3. Szobrászkodás – Csak nem úgy, ahogyan hiszed!  Mindenki mozog, adott jelre pedig mindenki úgy merevedik meg, ahogyan van. Erről az az egy szem családtag, aki a jelet adta, fényképeket is készíthet. Napokig el tudtok rajta szórakozni.

4. Puzzle – Lehet a hagyományos, akár ezer darabos is, meg a 3D-s is, de az a tuti, amikor pl. a szoborképeket kinyomtatjátok, egyikőtök szanaszét vagdalja, ráadásul legalább két különböző kép darabjait keveri össze, aztán közös erővel lehet összeragasztgatni. Kész rejtvény!

5. Bringatúra – Hegynek fel, völgynek le, gát tetején, erdei úton, stb. Bárhol, ami a környéketeken adódik.

6. Kincskereső – Én ezt a játékot még a gyerektáboraimban is előszeretettel használom, mert megmozgatja a gyerekeket, ugyanakkor az eszüket is próbára teszi. (Számháborúhoz egy család sajnos létszámban kevés, helyette viszont ez ugyanolyan jó.) Kicsit gondolkodni kell előtte, mert akkor a tuti, ha a megtalálandó holmik egyúttal feladatok is, ráadásul a következő felkutatandó cuccra utalnak (vagyis rejtvényként is működnek). Lehet még fokozni, hogy apró jeleket kell keresni, amik megmutatják, hol a keresett holmi. Szóval ezerféleképpen kombinálható, a megoldandó feladatok pedig lehetnek viccesek is.

7. Kártyacsata – A gyerekek életkorának megfelelő kártyajátékkal lehet csinálni, de akkor a jó, ha van benne némi verseny. Ehhez legalább három ember kell, akkor már élesedik a dolog. Ha párban vagytok, akkor lehet gyakorolni az együttműködést, ha pedig többkörös bajnokságot csináltok, akkor a stratégiákban gondolkodást is.

8. Párnacsata – Na, ilyet garantáltan nem csinál mindenki minden nap! Hancúr a köbön, nagyon átmozgat, és olyan élmény, amire garantáltan emlékezni fog mindenki sok év múlva is!

9. Vízilufi-csata – Ugyanez vízzel töltött lufival. Természetesen a kertben, nagy melegben. Lehetőleg fürdőruhában...

10. „Legelés” fáról, bokorról – Ha van a környéketeken erdő, hegy, elvadult gyümölcsös (igen, még ilyen is akad), bármi, ami a szabad természetnek része, akkor mehettek fára mászni, és enni róla a gyümölcsöt, szedni a bokorról a szedret! Utána persze le is lehet fényképezni egymást majzos arccal.


 

Csinálj mást! – Párban

És van itt még valami, amire érdemes szabadság alatt is figyelmet fordítani: a párod. Nemcsak én-időre van szükséged, hanem mi-időre is – és ez utóbbinak csak része a családdal töltött idő.

A párkapcsolatodnak bizony nagyon jót tesz, ha van alkalmatok csakis ketten is csinálni valamit, mint pl.:

1. Csónakázzatok! – Ehhez kell még magyarázat?

2. Merülj el a habokban! – Páros verzió. Hmmmm!!!

3. Érintések – Ez a csikipartitól az épphogy simogatáson át a masszázsig sok minden lehet.

4. Tanuljatok latin táncokat! – Miért éppen latin táncokat? Mert azok némelyike jóval szabadabb mozgást enged, következésképpen a kevesebb szabály nagyobb egymásra figyelést tesz szükségessé.

5. Gyerekkori játékok – Vegyétek elő egymás kedvenc gyerekkori játékait, és játsszátok azokat! Előjönnek az emlékek, és jobban megismerhetitek egymást.

6. Írjatok egymásnak kis üzenetcetliket! – Lehet szerelmes is, de nem muszáj. A lényeg, hogy valami kedves, pozitív legyen az üzenet tartalma! (És erre még a pasik is rávehetők.)

7. Gondolatban utazz! – Ha már nem jutottatok el oda, ami a kedvenc helyetek (mi nagyon szeretjük pl. Görögországot ), akkor hozzátok el otthonra az országot! Vegyetek fel olyan ruhákat, amiket ott hordanak, nézzetek olyan filmeket, amelyek ott játszódnak, főzzetek olyan ételeket, amelyek ott hagyományosak, stb.!

8. Csináljatok valami olyat, amit egyébként az életben sem! – Vegyél meg pl. egy rádióamatőröknek szóló magazint, és olvassátok fel egymásnak a legfurább mondatokat, címeket!

9. Hívjátok meg a barátaitokat otthonra! – Mikor volt Nálatok utoljára vendégség, amikor Te főztél? És ha batyus bulit csinálsz, akkor nem is olyan megterhelő anyagilag sem.

10. 5 perc ölelés – Ne csináljatok semmi mást, csak bújjatok össze! Mindegy, hogy állva, vagy az ágyban fekve. A lényeg, hogy semmi mással ne törődjetek, csak egymással! És nem muszáj csak egyszer csinálni, lehet naponta többször is. (Szabin vagytok, ki zavarna, nem igaz?)

Az itt szereplő lista csak arra szolgál, hogy beindítsa a fantáziádat, illetve hogy elinduljatok egy olyan nyomon, ahol Magatokra tudjátok szabni a pénz nélküli nyaralás irányát. Ha jobban belegondolsz, már a nyaralás megtervezése is olyan időtöltés lesz, ami felvillanyoz.

Jó pihenést!

Himer Csilla
pénzpedagógus
pénzügyi coach
http://eletdesign.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2972 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x